Sunday, September 4, 2016

Rawatan gigi -fakulti pergigian uitm-

Ummi..kakak..adik..
Hah ko...anak beranak gi buat treatment gigi..

Aku ni mmg bangsa yg payah nak gi cek gigi...
Incase kalau sakit gigi..terpaksa..kena hadap gak la..
Macam penah jd last year...
Pas bersalinkan sara...
Tetibe gigi aku mereput..
Tu aku terpaksa gi la...baiki gigi yg terserpih tu...
kurang kalsium kata doctor..
Tapi masa tu aku gi kat klinik gigi private..


Kali ni aku nak citer...
Since mengandung ni...
aku risau kot gigi aku mereput lg..
Jd gagah la aku gi buat rawatan gigi...
Bwk skali anak2..kakak arissa ada sebatang gigi goyang...
Dah nak tercabut la tu...
Yg adik nya saja la aku bwk...
Dah alang2 tu cek skali..
Aku pegi kat FAKULTI PERGIGIAN UiTM...
Aku penah dgr tmpat ni...sbb en aznan mmg kerap ke situ..
Dia mmg sgt concern bab2 gigi ni..
Tapi x penah plak aku ngikut...
1st time sampai..aku teruja weh...
Tempat baru..jd semuanya baru...
Bersistematik...staff dan doc semua ramah...sgt mesra pengguna..
Dan yg penting rawatan adalah FREE!!
Kalau tanya aku lokasi xreti sgt aku nak explain...ko guna waze jer la...
Yg aku tau ke dalam sket dr hospital sg buloh..





ruang menunggu tuk register..





sebelah tmpat register...ada cafe...
boleh la lepak2 pekena cofee dulu...




Ruang menunggu sblm rawatan


Sejujurnya...aku mmg sgt berpuashati la..
Tempat yg sgt2 selesa...
Kaler purple..tema uitm..rasa suasana tu lg tenang...
Tak ramai orang...tu yg best..
Anak2 aku pon ok jew...
Seronok dorang lari sini sana...
Tempat luas katanya..
Next2 treatment mmg aku akn ke sini...
Lagipon sbb lokasi ni x jauh sgt dr rumah aku..

posted from Bloggeroid

Thursday, September 1, 2016

"Housewife" itu bodoh???!!!

Agak kasar kan??eeerr



"Orang bodoh je suka jd surirumah. Aku langsung tak respect kat surirumah.
otak bengap. Respect pada wanita yang bekerja. Bekerja itu ibadah. Wanita yg bekerja 
ni lah yg bg income kat surirumah yg jadi babysitter dan jugak pengusaha taska. Anak2  wanita bekerja selalunya bijak berbanding dengan surirumah."


Ni bukan aku cakap tau!! ada cik anon tu...tggal jejak kat post entry aku...yg dulu kala...
Dalam entry aku tu ada aku citer pasal aku kagum ngan surirumah...
Masa tu aku keje lagi..
Skang aku pon surirumah weh...
Dengan kata lain dah tak keje..
Tak keje mkn gaji..bisness online kecik2...
Tapi aku ttp anggap aku surirumah sepenuh masa...
Nak up sket "pengurus rumah tangga"...ha!! gitew...

Eh..berbalik pada komen atas tu...
Aku rasa mesti ramai melenting...
Especially, housewife la kan??
Aku???...ok jew....
aku anggap je dia meroyan!!! Hahaha!
Saje aku tepek komen tu...
Nak share ngan korang...
Tak sangka plak aku ada org cegitu..
Takut lak tu nak publish nama...
Kesian plak rasanya...adeih..
Anggap jew dia jeles latew!!
Mesti baru lepas kena marah ngan bos tu...


eh...aku ni mengandung2 ni ngata orang...nauzubillah...
Maaf la ye cik anon..
Aku kesian sungguh kat ko ni...
Sungguh!!! tak tipu...series...

Rasa cam nak nasihat sket la...
Ko tak yah la nak banding2 kan org keje ngan x keje ni...
Aku ni ha...dah rasa 2-2...
Ada pro and contra nya...
Lagi satu terpulang pada individu tu sendiri...
Utk menilai mana baik...mana buruk..

Kat entry aku tu...aku just salute ngan surirumah jew...-masa tu aku keje-
Aku x geng ko tau..kutuk org cegitu.
Sampai anak2 surirumah pon ko libatkan...
Haih!!! Anak aku la tu...aku kan suri skang!!!

Errr...xpe la...aku anggap jer ko masa tu ada masalah kot...
Apa yg ko cakap tu pon x betul pon..
Aku sentiasa doakan ko berada dlm lindunganNya...amiiin ...



eh..cik anon...meh la join jadi surirumah cam aku!!! Bahaaha!

posted from Bloggeroid

Merdeka - Baju Jalur Gemilang-

31 OGOS dah lepas...aku baru hapdet citer...

Well..seperti biasa..that's mine...gemar throwback tanpa sengaja :)..




sehari sebelum hari merdeka -30 ogos-....ada perarakan kat school kakak...
Anak aku...hari2 duk zikir tepi telinga nak baju bendera katanya..
Mulanya nak tempah jer..tp bila pikir balik..
Baju bendera jer kot...
upah sampai lima ploh hengget..bukan boleh pkai raya pon..haih..
Berkira sgt mak ko nak oooiii...
Dan sebab...dicabar si suami.
MAKA..gigih la si emak redah sewing baju utk anak..

Kalau ikutkan...aku ni mmg xde basic dlm sewing ni..
Tapi..zaman skang ni..tutorial belambak kat youtube...
Godek2 jew...



rajin sgt menggodek...
Ni lar hasilnya..
Secara kasar...nampak cam perfect sgt kan...hahahha
Aku guna kaedah "asal cantum suda!"
Ni kalau ada tukang jahit tilik ni..mau aku larikkk sorok muka...
Hentam saja la anak oiii...



sebenarnya, nak jahit baju kebaya...mcm siti nurhaliza penah pakai dulu2..
masa dia nyanyi lagu patriotik hari merdeka kot...
Tapi macam..tak reti aku nak buat...
Sudahnya jadi cegini...






budak sekarang untung kan...mcm2 fesyen dah baju buat dr kain bendera ni...
kalau zaman aku dulu..dapat bendera seketul...pacak kat basikal...
Ronda2 pusing kampung..nyanyi lagu merdeka...
Happy sgt dah tu....
Baju bajan cegini ni jauh skali la nak dpt..
Eh...tapi kan...aku perasan dulu2 sambut merdeka ni best...meriah!!
Jauh nau beza ngan skang...
Ke...faktor usia ek????bhahaha..
Tapi kan aku rasa tak....
Mmg sebenarnya kemeriahan tu sgt2 berbeza compare ngn dulu..



cikgu wassap gambar kakak...kagum sungguh cikgu tgk pakaian arissa...
kembang kempis hidung mak nya nih....hahaha
Ok da..da...
Nati sambung!

posted from Bloggeroid

Monday, August 15, 2016

Explore!!! -NAIK BAS RAPID-

Emak yg lebih teruja!!!



Ni pon cerita last week..
Masa bff aku ada kat umah..
Dia ni bff aku dr zaman study diploma lg....
Lama dah...tahun 1998...sampai skrg...
Tggal kat Terengganu...
tapi. Hubungan persahabatan tu masih kekal...alhamdullillah..
Masing2 dah ada keluarga sendiri..
Dan langsung tak menghalang hubungan baik kitorg...
Suami dia pon classmate aku masa dip tu...so..mmg kenal rapat sgt...
Jadi, bila ada urusan di shah alam or KL...
Mmg dtg lepak umah aku la...
En.Aznan pon dah kenal rapat sgt dah ngan bff aku ni...
Since anak aku pon panggil dia MAMA.
Leh bayang tak cemana akrabnya kitorg...


eh..aku nak citer mende lain sbenarnya...
Intro panjang btul..
Suka sgt merepek2...hihi
Last week..aku naik bas rapid..dgn anak2..tanpa en aznan!!!
Waaa...teruje aku wei....
Dah lama giler kott aku tak naik bas..
Last2 naik bas tu zaman aku study2 dulu..
Tu pon sblm aku ada transport sendiri!!!
Giler kentang aku hangkut anak2 nek bas...
Saja aku nak bg anak aku mersa sbenarnya...bila lagi kan???



arissa ngan mama



tgk keterujaan arissa



si emak pon nak bergambar jugak...
Sayangnya sara tdo...
Mmg time dia pon ni...masa ni kul 3 ptg


bus stop kat area rumah aku ni dkt sgt dr rumah...
Tp sbb pukul 3 tu agak panas...aku bwk kete...parking kat bus stop.. 2 minit jer..hihi
Dari puncak perdana ambik bas kul 3..
Sampai seksyen 2..
Bas ada setiap sejam...dan dlm bas tu sepanjang perjalanan ada kitorg jer...haha!
Dah tak ramai prg naik bas skang ni..


sampai seksyen 2..bwk anak2 mkn kepci dulu...






dah kenyang kita bergerak balik




kali ni aysara dah tak tido...seronok sgt naik bas.. tggi kan...nampak semua kete2 kat jln tu...


pengalaman ni sgguh buat aku letih...letih nak handle anak2 bila xde suami! Tapi...seronok giler!
Nanti2 nak bwk dorang nek komuter lak!! Hihi

posted from Bloggeroid

Friday, August 12, 2016

Jamuan raya yg tak habih2...

ni last week nya citer..baru kelapangan nak up kat sini

Syawal dah lama habih...
tapi masih ada lg jamuan2 raya..
mcm last week aku join jamuan raya taman aku ni...
sebenarnya bukan la fokus jamuan raya tu sangat...
Lbh pada hari terbuka taman...



kebetulan masa ni ada kwn aku kat umah..so skali jln la..



suka konsep terbuka cegini...
Lepak bawah pokok...angin sepoi2...x crowded...



kakak masa ni dah tak tau mana...jumpa kawan2 dia..


Sebenarnya...aku sgt jarang bersosial ngan kawan2 setaman ni..
Bila time2 gini je la jumpa...
Tu pon x semua pon aku kenal...
Ramai kott...
Dan aku rasa pon dorang x kenal aku..
Yg kenal2 pon..mungkin sbb aku wife pada en.aznan...
asben aku ni aktif sgt kat taman ni..
Join setiap aktiviti..
Siap pegang jwtn...
Tu la sbb aku leh join jamuan bagai ni..
Kalau tak.maunya aku menikus jer kat umah..hahaha..


Ok la..setakat ni dl...aysara tak brp sihat ni...nanti next entry citer pasal anak aku ni... kena bagi perhatian lbh kali ni..huhu..ok la k bai.

posted from Bloggeroid

Tuesday, July 26, 2016

HEADBAND...Perlu ke????


Aysara...setahun setengah...tu jer rambut nya..
Rambut yang haaaluuuuuusss sgt!
Tak leh nak sikat pon...ikat apetah lagi.
rambut plak kaler perang2...
Lagi la x brp nak nampak...


mcm2 petua org ckp..nak bg rambut lebat...
Tapi mak ni x brp nk rajin..
Biar je dia tumbuh cara semulajadi..sebenarnya utk senang keje mak!
Lepas mandi lap2 terus setel...
Pakai towel good morning yg putih tu boleh...hahaha


berbalik pd tajuk...
Kalau tanya aku mmg aku jwb sangat perlu...
Utk nampak gegel sket kan??
tapi sejauh mana ank ko nak terima headband tu...
Ada bdk taknak..mungkin tak selesa..tapi ada yg ok jer...
Untuk Aysara mmg takkan ok...
Mmg dia akan bukak...setiap kali pon.Tapi..mak kental anak oooii..
Malas nak menjawab bila org sekeliling tanya...
"Laki ke pompuan ni"..padahal dah pakai skirt or dress..errr..
Kalau pakai tshirt & jeans lagi la ..



nah ko..mek bunga..gedabak beso..
ada lagi tanya laki ke pompuan...
aku lempang laju2..hahah


jenis aysara ni bila dia nak tarik headband tu...
Aku akan leka kan dia ngan mende lain...
So, bila dia lupa mende tu kat kpale dia takpe...
Leh la ko snap pic...ala2 anak ko ni mmg kental giler ngan headband!!!
Padahal nya langsung TAK ok..



nampak ilek2 jer kan...hihi..
Nan hado nye... sekejap jer tuh..


Ada time aku pakaikan aysara ngan topi..
Tapi kadang2 jer dapat...
Biasanya "misi gagal"
Topi ni membuatkan dia tau ada bende kat kpale..
Siap2 boleh jadi drama mengamuk nanti kang....huhu



Dulu2 boleh la nak letak topi cegini

posted from Bloggeroid

Friday, July 22, 2016

Raya ke4, 5 & 6

ko tgk tajuk...dah sekali harung dah..
Tak kose lak aku nak citer satu2 kesah raya ni...
Hari tu mood semangat lg...
Ni dah start angin kus2 malas ni..
Skali harung pon boleh...
Janji tepek sini kesah raya..haha

RAYA KE 4.
aku dah kat kedah..umah mil..
Standard raya kat sini..
Mil dah atur umah mana nak gi jenjalan raya...
So, moh la kita pi beraya sakan naaa!!!
Pagi2 lg aku siapkan anak2 aku...
Hari ni kitorg pakai tema hitam merah...(aku 3 beranak je tau)
Apaknya dikecualikan...hahah..

Sebenarnya laki aku ni bukan la tak nak sedondon tu sbb skema ke hape...
Tapi dia ni lbh prefer pada baju mana yg dia suka pakai..
Kebiasaannya utk raya ke 3,4,5 ni dia xde baju baru pon...
belasah ape yg ada...baju2 lama dia..
Kalau aku rajin ambik kan baju ikut kaler kitorg...
takut nanti x selesa utk dia pakai..
So...aku guna la konsep " lantak la ko!"
Kejam biniknya kan??
Hahaa..weh..ada masa laki aku ni dengki tau kalau hanya aku ank beranak nampak sedondon....
Lagi2 kalau ada org yg tegur...
Ko rase??? Krik..krik..krik..
Aku masa tu la buat muka sombong..haha..alah..baju jer pon..xde hal la..
Tp hati berdondon2 tau!..



meh kita ambik gambo dl yer anak2..tanpa abah..hehe



sama2


Raya ke 4 ni...kitorang gi beraya umah abg mat...abg en aznan...
bwk mil nak ziarah anak menantu cucu dia...
Since kitorg pon nak gak jumpa abg aku ni...
Sbb raya pertama tuari kan aku kat ganu..
Rumah abg mat ni kat area kuala muda...
Kat situ byk sgt sawah padi...
Cantik ooiii...depan2 rumah sawah terbentang luas....
Kitorg sempat snap pic tuk kenangan.






lepas tu ada la 2-3 buah rumah sedara lagi kitorg singgah..
Tapi xde la snap pic..
Sekejap2 jer pon menyinggah...
Lagipon anak aku masih x berapa sehat..
Jadi...aku cadangkan sblm magrib kena sampai rumah...
Ada beberapa rumah yang x sempat singgah...
Yg mil dah list kan..heheh
Tapi keaihatan anak tu lbh utama...so...abih la raya ke 4 kami...


RAYA KE 5...
Pagi2..area kul 9..aku plan beraya umah kwn aku...
Sahabat satu opis masa aku keje kat SP dulu..
Selang 2-3 kg jer dr umah mil..
So, lari jap pi beraya umah EJa..
Dah lama sgt x jumpa...
Aku pon mmg niat nak ziarah family eja ni...
Ayah eja baru terkena strok..
Dorang satu family ni aku dah anggap cam family aku...
Masa keje bujang2 dulu rumah dorang ni la aku selalu lepak..
Tapi bila balik kg...asyik x berkesempatan nak jumpa..
So thn ni aku nekad...



sempat gak bergambar ngan eja..kenagan...


kul 11 kitorang balik umah...ambik mak utk gi ziarah sedara mara..
mana yg x sempat gi semalam kita bwk ke hari ni...
-xde pic-


RAYA KE 6..
Hari ni isnin...en.aznan dah start keje...
tapi sbb dia ngajar sesi ptg..
Pagi2 lagi kami gerak dari SP..
9am (SP) - 1pm (SHAH ALAM)



OTW balik shah alam..
Anak aku ni mmg tenang2 je kalau duk lam kereta lama2...
Janji jgn menyempit2..
Dia nak.." jajahan ini aku yang punya"..
So..ko bagi ruang luas2..tenang la dia...hahaha...

posted from Bloggeroid

Sunday, July 17, 2016

Raya Ketiga

hari ni dah 12 syawal...
Masih terkedek2 nak citer kesah raya ke3..
Biar lambat...janji ada tepek kenangan kat sini..
Eh..ni festime tau aku buat entry berangkai kesah raya...
Sejak2 ku kenal app "bloggeroid" ni..
Senang tuk aku hapdet blog..
Guna handphone jer..tak yah la kalut nak bukak lappy..
Suka sgt la keje yg mudah...
Jd nya mood yg sgt rajin la tuk aku berblog!

Eh...nak citer kesah raya kan??
Errmmm..raya ke 3 biasa la kitorg akn travel..
Tahun ni dari terengganu - kedah
Aku ni dah biasa sgt hadap jem kat klantan tu..
Mmg tetiap tahun akan merasa
Anak??..alah bisa tegal biasa..
Dorang boleh berseronok2 lam kereta...adeih...pening mak!
Bertolak dari ganu kul 10 pagi



sblm bertolak balik
Tema oren...abaikan laki aku tu..
Dia mmg slalu takkan ikut tema..haish!



jem dari machang ke tanah merah...stuck lbh kurang 3 1/2 jam!



ooo balik kampung....oo balik kampung


lupa lak nak citer...sblm sampai machang
Dan sblm hadap jem yg teruk tu...
Kitorg singgah kat kenduri kawen..
Sahabat en.aznan...kat jerteh..
Isi perut dl kenyang2...
Save masa mkn tghari...
Pastu en.aznan pi solat jumaat...
Dari jerteh gerak kul 2ptg..

Sampai tanah merah dah ptg..kul 6 lbh camtu
Dah alang2 lambat..
Singgah raya rumah kwn sekelas kitorg masa study dulu..rumah Lije..
Sempat la lepak umah dia jap..
Setel ape yg patut...
Gerak dr umah Lije kul 7..



kenduri..nazmi dan nurin..tahniah



gambar kenangan ngan Lije..wife Lije xde masa ni...


sblm mendaki bukit -jln jeli -grik..isi minyak dl siap2...
tukar pampers anak..tukar baju tdo..
solat semua..kat stesen minyak jeli.bertolak ke sungai petani kul 8mlm..sampai kat sungai petani kul 1 pagi
Phew!!! Sampai terus tdo!!!


seb baik la aysara x demam lagi...huhu..

posted from Bloggeroid

Friday, July 15, 2016

Raya Kedua.

Baru perasan raya ke-2 xde pic.
Masa ni sibuk sbb aysara mcm dah dedar2...
Risau kot demam balik..
Aku just pantau..
Xde jln2 raya...
Umah kwn2 sekampung pon aku x gi..-risau-
Mmg aku jaga betul2 kali ni..
Mak x beraya pon xpe nak ooiii..

Tapi kan...aku ada tetamu istimewa raya ke2 ni...
Bekas pengasuh arissa...dtg raya rumah aku..
Ekceli..dorang ni org srwk..
Duk shah alam...tp sbb x blk raya..
Dorang dtg bercuti kat trganu..
Kebetulan plak turn raya aku kat ganu...
Boleh la dorg dtg ke teratak kitorg..
Xde plak pic..lupa...
eksaited punya pasal..

So...sbb x kemana2..
raya kedua ni xde cerita sgt la..
Sampai ptg pon duk lepak rumah jer..xpe la...aku ok jer...
Lagipon sbb esoknya nak travel jauh
Kot demam sara melarat..
Ai is pasrah jer..





tema hitam putih



lupa plak nak perkenalkan...baby raya...
anak sedara aku yg ke 4...
SHAAKIR B. MOHD SHAHRUL
simple je nama...maknya ada pendapat sendiri..
Knape nama anak dipendekkan...hihi


InshaAllah tahun depan mak aku akn dpt sorang lg cucu. Errmm..

posted from Bloggeroid

Thursday, July 14, 2016

Raya pertama

Raya di kampung sendiri..
agak kelam kabut sket..hikhik..
maklum la..bila rumah sendiri ni byk mende nak kena setel..
sbb aku boleh jer mandai2 nak ubah susunatur sopa mak aku...
meja makan setting kat mana..taknak nampak sama cam tahun2 sblmnya...
karpet mana aku nak bentangkan..sbb carpet mak aku mmg selambak..
tak nak la guna semua2 tu kan..keluarkan mana yg perlu jer. 

Tu semua keje aku..dari dulu okeh..
aku tak kesah pon..mmg aku suka..
tu tak.kira lagi bab menu pagi raya...mmg biasanya aku yg tentukan..
dgn persetujuan mak aku...
menu tahun ni..nasi dagang (air tangan mak aku) aku just tlg jer.. 
ada ketupat daun palas (tempah je).. 
lemang (beli siap) tapai pulut (mak buat)
 dan opkos rendang ayam by me!!..tetiap tahun aku masak rendang jer.hahah..

adik aku mmg ditugaskan masukkan kan kueh raya ngan kerepek lam balang..
tu jer..sbb dia kan masih lam pantang lagi...
tu pon kejam kakak nya ni bahagikan tugas.. 
sorang lg adik pompuan aku raya kat sarawak...umah mertua..

Di pagi raya...semua org gi solat hari raya..
aku tak gi sbb aysara x brp sihat...
dan masa tu la aku sibuk siapkan anak2...
setelkan makanan semua kat meja makan..
aku nak nanti, bila org balik mesjid semua dah tersedia...
tak nak kelam kabut..
sbb masa tu akan ramai tetamu bertandang ke rumah...
kebiasaanya la...

sementara menanti tetamu datang..
masa ni la kitorang bermaafan..photoshoot raya...
kena cepat2..jap gi umah kena serbu..
sbb dorang nak mkn nasi dagang mak aku..
nasi dagang turun temurun dari nenek moyang aku..
ntah bila la anaknya ni nak belajar..serius!! Aku masih fail buat nasi dagang ni...
tu pon skali je seumur hidup aku try..lepas tu xde nya dah..



keluarga kecil..abg sulong x de lam pic..tak balik...adik aku yg sarawak pon xde..



tema raya grey pink..en.aznan ulang pakai baju raya 3 tahun lepas..gigih la binik nya ni cari kaler nak sedondonkan...dia??? Ape ada hal... x sama pon xpe...adeih..x nak bg nampak anak suram ngan laler grey aku pakaikan kaler soft pink...ok la tu...









kakak arissa ngan adik susuan...-shazia-



adik aku...tak puashati kakaknya lagi kurus! Hahaha..



sbb tak puashati..minta gambar berdiri...bahekla...menurut perintah! Keputusan : 2-2 tak kurus!!! Hahha..cimbambam tu comel ape!



ptg tu keluaga pakcik aku dtg rumah..5 buah kereta...penuh rumah...ok la..sbb tahun ni kitorang tak balik beraya kg arwah nenek...sbb adik aku kan lam pantang!


Tu la kesah raya pertama...sekejap jer rasa dah abih sehari... rindu...

posted from Bloggeroid