Wednesday, December 24, 2014

Plan Bersalin di Hospital UMRA -inshaAllah-



Dulu-dulu...
bila aku dengar org bersalin kat private hospital...
dalam hati aku...fuh...bestnya dia...banyaknya duit dia...
mesti asben dia leh duk jer memanjang ngan dia kan...
yg paling best suasana kat spital...mesti privacy giler...

okeh..tu ape yang aku pikir dulu...
TAPI..skang biler aku pon buat pilihan nak bersalin kat private hospital...
baru aku terpikir...
mungkin ade sebab2 tertentu org tu buat pilihan tak nak gi Gov Hosp (GH)..
mcm aku skang ni...bukan sebab aku ni kaya raya pon...
kalau banyak duit aku dah gi hospital lg best...
dan...aku pon xde la nak downgrade GH pon..
memandangkan anak aku sebelom ni pon aku lahir kan kat GH jer..
Hospital Sultanah Nur Zahirah..Kuala Terengganu...
so far ok jer...xde la sangat cacat celanya...
alhamdullillah semua ok...

aku buat pilihan nak bersalin kat UMRA ni sebab dekat ngan rumah aku...
tu jer...selain dari kos yg agak murah dr tempat lain..
skarang ni musim banjir kat terengganu...so, aku tak berani nak balik kampung...
kot2 nak terberanak time jln2 tutup tu kan...parah aku...
jadi aku decide nak bersalin kat Shah Alam jer...
Umah aku tak dekat dengan GH..
Klang agak jauh...Sg Buloh plak x lah jauh mana...tp agak jem la...
so, aku survey hospital yg murah2...mampu tuk org2 cam aku...

ni aku tepek harga bersalin kat Hospital UMRA ni..
ni harga tahun ni tau...2014...
sebab baru2 ni ade staf kat situ ty aku aku bersalin bila...
bila aku cakap due date aku januari..dia ckp tahun depan harga dah jadi lain..
tp memandang kan aku dah start checkup kat UMRA dari tahun 2014..aku boleh guna pakej bawah ni...

murah kan???
so far, Hospital ni xde la besar mana pon...
terletak area rumah kedai depan stadium shah alam...
tp setakat aku mendapat rawatan kat sini..docter and staf2 kat sini ok jer pada aku...
xde masalah pon...ade gak aku dengar/baca cerita buruk pasal hospital ni...
tu mungkin pendapat peribadi masing2...
mungkin ade sebab tersendiri...
ni kat sini aku cerita berdasarkan pengalaman aku..
ok aku ULANG..pengalaman aku...ko jgn nak jd bahan lak...

setakat masalah kecik2..service kekadang lambat...
tu semua luar kawalan..aku leh accept jer...sbb aku bukannya DIVA..nak dilayan ontime.
lagipon mereka semua manusia...selagi perilaku mereka ok..berbudi bahasa ok la tu..

ok..aku pon nak cerita pengalaman lelebih pon tak boleh sangat...
ye la..aku tak bersalin lagi...nanti aku bersalin kat sini aku share ngan korang ek...
tapi aku tahu serba sedikit sebab aku selalu mendapat rawatan kat sini...

sebab ade gak yg bertanya aku kos checkup bulanan tuk pregnancy kat sini...
jujurnya aku baru 4-5 kali check kat sini...
tu pon sebab syarat kalo nak bersalin kat sini kena check sekurangnya 3 kali sebelom bersalin...
sebelum ni aku checkup kat klinik area rumah aku jer...

setakat aku check kat sini harga yg dikenakan antara RM80-180..tgk ape yg kita cek la..
setiap bulan akan ade detail scan...dan bila kandungan 28w cam tu akan buat 3D/4D scan..
masa 4D scan ari tu kos yg di caj cuma RM180.00..pada aku ok...
sbb aku checkup kat klinik biasa area rumah aku tu pon kadang cecah RM200..
eh aku gitau ni sbb ae orang tanya tau!
senang tuk sape yang refer atau compare harga...
takde niat lain...


okeh la...
aku dah nak kemas meja2 ofis aku ni...
mggu depan aku dah start cuti...
 nak tunggu baby kluar dengan tenang...
hehhehe

doakan aku eh!






3 comments:

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

ehhh..preknen ker..saya baru tau..hihihi..semoga dpt bersalin dgn tenang dan dipermudahkan ye..saya yg sulung gomen yg 2nd ngan 3rd private mmg adalah beza dari segi keselesaan..ape2pon, yg penting baby selamat dilahirkan ye tak wlu bersalin kat memane pon..=)

mama ila said...

semoga selamat bersalin dan dipermudahkan semuanya =) seronoknya nak sambut ahli baru hehehe

CikNaa said...

semoga selamat semua nya yer.. saya 2 anak kat private. pun bukan sebab kaya, tapi sebab company bayar..hihi..