Monday, May 25, 2015

PENGALAMAN BERSALIN - Baby Aysara Zuhaa



Dah 4 bulan anak aku...
baru ade kekuatan aku nak cerita pengalaman bersalin..


pengalaman bersalin kan adik aysara..
confem sampai bila2 aku ingat..
kalau boleh setiap saat detik tu aku nak cerita kat sini..
tapi mana mungkin kan...

okeh..bersalin kali ni berbeza sama sekali ngan bersalin kakak arissa dulu..
sangat berbeza...
sebelom ini..mindset aku bersalin anak kedua lebih mudah..
TAPI sebenarnya tak...
tak semestinya ok...
aku bukan nak takutkan korang yang nak beranak ni...
just aku nak share pengalaman aku...
lain org lain exprience nya...
mungkin ni bahagian aku...bersalin ank sulung..walaupon sakit agak lama..
tapi aku masih dikategorikan senang beranak..sbb masih boleh tido masa contraction bagai..
push 2 kali baby dah keluar...
tapi tu cerita 5 tahun lepas..tahun 2010..


kisah kali ni...


05 JAN 2015 (ISNIN)

checkup terakhir aku 38w 4d...masa ni DR. Ummu yg check aku..
cek bukaan masih lambat lg..
doc bagi jaminan lg seminggu...
baby pon dah engaged elok masa ni..dah tak breech..
uri pon cantik pada kedudukan yg betul dan doc decide boleh bersalin normal...
[sebelom tu masih dlm dilema sbb baby songsang] wah lega...walaupun ade contraction skit la..
mindset dah standby nak bersalin..sbb pengalaman dulu bersalin masa 37w..so..balik rumah dulu..
kena dtg checkup next week nya 14 JAN (RABU)..REDHO jer...menanti dengan sabar..

10 JAN 2015 [SABTU]

Kul 2.30 pg..Kiranya malam sabtu la...esok tu hari sabtu..
aku xleh tido..sakit contraction..mulanya setiap 15minit..pastu setiap 10minit..
Allahurabbi..tak tertahan rasanya..
pastu rasa cam leaking..aku bajet ketuban dah pecah..
ohh rupanya darah..sgt banyak..
dah mula risau tp aku tahan...tggu esok pagi..
paginya contraction dah kurang..sela masa pon dah berubah..
sekjap setengah jam ..kejap 10 minit..aku bajet ni false contraction..tp aku gi spital gak la..
jumpa Doc ummu..bukaan baru 1cm...
so, balik umah lagi...

malam nya sakit contraction dtg lagi...setiap 10minit..
menggiggil lutut aku tahan sakit..ya Allah..tak tergambar sakitnya..
Allah..Allah..Allah...


11 JAN 2015 [AHAD]
SITUASI SAMA CAM HARI SABTU TU...sakit pada waktu malam...
siang ok...aku cuba bertahan...darah masih tak benti..tp kurang sket dr hari pertama leaking tu...


12 JAN 2015 [ISNIN]

2.30pg - 7mlm - lebih 12 jam..
SAKIT TAK KURANG DR MALAM TD...makin kerap...dah setiap 5minit...
NEKAD nak gi spital...tp aku nak tggu mlm sket..nak tidurkan kakak dulu..

11 mlm - aku ke hospital UMRA...masa dalam perjalanan terasa darah mencurah keluar...
sakitnya ya Rabbi..tak tergambar...aku genggam tangan sekuat hati..
asben bawak kete...
sampai kat umra..cek bukaan..
BARU 3CM..FUH...3 HARI 3CM...rasa cam nak nanges...
sakit nya sgt lain...x sama cam contraction yang penah aku lalui dulu...
terus warded...

12.30 mlm - bukaan dah 4 cm...doc jangkakan aku bersalin kul 3pg..sbb dah 2nd baby katanya..
doc karamjit yang handle aku...
tak kisah la..janji doc perempuan..doc karamjit sgt banyak membantu aku...
baik sangat2...masa ni aku dah masuk LR..
sakit contraction menjadi2...aku genggam tangan asben sekuat hati...mmg dh tak terdaya..
doc dah masukkan ubat tahan sakit...tp pada aku ubat tu x bg effect pape pon..
bila rasa sakit datang aku akan sedut gas..juga x de effect kurangkan sakit pon..
mulut x benti baca zikir.ayat2 al quran ape jer yang aku ingat..
Allahu...takut nak bayangkan..sakit nya hanya tuhan yang tahu...



13 JAN 2015 - [SELASA]

2.30pg - bukaan still 4 cm! masa ni aku rasa down sangat...
aku menangis jer..sakit dah setiap 2 minit...
mmg tak tertahan...masa sakit tu datang aku cuba praktikkan teknik penafasan tu..
dibantu oleh suami aku..
tp mmg aku tak terdaya...doc cuba tenangkan aku...
doc karamjit pecahkan ketuban...
lepas pecah ketuban tu lagi menggila sakitnya...Ya Allah...menangis aku tahan sakit..
pusing kanan..kiri semua tak kena...

4.00pg - bukaan 4cm! arrgghhhh...mmg menangis aku semahunya...
sakit dah setiap 1 minit...jalan tak bukak..
doc offer epidural...aku tolak...bajet gagah perkasa! huh!
doc suruh tggu sampai kul 5pg..
kalau xde perubahan mmg alternatif lain la...[ceaser,fosep atau vacum]

5.00pg - 5cm...ade perubahan...tp slow...sakit stiap 1 minit..
rasa baby dah dekat hujung2 dah..
sakit jer aku ckp kat doc..doc tak bg aku teran dulu...
tp terasa baby dah mcm nak keluar sgt dah..

6.00pg - 5cm! NEKAD!! aku request czer! .ok. aku yang request!
 doc karamjit still pujuk aku..
suruh aku bersalin normal...suruh aku bertahan sampai kul 7pg..
mmg aku tak terdaya...sgt2...aku NEKAD dgn keputusan aku..
isi borang itu ini...sain semua dokumen..tukar baju semua..aku ditolak ke OT...

6.30pg - masa ni kat OT..asben tak leh masuk...
doc yg akn buat operation adalah doc ON CALL..
mmg dah diberitahu sebelum ni..kalau kes emergency ceaser mmg doc ON CALL.
Doc yang akan buat operation nati adalah doc Rafi...
tersangkut jem pulak..masa tu kan pagi..org nak gi keje...
kejap2 doc karamjit datang jenguk aku...
suruh aku bertahan..sakit nya..Allahurabbi..contraction menggila..
aku mmg genggam jer tangan nurse2 yang ada kat situ..lantak la..

7.00 pg - aku dah meraung cam hape dah..
doc Rafi tak sampai lg..doc karamjit dtg cek bukaan.. dah FULL!!!
mmg masa ni aku yakin aku boleh bersalin normal...
sementara nak tggu doc rafi sampai..aku cuba bersalin normal..
dengan bantuan doc karamjit dan nurse yang ada...
sedaya upaya aku cuba meneran...banyak kali..lbh dari 5 kali..xpasti pulak brp...
tp baby tak jugak keluar..tiba doc suh aku bertahan..
kalau sakit teran jer..Allahu..sakit teramat!
DAN..
aku dalam sakit2 tu aku nampak Doc karamjit diskas something dgn ada sorg lg doc..
tak silap aku doc niraj..
ohh..aku agak mesti ada sesuatu yang tak kena..aku mmg dah sgt lemah...
doc rafi masih otw..aku cuba tarik nafas dan zikir..baca ayat kursi..
aku tahu aku kena tenang..lakukan teknik penafasan yang betul..
walaupon teknik tu kelaut dah sebenarnya..
selang beberapa minit aku diberitahu kedudukan baby mendongak.. (Posterior Position)
sbb tu tak boleh nak keluar...Ya Allah...kalau ini Ujian Darimu untuk aku aku Redha...
janji baby aku selamat..sebab sakit aku dah over..darah dah byk hilang..
doc decide cuba nak guna vacum atau forsep tapi berisiko..
aku dah kesah dah masa tu..
ape2 je la...



7.20 pg - Doc Rafi tiba kat OT...aku tgk dorang diskas..dan akhirnya keputusan..
aku perlu bersalin secara CEASERIAN!! yer..ceaser..
walaupon masa tu bukaan dah full...takut baby akan sangkut kat dagu..
masa proses pembedahan dilakukan..aku di bius separuh..
aku tgk setiap apa yg dorang buat [tgk kat lampu atas syiling] nampak dengan jelas..
aku tak takut..tgk dorang lapah2 perut aku cam nak lapah daging korban tu...
dihiris2..selapis..selapis sampai la aku nampak anak aku dikeluarkan...


walau ape pun ujian yang dilalui..alhamdullillah...baby selamat...
Tapi masih ada komplikasi...URI Aku melekat..yg ni aku cerita len kali.
tepat jam 8.27pg..baby aysara dikeluarkan dr perut aku...
rasa lega sgt..doc terus bawak anak aku keluar..
aku tak pegang pon anak aku tu..sbb aku mmg tak sedar lepas tu..
masa proses nak keluarkan uri tu aku tertidur kot..


alhamdullilah semuanya setel..setelah beberapa hari bertarung sakit..
DAN aku bersyukur 
masih diberi peluang tuk kali kedua aku merasai nikmatnya menjadi ibu...
andainya diberi peluang untuk merasai nikmat yg terindah ini lagi..
aku SANGGUP..sanggup mengharungi ujian dariMu.. 
tersangat kecil ujian itu..berbanding ganjaran yg aku dapat..



TERIMA KASIH YA ALLAH.....PINJAMKAN DIA UNTUKKU...



tu la kesah aku bersalinkan baby Aysara Zuhaa..





9 comments:

Adila Ismail said...

Assalam..sis, berdebar sy baca cerita sis. Alhamdulillah semua selamat. Tahniah. Sy pun lbh krg sis, thn 2010 deliver 1st baby di UMRA, 2nd baby InsyaAllah thn ini.

Puteri Satu said...

selalunya kalau darah keluar dulu.. bermakna kembar darah.. kembar darah memang bisa dia lain macam...

akak anak 1st kembar air.. so air ketuban pecah dulu.. memang boleh tahan lagi.... sakit tu sakit tapi boleh lagi tahan...

anak kedua.. turun darah... air ketuban bila dah g hospital dr pecahkan. memang sakit dia berganda2 sakit dari anak 1st... mengeliat2 nahat sakit.. nitik2 airmata tahan...

apapun bila anak dah besar tak serik pun nak laluinye lagi kan...

miss eimanhikmah said...

serammmmm...

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

subhanaAllah..mmg ujian melahirkan anak berbeza2 kan..tapi bile nmpak anak yg dilahirkan rase berbaloi bertarung nyawa..=)..apepon, comelll sgt bby aysara

Raisah @ echah said...

Assalamualaikum...salam perkenalan... tetibe terjump kat blog ni. echah pun baru bersalin anak ke3 bulan february hari tu..kembar darah juga..Allahu..sakitnya. i feel u. sampai transfer hospital, bukaan tak progress berjam2. endingnya mintak ceaser, bila dah OT dah ready, cuba juga push, masa tu 6cm, doktor vacuum...alhamdulillah selamat semua..masih terasa sakit sampai sekarang. masa tu fikir...ni ujian Allah, fikir mana silap sebagai hambaNya, ujian tu rasa berat. 3 anak, semua lain pengalamannya... echah belum mampu karang cerita bersalin...huuuu

Muhammad aQiL punya blog said...

hai ummi,
saya blogwalking..

terbaca cerita kisah bersalin sis..

TAKOT - > anak sy baru 1 orang... huuuu

Cume...

Bila saya baca sis ada
gunting rambut anak taim pregnen...

teringat pesan orang dulu-dulu...


*jgn gunting apa-apa...
takot bersalin ikot tingkap!!


seram nya sis...


apapun, semua perancangan Allah..

sy memang bersalin cezer, sebab doktor kata rahim saya memang jenis tak boleh mengembang besar...

apapon, ingat next kelahiran..nak try pulak normal delivery...
mana tahu..

rezeki pengalaman masing -masing..

kan sis :=)

rasidah salkam said...

saya bersalin anak ke 4 terpaksa buang rahim. seminggu kat ICU dan masuk 19 liter darah. Cuma masih nak dipanjangkan umur. Syukur Alhamdulillah

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Perkara Yang Perlu Di Jangka Ketika Masuk Bilik Bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti taklah gelabah sangat. :)

Aizah said...

Seronok bila baca pengalaman2 bersalin ni ,
bila ingat masa bersalin dulu memang kelam kabut.. saya n suami je .. parents belum sampai :) . kembar darah jugak .. memang sakit tapi terubat bila tgk bayi kita