Tuesday, April 30, 2013

:: aktiviti KAMI di hujung minggu ::


hujung minggu hanya di rumah

kebiasaannya pd hujung mggu mmg aku akan luangkan masa bersama arissa...
selalunya kitorg akan bwk arissa kuar mkn2..main2 kat playground, mandi kat pool..
paling tak pun kuar depan umah main basikal ngan anak2 jiran...
at least ade aktiviti... antara sabtu @ ahad..harus ade aktiviti tuk arissa...
satu hari peruntukkan masa tuk aku mengemas satu rumah.[rutin]
-tu pon dpt kemas yg basic je la- *penat

okeh..berbalik pd aktiviti hujung mggu, bila aku tak gi mana2...
utk mengelakkan arissa bosan asyik melayan upin-ipin..BBTV...
aku mula la akan google aktiviti yg boleh wat arissa ni seronok...
 then...

ini la aktiviti kitorg di hujung mggu baru2 ni...
[bukan wat kuih tau]
ni kitorg main uli2 tepung nak gantikan "plasticine"..

 bahagi2 kan tepung pada 3 bekas.. [asal ayat aku jadik cam rancangan masak? hahhaha]
sket jer...tak sampai pon suku kilo tepung tu...
letak air pastu uli2... letak minyak sket tak nak bagi melekat!

 pastu titis pewarna kuih...
aku guna pewarna yg wat coklat tu...
guna jer ape yg ade...

pastu leh bentuk2 kan....
arissa pandai buat bulat2 jer...
hehehhe...
tapi aku tau dia mmg seronok gler kot!

 dah macam style dah arissa ni duduk...
cantik tak flower aku!! hahhaha...
[aku yg teruje lebih kot]

mana tak teruje ko...
pd hari itu sahaja
aku dapat kemaskan rumah..
bersihkan dapur, bilik air..
basuh baju..masak...semuanya dalam keadaan yang sgt tenang...
budak kecit ini sgt bizi..tidak boleh diganggu..
sebok menguli tepung!!!

anak seronok mak pon senang hati!!!!


dah abih main aku suh arissa masukkan semua tepung lam plastik...
-BUANG-
membazir kan! tp seronok...
alahai..sket jer pon...
anggap jer la aku buangkan cekodok yg dah basi! eerrmmm...



eh lupe nak cerita...
mana abah arissa yer...kata aktiviti satu family... eerrr
oleh kerana dia tidak berminat dengan permainan yg KAMI cipta...
aku dah bagi keje siap-siap untuknya...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
tadaaaaa...

mengupas bawang sambil tgk tv...
nati aku terus blend jer..
hehheh..kreative kan aku mencipta keje utk si abah ni...
;-)






p/s : aktiviti sempoi tapi sangat seronok!!! 






Monday, April 29, 2013

KEMAS & BERSIH : Tape effect kaYu



walaweh ko jaja...
pasal rumah aje cerita lately ni yerrr...

ekceli..
ari ni till next week aku mmg dapat jangkakan yg aku akn bz gler...
[perasan calon PRU 13 kotttttt]
heh..tak de kena mengena!
ni semua urusan keje yg aku kena setelkan...date line next week..
eeerrrrr... [ sempat lagik berblog nih]

so, aku kuarkan sajo cerita2 yg aku perap kat draft...
kebetulan plak blog sioca ade wat GA...
hah apelagi...
hehheh..join GA ni pon bkn nak kejar menang sgt...
 [kalo menang pun alhamdullillah..rezeki la kan]
...TAPI..
aku suka GA pasal susunatur ni sbb boleh share2 idea...
... leh aku yg cedok2 idea org..hehehe..
dorang ni mmg pandai ber deko-deko nih..[kagum]

ok..dah merepek...
skrg nak citer pasal tape effect kayu yg aku beli tu...
sgt byk kegunaannya..
pd entry lepas aku ade tunjukkan yg aku guna kat rak gantung bekas spice aku tu...
hehe

ni lar rupe tape tu....
murah jer..yg kecit tu RM1.80 yg besar rm2.50..
sebenarnya tape ni byk jenis..[kesan kayu]
dan pelbagai kaler...

 


 cer teka ape kat bawah ni????
sape tau angkat tangan!!!
kotor gler weh....eeerrr -geli kot-


[sebelom]
 ni frame tingkat kat sinki umah aku...
kan dah kata umah aku xde kicthen kabinet (KC) lg...
so, guna sinki pun yg paling murah kot..
dengan kata lain.. : yg basic developer sediakan tu...
yg jadik cam tu sbb bila air percik2..lama2 dia jadik cam tu...

kot yer pon, tak kan nak biarkan cam ni kan??
nampak sgt kotor...
aku pikir  nak cat balik semula,  nati jadik camni balik...
so, utk sementara waktu ni aku guna tape ni
[sementara kata ko!]
-sampai bila-

 dalam proses menampal....
senang jer...dan yang penting kalis air...
i like....

boleh la guna sementara nak adakan KC kan..kan..kan...
bila nak dapat KC ni??? - dengan harapan si suami baca entry ni-

dan ..
korang tgk hasilnya.....
v
v
v
v

v
v
v

v
v

v
v

v

v
v

v
v
[selepas]






 boleh la kan???
nampak kemas sket...
dan yang penting BERSIH








P/S : dah alang2 ade entri ni...harus aku share kat blog sioca ni...[tgn di bahu mata ke atas]
bye



Thursday, April 25, 2013

ORGANIZED???...JOM KITA LABEL2..


kamu seorang yg O.R.G.A.N.I.Z.E.D ke jaja ooiii...
hah ko...jaja ni mmg poyo kan??

hahha
korang mesti pelik tetibe aku duk sebok nak cter pasal organizing plak kan??
hmmm...caner nak cter...

tarik napas...hembus!

ok...
pada aku la, org yg organized ni tak semestinya rajin kot...
sbb aku tak de la rajin sangat...
tp aku suka pada mende yg lebih teratur dan complete..
lebih mudah tuk aku kot...

dan.......
bila aku bace kisah susunatur..dekorasi...
aku rasa lebih tertarik...
rasa2 aku pon sama cam mereka2 ni... kot...
dan ade sesetengah kwn2 blog ni pon aku leh kenal sbb terbace kisah dekorasi rumah2 mereka...
hmmm....

panjang mukadimmah ko jaja...
ko nak citer ape sebenarnya???
hahhaha

ok..ok...
aku kan  suka pada mende yg lebih teratur..
so, aku tunjukkan cara aku melabelkan bekas2 kat dapur umah aku...
lebih practikal tuk aku skrg ni...
memandangkan rumah aku masih blom mempunyai Kitchen Kabinet...
tuk masa ini..
[teringin sebenarnya]
aku menggunakan cara aku tersendiri tuk menyusun dan melabelkan bekas2 ni...

ni gambar sebelom aku labelkan...
rak kat atas tu beli kat ikea...
kat bwh tu husband aku wat sendiri...
{SEBELOM di labelkan}

oleh kerana bekas2 tu [gambar atas] tak seragam, aku tukar pada bekas yang bawah ni...
bekas2 ni ade yag aku beli dan ade gak aku dapat doorgift kawen kwn2...
so, dari terbiar aku gunakan ajer..
 masa ni aku just label kan guna stiker putih tu...[sementara] just tuk aku tau ape bende lam tu...


ko tgk papan yg ade lapik merah tu cam tak de finishing kan???
hah.. papan tu sebenarnya aku jumpa ade org buang...
sgt tak cantik...

so, aku kemaskan ngn tape bercorak kayu...[gambar bawah ni]
aku beli tape ni kat DIY [RM1.80/roll]
label2 putih tu aku dah kuarkan....
then aku gantikan ngan yg ni....
v
v

v
v
v
v
v

v
v

v
v

v
v

v
v
v

 LABEL yg lebih besar dan jelas....
dan aku rasa lebih teratur!!

{SELEPAS di labelkan}


:: suami selalu kata aku ni sgt detail dan rigid ::
aku : biasa jer kot...
byk lagi sebenarnya mende kat rumah aku di labelkan...
nati aku story....


walaupun tak secantik mana...tapi sudah membuatkan aku senang hati..
lalalalala [terbang berpusing2 ke udara]
:-)


p/s : leh link kat blog FIZAH ni....eerrrmmm....










Wednesday, April 24, 2013

potty training & wean off -cakap jujur ngan anak-




ari ni  aku bz gler!
huuh! esok meeting..ari ni bos mule la kalut...

ok..abaikan...
skang aku nak cter proses aku ceraikan susu arissa...
dah lama nak share...tp asyik terlupe...

dulu2 aku slalu pikir caner nak lalui proses ni..
yer ar...dah 2 tahun lebih anak ko duk ngempeng ngn ko kan...
tp, alhamdullillah...
sangat-sangat mudah sebenarnya..

masa awal2 tu aku ade letakkan asam jawa..
tp, sekali dua jer kot...
aku ckp kat arissa nen ummi sakit nak letak ubat...
ko tau pastu ..kalo dia nak ngempeng dia pandang aku...
then dia ckp "ummi sakit ke?? tak nak la" 
aku pulak pandang muka anak jer mule ar rasa sedih...
dah mule ar ngengade nak touching2..

 aku ade gak pikir...leh ker tipu anak2 ni...
eerrr..
aku pon tukar plan..
ckp yg dia dah besar...nati insyaAllah nak jadi kakak... [ni aku reka jer dulu]
korang jgn pikir bukan2
skrg ni lain pulak jawapannye... bila aku suakan nen kat dia..
" tak nak la ummi...icha dah besar"

tengok...

bdk2 ni mmg cepat belajar...
tak perlu pon nak tipu2...hati kita mak2 ni pon rasa tak tenang...

dan aku pon kurang sket la rasa rindu-rinduan bonding antara kami...
heh..

ok bab potty training plak...
skrg ni masih lagi melalui proses "latihan ke tandas" ni...
kalo wiken arissa mmg tak pakai diapers lg..
dah pandai ckp kalo nak buang air...
terus ke toilet..dia pandai sendiri...aku tak sempat nak train dia...
tp tu hajat kecik la....
kalo hajat yg besar dia akn mintak aku pakaikan diapers
then membuang dalam tuh...

hahhaha
  aku masih dalam proses mengajar dia membuang di toilet..
tp masih belum berjaya...

eerrr... tak pe..byk masa lagi...

aku rasa aku akn gunakan kaedah yg sama masa arissa nak bercerai susu dulu...


gambar terkini arissa...
" cepat2 belajar ke toilet ye sayang...ummi nak cut kos diapers..muahahahhaha"









 
 

Tuesday, April 23, 2013

:: Jalan-jalan ke PULAU PANGKOR ::

lame tak story kisah ber cuti-cuti..
eheh..

aku ni kurang sgt nak berholiday...
mcm tak de masa gitu...
yer..mmg laki aku cikgu..
tp asal cuti sekolah jek aku pon sebok la apply cuti gak..sbb..
BALIK KAMPUNG
bila lagik nak jenguk family kan??
 dah la nak balik kampung pon kena ikut turn tau...
raye cina lik ganu..cuti sekolah mac lik kedah...cuti sekolah jun lik ganu...
gitu la sampai abis setahun....
time raya jer kitorg lik 2-2 kampung...[wajib]

tu yg tak sempat nak berholiday...
dah cuti aku mmg dihabiskan tuk balik kampung..
 tp tak pe...tetap berholiday la...cara kitorg!

heh..dah merapu...

nak citer pasal pulau pangkor ni...
sebenarnya ni kali ke -4 aku gi..
hahha...dah kata tu jer pulau yg dekat...
kitorg 1 family lbh suka aktiviti mandi manda nih...
selain waterfall kitorang suka gi pantai...

bln jan 2013, kitorg jejak lgi ke Pangkor nih... [hah ko..berkulat dah kan]
3 bulan lbh dah kot...baru ni aku nak post entry..
hahhaha...

kata dah 4 kali pegi..tapi nape aku kesana lg ek??
hehhe..
sebenarnya laki aku dapat pakej percutian free...
dah kata free..aku redah jer la... ;-)

sonok sgt percutian kali ni...
sbb arissa dah besar sket kot...
jom layan pic ...

tp ni aku tepek pic KRONOLOGI aku ke Pangkor...
hah kronologi tu... tak leh blah ayat!

 ni pic tahun 2002... [blurr...pic scan]
site visit masa aku study kat UiTM shah alam...
aku yg pakai baju kuning tu...
slim lagik masa tu...



ni tahun 2010
masa ni aku pegnen kan  arissa - 3 month kot..lupe -
trip ngn opis aku...





ni tahun 2011..
reunion ex-classmate aku...
arisa 5 bulan time nih... 
hahah..mak paknye teruje bwk anak naik boat!

  pic 2 ni aku cut dr photobook sebenarnya...
tu yg nampak ber edit beria jer...




ni pict latest kitorg gi...
2013... 
kat depan bilik kat chalet aku ade pool...
ko tgk arissa mandi...
pagi ptg tak kira masa!

ARISSA sronok tak kira ar...
sampai lebam bibir sejuk...
tetap nak mandi gak...

 aku tak mandi..huhuhuhu..bg peluang pada bapak dan anak sajo!
[ade sebab aku tak mandi..heh]


 riang ria one happy family!
ni entry aku paling byk gambar kot...
biasanya sekeping dua jek...
hehehhehe...

layan jer la...



p/s : pasni tak mo gi pangkor dah kot....eeerrmmm....KATA KAU JAJA OOOIIII!!!!









Monday, April 22, 2013

:: Lagi2 Nasi Arab ::

mmg dah tak de makanan lain ke Jaja oiii...
asik2 nasi arab jer ko nak post!
hahahhaha...

sori la...yer...
nak up entry yg masak sendiri ntah bila la kan??

ni aku cuba syorkan tempat best sape yg nak mkn nasi arab...
kat TTDI shah alam...
dah lame tau tmpat ni..
sbb dekat jer ngn umah xde la rush nak gi kan...
tp ari tu bila my BFF dtg umah...
aku ajak la dia ke sini...

restoran ni sgt sesuai tuk sape2 yg ade anak kecit...
sgt selesa...rasa cam mkn kat umah...
harga pon murah...
rasanya kitorg mkn byk2 tu pon tak sampai RM100 kot...

aku & kwn aku order air avocado lemon..-best-
laki aku order pudina tea -satu teko- [rasa cam ubat gigi] hhahaha...
nasi arab ni aku lupa nama dia..tp siyes best!
ambik set tuk 3 org...-byk-
errr...kenyang...


:: asal plak pic atas tu hilang, heh..abaikan ::

tuk desert plak ktorg mkn pulak ice cream cake...
-sedap-


ni lar kwn aku...dah lama gler aku kwn ngn dia...
BFF kata ko!
 tgk arissa...kalo jupe "mama" mmg dia akn lupa ummi...





Friday, April 19, 2013

:: Bila tgn KAYU melukis ::

salam jumaat!
uwaaaaaa!!!
cuak hokeh bila si anak mintak lukis itu ini...
aku ni tak pandai sgt lukis...sekadar BOLEH je la...
huhuhuh..

satu hari arissa mintak aku lukis katak..

"ummi icha nak gambar frog"

adush...camana aku nak lukis ni..
hentam saje... ko tau dia ckp ape..

"tu bukan frog!!! nak gambar frog!!" -nanges, guling2-
haih... x reti  la aku nak ber imaginasi rupa katak nih...
errr...

tp best bila ade xtvt lukis melukis nih...
ini lah hasil artwork kami anak beranak...
hahhahaha... 
dua pic kat atas tu arissa punya..
fish kaler merah lukisan abah
yg fish biru tu ummi punya...
[yg pasti fish biru tu ade seni sket la kan]
hahhaha
jgn marah ha!

 sajer aku tepek pic ni wat kenangan..
sonok gak main lukis2 ni ...
aktiviti satu family!!!




  byk lg yg arissa request suh ummi lukis!
eerr...dia ingat mak dia ni ber seni hagaknya...
aku cube melayan sebaik mungkin..
katanya dah jadik mak kan?
harus la luang masa bersama anak bila hari minggu...

cer tgk pic bear tu!
bear tu aku dah biasa lukis dr sekolah rendah dulu...rupa dia  pon mmg cegitu dari dulu...
hahhahaha...
kira dah lama prektis..tu yg nampak rupa sket...
gambo botol susu "tommee tippee" pon ade...
biar pon buruk benar rupenye...

ni hasil kreativiti tgn kayu aku!
hahhahah....

arissa ty ;

"buah epal ngn cherry mmg sama ke ummi?"

"tak la... lain la..cuba tgk betul2..."

"ooo...cherry ade dua..epal ade satu "

aku :
[senyum]




::  hari mggu ni nak bg aktiviti ape ye tuk arissa ??? ::






Thursday, April 18, 2013

:: ni baby icha..NOKTAH ::

alahai arissa...
selalu cakap sorang2...
cam aku ckp sebelom ni...kuat berangan...
berlakon pon ye gak...
pelakon nya adalah anak patung selaku "baby Aish" [anak susuan aku]
semua patung2 arissa nama "baby aish"
adutai...aku pon pening...
arissa tgk sepupunya masa baru lahir ari tu...
skang dah balik sarawak...mmg tak penah jupe...
dan bermula saat tu la...asal nampak baby..dia kan pggil  "baby aish"
tersedak2 bdk tu hagaknya...

bukan tu jer...
lepas mandi mmg kena balut dia ngn towel pastu dukung...
ala gaye kita wat kat baby tu..
cam tu lah setiap kali mandi...
dia kan jerit2..." nak wat baby aish...nak wat bay aish..."
adushh....
kesimpulannya > baby aish jugak adelah satu fesyen!
noktah

ni pic masa dia duk susukan baby....
asal aku kuar suara dia akn ckp " diam ummi...baby aish nak tido"


kalo berlakon, dia akan jadik gaya mak-mak kononya...-gaya aku la-
tak pon gaya cikgu-cikgu sambil pegang hanger -kat skul kot-
hahhaha lawak wei...


ni baby dah tido...  ko tgk botol susu kecit tu dah ade kat tepi...


hahhahahha
dia ni mmg pandai berlakon...
tu ko tak tgk lagi dia wat drama air mata....
sekelip mata jer dia leh nagis...then gelak..pastu nanges balik...
yg magic tu masa watak nangis siap air mata berjurai2...
aduyai....




p/s : mmg bdk2 suka berlakon kan??? ke anak aku jer???






Wednesday, April 17, 2013

kalau dah suka


eeerrrr...
arissa ni kalo dah suka wat sesuatu dia mmg akn tumpukan kat mende tu..
pggil sekali dua mmg wat tak tau jer...
ade time aku pon suka...sbb aku leh wat keje aku..
masing2 wat haluan sendiri.... hahhahaha...

aku leh nampak perkembangan  minat dan tumpuan anak2 ni berbeza ikut peringkat umur...
ade time dia akan suka nak joget2 depan tv...
pantang dengar lagu...

ade time dia suka menulis...
tu tak kira lagik kalo berlakon ckp sorang2...
kejap dia jadik "aku" [mak]...pastu bebel2 kat bear dia...
sebijik ikut ayat aku bebel kat dia...
haih anak...mmg suka meniru kan???
betul  lar org ckp, jgn bercakap mende tak senonoh depan anak...
nati dia mengikut...
insha-Allah selagi leh jaga kita sama2 jaga tutur kata kita yer...

dah meraban dah ni...

okeh...ni nak tunjuk pic arissa main ngn puzzle ABC nie...
mmg ralit...khusyuk...tumpuan sepenuhnya tu...
 gambar di snap pd pukul 1 pg...
aduyaii anak...seb baik sok nye tu ahad..so, ummi tak keje...
layan jer la sambil tgk cter2 ulangan kat tv...
astro kan suker ulang2 cter...


 ni pict esoknya..
sambung balik...baru balik kenduri masa ni...
aku mmg tak kemas kan menan tu...
biar jer selagi tak de org bertandang ke rumah aku..muahahahhaa [kantoi]



dah...malam nya sambung lagi....
eerrr...

padahal puzzle tu dah berkurun ade kat amah aku...since arissa baby lg..
tp baru skrg dia nak main ngn mende2 tu..
haiih... biarkan sajer...


seb baik aku tak buang puzzle tu...penah terpikir tuk buang jer sebab semak...merata2 aku jupa ABC tu..
bwh sofa, kat bwh meja mkn.. kat lam kete aku..lam handbeg aku pon ade wei..
 
"ummi ni keje nak buang barang jer..wpon murah tetap beli ngn duit tau"

dah biasa ngn ayat dari suami kesayangan aku tu!
hahhahhaha



p/s : aku diam jer kalo laki aku marahkan sbb mende yg betul... tp kalo aku yg betul aku akn jadik singa!
ya ampun wahai suami ku!!! eerrr... heh!
;-)






Tuesday, April 16, 2013

Nasib tak kena mata

ni  pict arissa beberapa minggu lepas...
ko tgk kat antara hidung dan mata tu...
ade kesan luka...
 katanya berebut menan kat nursery...
errr....no komen...

 



 ni dah makin ok sket....
seb baik sket jer....



ha! kang dah ade parut!!!
tgk bibir gojes....pakai lipstik ummi!










p/s : kadangkala kita sbg mak2 ni xde pilihan...hanya yg mampu...doakan yg terbaik tuk anak...;-)







Monday, April 15, 2013

:: An@k KaMpung ::

hi all's...
cerita balik kampung ari tu...
seronok hokeh!

mmmm...tetiba jer kan???
hahhaa..ntah pape!

bukan ape pun...aku just nak shared keterujaan anak aku tgk lembu...
hahahhaa...lembu jer kot... "city girl" sgt ke ko nih arissa ooooiii....
eksaited sgt2!..pagi2 bangun tido jer ajak tgk lembu...
kejar ayam itik... haih!!!

 ummi rileks..sbb ade sepupu arissa yg akan melayan karenah dia...


tak pe...
aku mmg nak ajar anak aku suasana kampung yg sebenar...
nak dia tau bertapa best nyer hidup kat kg!
sebenarnya aku pon rindu suasana kampung ni...
tingat nostalgia aku kecit2 dulu...

aku rindu tanah kelahiran aku!
wah...tanah kelahiran kata kau! ayat...kemain!!!!

masa kecit2 dulu kitorg adik beradik dan sepupu2 duk umah nenek...[arwah mok]
suasana pantai...tanah berpasir...pokok kelapa...
korang bayangkan....best kan...
ptg2 gi pantai...mandi..carik kulit siput...carik remis...
kalo badan gatal2 setakat kena obor2 tu mmg tak heran langsung!
hebat kan kami...

bila dah besar sket family aku berpindah...duk perumahan FELCRA...
jauh nun di pedalaman....nak keluar pekan pon ambik masa sejam...
takde public transport...
hidup la kami adik beradik ngan suasana kampung di kelilingi ladang sawit!!!
life kami cuma disitu...
cuma bila cuti panjang dan hari raya kami semua akan balik umah nenek...
kdg kala nenek dtg jenguk kami...
tp kami tetap bahagia walau digelar orang "HULU"...
mandi sungai..masuk semak...main perang ngn buah senduduk...
setakat lintah pacat tu dan lali ngan kami...

Alhamdullillah w'pon org kg...kami adik beradik tetap boleh masuk "U"..
biarpon hanya universiti tempatan...
bila kami adik beradik dah berjaya dan ade rumah tangga sendiri..
mula lah kami melangkah keluar dari kampung...
aku di shah alam...adik aku sorang kat ipoh..sorang lg kat sarawak...
yg bongsu tggu mak ayah aku kat kg! masih sekolah...

sekarang,
kampung aku pon dah berubah wajah...
tak sama cam dulu...
tak de lagi bdk2 mandi sungai...sungai pon dah naik semak lalang...
balik kg tgk bdk2 pon dah bergajet sana sini...
internet hujung jari kata kau! lbh canggih dari kakak2 yg dah berkeje...
masa begitu pantas...

tu cerita kampung aku...
baru2 ni balik kg suami...
sg petani...
pon dah agak maju..tp masih ade rasa suasana kampung...

 kami meluangkan masa jejak sedara mara yang ade kat Sik..
sebuah daerah terpencil di Kedah...

sampai disitu aku terpegun ngn suasana kg yg mmg membuat kan aku rindu zaman kanak2 aku...
ya... ini lah kampung...
rumah yg dikelilingi pokok2...
redup...sejuk...
siap anak aku leh mandi sungai lg...
 

 budak kecit nih lagi teruja....






p/s : korang  membesar kat kampung cam aku tak???  rindu nak balik kg!!!!








Friday, April 12, 2013

Photobook :: bukan MALAS tp TAK RETI

salam...
ari ni siap lg 1 photobook aku...
hehehhe...


v
v
v
v
v
v
v
v

ok...ni aku nak cter ape kaitan ngan tajuk entry ari ni...
selepas entry semalam...ramai plak org yg jejak aku ty nak wat photobook tu...
[termasuk la adik aku kat srwk tu]

aku ni tak reti nak wat tutorial weh....
ade jer yg tertinggal kang...
mana yg boleh aku cter, aku cter la...
tp aku ni tak pandai nak citer dalam bentuk tulisan....
aku akn direct call..sape2 yg  ade no fon n  msg aku, aku akan return call......

yg tak de no fon korang leh :


korang ikut satu2 step kat blog ju ni...confirm dapat nye....
aku pon mmg ikut satu2 step yg dia tulis tu...
kalo tak leh gak korang leh email aku...tggal no fon...nati aku contact!
 mana yg tau leh la aku tolong...
aku pon baru belajar jer....
tak creative lak tu...

nak lbh bagus ko caik la sifu yg betul2 terror...
aku ni hentam kromo jek...
hihihihihihi....



p/s : ade satu lg photobook yg aku nak siap kan...muahahahahhaha...







Thursday, April 11, 2013

:: photobook ::

cobaan berphotobook BERJAYA!!!
YEEEAAAYYY!!!

suke sgt2...
thanks  ummi julia wat tutorial yg sgt2 membantu...

ekceli aku dah lama beli kupon dari "pixajoy" ni...
tp..aku simpan jadik pekasam...
sbb tak reti nak design photobook tu...
hahhaha...

last2 nampak entri photobook kat blog ummi julia ni...
terus comment suh dia wat tutorial....
hahhahha...
dan hasilnya....

taaadaaaaaa....
 cover depan...
sori ummi julia...tertiru pulak cover nih...cam cumil jer yg ju design...
ngeh2... sori... [shy]


nak tgk fully photobook ni leh KLIK SINI...

yg ni simple nyer design...page pon sket jer...20 page...
percubaan kata ko...
pasni leh aku start mendesign lg..
ade lg 2 kupon!
yeaaa.....

sronok tak terkira...rasa nak melompat sampai ke bintang!
wah...photobook jer pon...kepoh ar jaja nih!

tapi mmg hasil dia sgt2 cantik.....
cuba la kawan2 yer...
nak wat pon senang jer...tgn kayu cam aku ni pon leh jer design tu...
apetah korang yg mmg lagi berseni....

heh...ok la...
nati aku share lagi...




p/s : thanks a lot kat ummi julia...pasni leh belanja mkn...nati roger yer...kwn2 lain yg nak roger aku pon boleh...leh kita kenal2... ;-)






Thursday, April 4, 2013

:: FARM IN THE CITY ::

ari ni aku nak cter kisah kitorg gi " FARM IN THE CITY"
kat puchong jer...dah nama pon in city kan??

aku gi ni pd 31 DIS 2012
hahhaha gler malas aku nak hapdet! cet!
 jamang kirung! [org ganu tlg translate]
 
sape penah gi sini angkat tgn....
ekceli, aku rasa tmpat ni baru bukak jer pon...
aku pon leh tau tempat ni sbb dapat tiket free...
office kwn aku punya projek...
jadik developer tu bg tiket free..
 sbb nya aku ada anak kecik, so, dia pas tiket tu kat aku..
 
ape yg best?

meh sini nak habaq mai!!!

tmpat ni ala2 mini zoo la...
xde la besar cam zoo negara.. 

tp yg lagi berganda best dr zoo negara sbb ko leh dekat ngn haiwan2 kat situ...
menarik gler...
sape yg berani leh gosok2 haiwan tu...leh belai2...
jinak weh .. dgr kata haiwan2 ni dl adalah haiwan peliharaan org2 tertentu...
wallahuallam... x tau sejauh mana kebenarannya...


mmg sonok gler pada anak2 yg suke binatang...
 tgk pic la...lg leh nampak camana jinaknya binatang kat sini...

pic aku combine kan byk2 skali...
tu pon aku select yg tertentu jer...[MALAS]
 
 tempat dia tak la cantik sgt...
pokok2 pon baru tanam jer...
so, agak panas sket ar

 tgk parrot tu...jinak kan???
makanan ikan disediakan...ambik la byk mana nak amik...
tp kena bg mkn ikan la...
alamak....tulisan happy ummi tu tertutup kepala horse plak...
errrr....x pasan...


 rabbit, langkang fishing, goat. deer...semua ade....

 sudahnya bdk kecit ni xnak balik...huhhuu kena hangkut ngn bapaknya...
sbb ummi  mmg dah tak tahan panas...


oh lupa... nak masuk ade bayaran...aku tak pasti berapa...
korang google2 la yer... [sorry]




:: sebenarnya byk sgt pic animals yg aku snap...aku post yg basic jer la... x larat la aku nak pilih2... ::







Wednesday, April 3, 2013

:: anak demam ::

salam u olls..
hari ni entri ringkas jer..
bz...

eerr...

korang pon mesti susah ati kan kalo anak korang tak sihat...
cam aku... tak tenang..risau...kesian...sedih...semua ade...
tp 
kita ni sbg ibu harus kuat!  chaiyoook!!!

ekceli ni gambo arissa demam b4 lik kg ari tu....

alhamdullillah...    skrg dah ok....




S.M.I.L.E
:-)







Tuesday, April 2, 2013

eh, kakak arissa??

hah ko...
dah kata cuti sekolah seminggu...aku pon cuti berblog!
balik kg..


eerrr.... sebenarnya ahad 31 mac 2013..genap setahun aku miscarriage!
huhuhuh..
rindu my baby...
;-(
 comel kan...dah cukup sifat....
siap dah nampak gender...baby boy!
sob..sob...

 
ok tak per...
nati ganti balik... ngeh2..


cuti baru ni lik kg sg petani... tgk cucu sedara...
hahhaa..cucu weh...
dah jadik nenek dah aku nih...
anak sedara my asben bersalin baby boy...
comei....
mohd firdaus bin khairol nizam.

 ni kira cucu sedara yg ke 8...

dengan ini secara automatik arissa akan dapat title "maklong risa"
cukup marah budak ni kalo kita bahasakan maklong..
dia akan betulkan...
ni "kakak icha"
ulang2 sampai berbelas kali...

pastu siap cakap pulak..." ni kakak ummi..ni kakak abah..ni kakak tok..."
tunding jari kat aku, abahnya pastu my MIL...
haisshhhh...arissa..arissa....

masih tak tau "kakak" tu ape...



:: errrr...sepatutnya arissa dah jadik kakak..... ::