Monday, August 15, 2016

Explore!!! -NAIK BAS RAPID-

Emak yg lebih teruja!!!



Ni pon cerita last week..
Masa bff aku ada kat umah..
Dia ni bff aku dr zaman study diploma lg....
Lama dah...tahun 1998...sampai skrg...
Tggal kat Terengganu...
tapi. Hubungan persahabatan tu masih kekal...alhamdullillah..
Masing2 dah ada keluarga sendiri..
Dan langsung tak menghalang hubungan baik kitorg...
Suami dia pon classmate aku masa dip tu...so..mmg kenal rapat sgt...
Jadi, bila ada urusan di shah alam or KL...
Mmg dtg lepak umah aku la...
En.Aznan pon dah kenal rapat sgt dah ngan bff aku ni...
Since anak aku pon panggil dia MAMA.
Leh bayang tak cemana akrabnya kitorg...


eh..aku nak citer mende lain sbenarnya...
Intro panjang btul..
Suka sgt merepek2...hihi
Last week..aku naik bas rapid..dgn anak2..tanpa en aznan!!!
Waaa...teruje aku wei....
Dah lama giler kott aku tak naik bas..
Last2 naik bas tu zaman aku study2 dulu..
Tu pon sblm aku ada transport sendiri!!!
Giler kentang aku hangkut anak2 nek bas...
Saja aku nak bg anak aku mersa sbenarnya...bila lagi kan???



arissa ngan mama



tgk keterujaan arissa



si emak pon nak bergambar jugak...
Sayangnya sara tdo...
Mmg time dia pon ni...masa ni kul 3 ptg


bus stop kat area rumah aku ni dkt sgt dr rumah...
Tp sbb pukul 3 tu agak panas...aku bwk kete...parking kat bus stop.. 2 minit jer..hihi
Dari puncak perdana ambik bas kul 3..
Sampai seksyen 2..
Bas ada setiap sejam...dan dlm bas tu sepanjang perjalanan ada kitorg jer...haha!
Dah tak ramai prg naik bas skang ni..


sampai seksyen 2..bwk anak2 mkn kepci dulu...






dah kenyang kita bergerak balik




kali ni aysara dah tak tido...seronok sgt naik bas.. tggi kan...nampak semua kete2 kat jln tu...


pengalaman ni sgguh buat aku letih...letih nak handle anak2 bila xde suami! Tapi...seronok giler!
Nanti2 nak bwk dorang nek komuter lak!! Hihi

posted from Bloggeroid

Friday, August 12, 2016

Jamuan raya yg tak habih2...

ni last week nya citer..baru kelapangan nak up kat sini

Syawal dah lama habih...
tapi masih ada lg jamuan2 raya..
mcm last week aku join jamuan raya taman aku ni...
sebenarnya bukan la fokus jamuan raya tu sangat...
Lbh pada hari terbuka taman...



kebetulan masa ni ada kwn aku kat umah..so skali jln la..



suka konsep terbuka cegini...
Lepak bawah pokok...angin sepoi2...x crowded...



kakak masa ni dah tak tau mana...jumpa kawan2 dia..


Sebenarnya...aku sgt jarang bersosial ngan kawan2 setaman ni..
Bila time2 gini je la jumpa...
Tu pon x semua pon aku kenal...
Ramai kott...
Dan aku rasa pon dorang x kenal aku..
Yg kenal2 pon..mungkin sbb aku wife pada en.aznan...
asben aku ni aktif sgt kat taman ni..
Join setiap aktiviti..
Siap pegang jwtn...
Tu la sbb aku leh join jamuan bagai ni..
Kalau tak.maunya aku menikus jer kat umah..hahaha..


Ok la..setakat ni dl...aysara tak brp sihat ni...nanti next entry citer pasal anak aku ni... kena bagi perhatian lbh kali ni..huhu..ok la k bai.

posted from Bloggeroid

Tuesday, July 26, 2016

HEADBAND...Perlu ke????


Aysara...setahun setengah...tu jer rambut nya..
Rambut yang haaaluuuuuusss sgt!
Tak leh nak sikat pon...ikat apetah lagi.
rambut plak kaler perang2...
Lagi la x brp nak nampak...


mcm2 petua org ckp..nak bg rambut lebat...
Tapi mak ni x brp nk rajin..
Biar je dia tumbuh cara semulajadi..sebenarnya utk senang keje mak!
Lepas mandi lap2 terus setel...
Pakai towel good morning yg putih tu boleh...hahaha


berbalik pd tajuk...
Kalau tanya aku mmg aku jwb sangat perlu...
Utk nampak gegel sket kan??
tapi sejauh mana ank ko nak terima headband tu...
Ada bdk taknak..mungkin tak selesa..tapi ada yg ok jer...
Untuk Aysara mmg takkan ok...
Mmg dia akan bukak...setiap kali pon.Tapi..mak kental anak oooii..
Malas nak menjawab bila org sekeliling tanya...
"Laki ke pompuan ni"..padahal dah pakai skirt or dress..errr..
Kalau pakai tshirt & jeans lagi la ..



nah ko..mek bunga..gedabak beso..
ada lagi tanya laki ke pompuan...
aku lempang laju2..hahah


jenis aysara ni bila dia nak tarik headband tu...
Aku akan leka kan dia ngan mende lain...
So, bila dia lupa mende tu kat kpale dia takpe...
Leh la ko snap pic...ala2 anak ko ni mmg kental giler ngan headband!!!
Padahal nya langsung TAK ok..



nampak ilek2 jer kan...hihi..
Nan hado nye... sekejap jer tuh..


Ada time aku pakaikan aysara ngan topi..
Tapi kadang2 jer dapat...
Biasanya "misi gagal"
Topi ni membuatkan dia tau ada bende kat kpale..
Siap2 boleh jadi drama mengamuk nanti kang....huhu



Dulu2 boleh la nak letak topi cegini

posted from Bloggeroid

Friday, July 22, 2016

Raya ke4, 5 & 6

ko tgk tajuk...dah sekali harung dah..
Tak kose lak aku nak citer satu2 kesah raya ni...
Hari tu mood semangat lg...
Ni dah start angin kus2 malas ni..
Skali harung pon boleh...
Janji tepek sini kesah raya..haha

RAYA KE 4.
aku dah kat kedah..umah mil..
Standard raya kat sini..
Mil dah atur umah mana nak gi jenjalan raya...
So, moh la kita pi beraya sakan naaa!!!
Pagi2 lg aku siapkan anak2 aku...
Hari ni kitorg pakai tema hitam merah...(aku 3 beranak je tau)
Apaknya dikecualikan...hahah..

Sebenarnya laki aku ni bukan la tak nak sedondon tu sbb skema ke hape...
Tapi dia ni lbh prefer pada baju mana yg dia suka pakai..
Kebiasaannya utk raya ke 3,4,5 ni dia xde baju baru pon...
belasah ape yg ada...baju2 lama dia..
Kalau aku rajin ambik kan baju ikut kaler kitorg...
takut nanti x selesa utk dia pakai..
So...aku guna la konsep " lantak la ko!"
Kejam biniknya kan??
Hahaa..weh..ada masa laki aku ni dengki tau kalau hanya aku ank beranak nampak sedondon....
Lagi2 kalau ada org yg tegur...
Ko rase??? Krik..krik..krik..
Aku masa tu la buat muka sombong..haha..alah..baju jer pon..xde hal la..
Tp hati berdondon2 tau!..



meh kita ambik gambo dl yer anak2..tanpa abah..hehe



sama2


Raya ke 4 ni...kitorang gi beraya umah abg mat...abg en aznan...
bwk mil nak ziarah anak menantu cucu dia...
Since kitorg pon nak gak jumpa abg aku ni...
Sbb raya pertama tuari kan aku kat ganu..
Rumah abg mat ni kat area kuala muda...
Kat situ byk sgt sawah padi...
Cantik ooiii...depan2 rumah sawah terbentang luas....
Kitorg sempat snap pic tuk kenangan.






lepas tu ada la 2-3 buah rumah sedara lagi kitorg singgah..
Tapi xde la snap pic..
Sekejap2 jer pon menyinggah...
Lagipon anak aku masih x berapa sehat..
Jadi...aku cadangkan sblm magrib kena sampai rumah...
Ada beberapa rumah yang x sempat singgah...
Yg mil dah list kan..heheh
Tapi keaihatan anak tu lbh utama...so...abih la raya ke 4 kami...


RAYA KE 5...
Pagi2..area kul 9..aku plan beraya umah kwn aku...
Sahabat satu opis masa aku keje kat SP dulu..
Selang 2-3 kg jer dr umah mil..
So, lari jap pi beraya umah EJa..
Dah lama sgt x jumpa...
Aku pon mmg niat nak ziarah family eja ni...
Ayah eja baru terkena strok..
Dorang satu family ni aku dah anggap cam family aku...
Masa keje bujang2 dulu rumah dorang ni la aku selalu lepak..
Tapi bila balik kg...asyik x berkesempatan nak jumpa..
So thn ni aku nekad...



sempat gak bergambar ngan eja..kenagan...


kul 11 kitorang balik umah...ambik mak utk gi ziarah sedara mara..
mana yg x sempat gi semalam kita bwk ke hari ni...
-xde pic-


RAYA KE 6..
Hari ni isnin...en.aznan dah start keje...
tapi sbb dia ngajar sesi ptg..
Pagi2 lagi kami gerak dari SP..
9am (SP) - 1pm (SHAH ALAM)



OTW balik shah alam..
Anak aku ni mmg tenang2 je kalau duk lam kereta lama2...
Janji jgn menyempit2..
Dia nak.." jajahan ini aku yang punya"..
So..ko bagi ruang luas2..tenang la dia...hahaha...

posted from Bloggeroid

Sunday, July 17, 2016

Raya Ketiga

hari ni dah 12 syawal...
Masih terkedek2 nak citer kesah raya ke3..
Biar lambat...janji ada tepek kenangan kat sini..
Eh..ni festime tau aku buat entry berangkai kesah raya...
Sejak2 ku kenal app "bloggeroid" ni..
Senang tuk aku hapdet blog..
Guna handphone jer..tak yah la kalut nak bukak lappy..
Suka sgt la keje yg mudah...
Jd nya mood yg sgt rajin la tuk aku berblog!

Eh...nak citer kesah raya kan??
Errmmm..raya ke 3 biasa la kitorg akn travel..
Tahun ni dari terengganu - kedah
Aku ni dah biasa sgt hadap jem kat klantan tu..
Mmg tetiap tahun akan merasa
Anak??..alah bisa tegal biasa..
Dorang boleh berseronok2 lam kereta...adeih...pening mak!
Bertolak dari ganu kul 10 pagi



sblm bertolak balik
Tema oren...abaikan laki aku tu..
Dia mmg slalu takkan ikut tema..haish!



jem dari machang ke tanah merah...stuck lbh kurang 3 1/2 jam!



ooo balik kampung....oo balik kampung


lupa lak nak citer...sblm sampai machang
Dan sblm hadap jem yg teruk tu...
Kitorg singgah kat kenduri kawen..
Sahabat en.aznan...kat jerteh..
Isi perut dl kenyang2...
Save masa mkn tghari...
Pastu en.aznan pi solat jumaat...
Dari jerteh gerak kul 2ptg..

Sampai tanah merah dah ptg..kul 6 lbh camtu
Dah alang2 lambat..
Singgah raya rumah kwn sekelas kitorg masa study dulu..rumah Lije..
Sempat la lepak umah dia jap..
Setel ape yg patut...
Gerak dr umah Lije kul 7..



kenduri..nazmi dan nurin..tahniah



gambar kenangan ngan Lije..wife Lije xde masa ni...


sblm mendaki bukit -jln jeli -grik..isi minyak dl siap2...
tukar pampers anak..tukar baju tdo..
solat semua..kat stesen minyak jeli.bertolak ke sungai petani kul 8mlm..sampai kat sungai petani kul 1 pagi
Phew!!! Sampai terus tdo!!!


seb baik la aysara x demam lagi...huhu..

posted from Bloggeroid

Friday, July 15, 2016

Raya Kedua.

Baru perasan raya ke-2 xde pic.
Masa ni sibuk sbb aysara mcm dah dedar2...
Risau kot demam balik..
Aku just pantau..
Xde jln2 raya...
Umah kwn2 sekampung pon aku x gi..-risau-
Mmg aku jaga betul2 kali ni..
Mak x beraya pon xpe nak ooiii..

Tapi kan...aku ada tetamu istimewa raya ke2 ni...
Bekas pengasuh arissa...dtg raya rumah aku..
Ekceli..dorang ni org srwk..
Duk shah alam...tp sbb x blk raya..
Dorang dtg bercuti kat trganu..
Kebetulan plak turn raya aku kat ganu...
Boleh la dorg dtg ke teratak kitorg..
Xde plak pic..lupa...
eksaited punya pasal..

So...sbb x kemana2..
raya kedua ni xde cerita sgt la..
Sampai ptg pon duk lepak rumah jer..xpe la...aku ok jer...
Lagipon sbb esoknya nak travel jauh
Kot demam sara melarat..
Ai is pasrah jer..





tema hitam putih



lupa plak nak perkenalkan...baby raya...
anak sedara aku yg ke 4...
SHAAKIR B. MOHD SHAHRUL
simple je nama...maknya ada pendapat sendiri..
Knape nama anak dipendekkan...hihi


InshaAllah tahun depan mak aku akn dpt sorang lg cucu. Errmm..

posted from Bloggeroid

Thursday, July 14, 2016

Raya pertama

Raya di kampung sendiri..
agak kelam kabut sket..hikhik..
maklum la..bila rumah sendiri ni byk mende nak kena setel..
sbb aku boleh jer mandai2 nak ubah susunatur sopa mak aku...
meja makan setting kat mana..taknak nampak sama cam tahun2 sblmnya...
karpet mana aku nak bentangkan..sbb carpet mak aku mmg selambak..
tak nak la guna semua2 tu kan..keluarkan mana yg perlu jer. 

Tu semua keje aku..dari dulu okeh..
aku tak kesah pon..mmg aku suka..
tu tak.kira lagi bab menu pagi raya...mmg biasanya aku yg tentukan..
dgn persetujuan mak aku...
menu tahun ni..nasi dagang (air tangan mak aku) aku just tlg jer.. 
ada ketupat daun palas (tempah je).. 
lemang (beli siap) tapai pulut (mak buat)
 dan opkos rendang ayam by me!!..tetiap tahun aku masak rendang jer.hahah..

adik aku mmg ditugaskan masukkan kan kueh raya ngan kerepek lam balang..
tu jer..sbb dia kan masih lam pantang lagi...
tu pon kejam kakak nya ni bahagikan tugas.. 
sorang lg adik pompuan aku raya kat sarawak...umah mertua..

Di pagi raya...semua org gi solat hari raya..
aku tak gi sbb aysara x brp sihat...
dan masa tu la aku sibuk siapkan anak2...
setelkan makanan semua kat meja makan..
aku nak nanti, bila org balik mesjid semua dah tersedia...
tak nak kelam kabut..
sbb masa tu akan ramai tetamu bertandang ke rumah...
kebiasaanya la...

sementara menanti tetamu datang..
masa ni la kitorang bermaafan..photoshoot raya...
kena cepat2..jap gi umah kena serbu..
sbb dorang nak mkn nasi dagang mak aku..
nasi dagang turun temurun dari nenek moyang aku..
ntah bila la anaknya ni nak belajar..serius!! Aku masih fail buat nasi dagang ni...
tu pon skali je seumur hidup aku try..lepas tu xde nya dah..



keluarga kecil..abg sulong x de lam pic..tak balik...adik aku yg sarawak pon xde..



tema raya grey pink..en.aznan ulang pakai baju raya 3 tahun lepas..gigih la binik nya ni cari kaler nak sedondonkan...dia??? Ape ada hal... x sama pon xpe...adeih..x nak bg nampak anak suram ngan laler grey aku pakaikan kaler soft pink...ok la tu...









kakak arissa ngan adik susuan...-shazia-



adik aku...tak puashati kakaknya lagi kurus! Hahaha..



sbb tak puashati..minta gambar berdiri...bahekla...menurut perintah! Keputusan : 2-2 tak kurus!!! Hahha..cimbambam tu comel ape!



ptg tu keluaga pakcik aku dtg rumah..5 buah kereta...penuh rumah...ok la..sbb tahun ni kitorang tak balik beraya kg arwah nenek...sbb adik aku kan lam pantang!


Tu la kesah raya pertama...sekejap jer rasa dah abih sehari... rindu...

posted from Bloggeroid

Wednesday, July 13, 2016

Cerita sebelum raya #aysara warded

assalamualaikum..

Tahun ni turn raya kat terengganu..kampung aku...hihi..utk elak kan jem..aku bertolak balik kg awal..jumaat malam..lepas terawih kitorng gerak dr shah alam...

Masa tu..aysara dah dedar2...temperature 37.8°c...

Nak jd cerita..masa kat kg...bdn aysara makin panas...tp on off...kejap suhu cecah 40..kdg2 menurun..aku just basahkan kepala ngan bdn dia...mmg aku jrg bwk ke klinik..kebiasaannya demamnya akn kebah sendiri...

Demam aysara berlarutan..sampai hari isnin..masa ni da campur batuk ngan selseme..dan aku mula perasan dada aysara berombak laju...mungkin ada yg x kena...terus bwk pi KK..memandangkan KK kat kg sgt dkt ngan rumah aku...

Kat klinik..terus doc bwk ke bhgian kecemasan..terus drip water...bg oksigen...doc sahkan jangkitan kuman kat paru2...terus kena transfer ke hospital berdekatan..
Dalam ambulans..aku x henti2 berdoa..-nanges-

Aysara kena admit..sbb nak tambah oksigen yg semakin drop...aku pasrah...









aysara sangat takut bila nak kena neb...fuhh!! sangat mencabar...setiap sejam kena neb..masa tu la berperang aku nak setelkan...hasben x boleh tggu sbb kali ni aku admit kat GH...terpaksa mintak bantuan nurse..

Sedih plak aku tgk aysara bila kena paksa2 cegitu...tp dah terpaksa..redho jer la...

Ptg hari kedua di spital...sehari sblm raya...keadaan aysara makin ok..tp masih perlu pantauan doc...aku bisik kat telinga sara.."adik kena kuat...adik jgn takut ubat...sbb nanti kita nak raya.." .. aysara seolah2 faham naluri maknya yg nak balik beraya..hihi...




tetibe aysara neb sendiri..tanpa paksaan...hihi..betul2 nak raya nih...
Aku mintak permission dr doc utk discharge ptg tu...alhamdullillah...boleh keluar..TAPI kena tandatangan surat utk tanggung risiko sendiri..inshaAllah..since aysara pon dah makin ok..aku confident jer la..

posted from Bloggeroid

Thursday, June 30, 2016

selamat hari raya semua!!!



Salam semua...
eh...awal lg nak wish raya ek???
Heheh...xpe la...wish siap2...next entry ntah bila lg...
rasanya ni post pertama dan terakhir dlm bln ramadhan thn ni...
hihi...sabtu ni dah nak blk kampung..
mmg secara logical nya...aku xkan hapdet2 blog...hu..

DI KESEMPATAN NI AKU NAK MOHON AMPUN MAAF UTK SEMUA READERS BLOG KECIL NIH....



# ada sesiapa perasan "sesuatu" Dlm pic atas tu....yer tu la aku....
alhamdullillah...  
my edd : 4/2/2017
Mohon doa dari kwn2 yer...

ok...jupe lagi...kita hapdet pasai hari raya naaaa!!!




















Thursday, May 12, 2016

hitam itu menawan



Musim panas jarang nak pakaikan baju kaler hitam...saiko...nati lagi panas...abih tu...kesian la si baju itam kat lam lemari...

Gagahkan...pakai jer...betul la tu orang kata hitam tu menawan...
Mak suka hitam sbb nampak kurus...hihi...

Kisah baju hitam pon boleh jd entry blog...wakakaka..motif???
Nak tepek pic anak syurga ni jer pon..hihi..











Friday, May 6, 2016

3 beradik perempuan..


yang ni cerita lama sgt dah..
since adik aku ila tgh pegnen anak kedua..
skrg aisha nur eeman dah pon 3 bulan...huhu

aku ada 2 adik pompuan...sgt rapat..
sha kat ipoh...ila kat kuching...
2-2 tu cikgu...


dulu masa kecik2 aku tak rapat sgt ngan dorang...
sbb jarak umur kot...
aku dah sekolah menengah..dorang masih sekolah rendah...
aku dah abis spm..baru terkedek2 nak masuk sekolah menengah..
aku pulak stok duk hostel dari form 1-form 5...sambung diloma (3years)..degree(4years)..
12 tahun!!!
lama tu..
pastu terus keje...then kawin...
zaman aku byk terpisah ngan dorang...
tapi dah kata adik beradik...lagipon mmg kitorg bertiga pompuan..berderet pulak tu..
byk mende yg dikongsikan bersama..
now..masing2 dah kawen..ada anak..ila dah ada sepasang anak..sha ada sorang coming soon lagi sorang..
dan..sbb ila duk sarawak, kitorang jarang jumpa bertiga!




baru2 ni..ila balik semenanjung...singgah umah aku..pastu kitorang gi ipoh...
best nya rasa..dapat kluar bertiga..bwk anak2 skali...
gi kat aeon baru bukak tu..kat ipoh...bwk anak2 main..kemain seronok lagi sepupu2 ni main..
aduyai...rindu sungguh!
tak tau la bila boleh cegini lagi.... hurmmm...











Thursday, May 5, 2016

Nasi kapal karam




Balik dari pdg -post semalam-...

perut mula berkeroncong dangdut...
mintak nasik...
sbb dah otw nak balik rumah...aku nyinggah kat satu restoran ni..
satu laluan ngan nak balik umah..
RESTORAN SERI KENINGAU..
restoran ni pernah org viral kan kat FB...
pasal menu nasi kapal karam...

sbb taknak lepaskan peluang...dan sbb anak tekak mmg nak merasa sangat kan..
aku try order menu tu...
ekceli nasi ni set utk 3-4 org..
mmg sangat banyak..nasi boleh pilih nak nasi kerabu or nasi putih...
aku order mix....separuh kerabu separuh n.putih..
rasanya mmg maveles! patut la di viralkan...
mmg sedap...harga tuk set nasi tu rm58.90...
air order lain...
kalau korang like page fb restoran seri keningau dapat diskaun 5%..

restoran ni terletak di meru, klang...
kalau dr setia alam nak menghala ke Pekan meru tu dia belah kiri...
tepi jalan besar meru tu jer...



Wednesday, May 4, 2016

KELUAR DARI RUMAH....




outing- bwk anak main kat padang
ni la aktiviti kitorang...hujung mggu xde ape nak buat..
bwk anak keluar..
anak2 aku ni kalau bawak pegi mall jenjalan, pastu mesti request..
jom gi taman..or jom gi padang...
lbh pada aktiviti outdoor...
kakak ngan adik sama jer..



tapi ko tau la cuaca skrg ni kan..panas...
so..kalau nak kluar tempat cegitu ptg sgt2 baru boleh keluar...
cam aku bawak dorang gi padang setia city mall ni..
tu jer yg paling dekat dan best...
kul 6 baru aku kluar rumah...
6.20 sampai...main kejap...kul 6.50 aku dah ngajak balik...ye la dah senja...
redho jer la masing2...muncung jer si kakak...x puas nak berlari..


ada org cakap kat aku...cuaca panas ni x elok bwk anak outing. mcm2 leh jadi...
baik bawak gi jenjalan indoor jer..sejuk ada aircon sekurangnya..huhu betul tu..aku paham...
TAPI aku tak lah giler nak bawak anak aku keluar kul 12 tghari!....

jawapan aku... cuaca panas membahang ni ko duk rumah je lagi bagus...takyah kuar memana..
bwk jenjalan indoor pon berlambak virus yg org ramai duk bwk berpusu kat dlm tu..

sebenarnya sama jer kat mana2 pon..skrg ni byk virus..kat luar ke dalam ke...kita makpak ni la yang kena pandai!

tapi budak2 sekarang boleh ke bila tau mak pak cuti nak berkurung jer kat rumah??
mungkin ada...tak dinafikan...bagus la tu..tapi tak utk anak aku..
paling kurang..bwk kuar mkn kedai mamak pon happy sangat gayanya! janji dapat keluar...dah satu hiburan dah tu!