Thursday, April 25, 2013

ORGANIZED???...JOM KITA LABEL2..


kamu seorang yg O.R.G.A.N.I.Z.E.D ke jaja ooiii...
hah ko...jaja ni mmg poyo kan??

hahha
korang mesti pelik tetibe aku duk sebok nak cter pasal organizing plak kan??
hmmm...caner nak cter...

tarik napas...hembus!

ok...
pada aku la, org yg organized ni tak semestinya rajin kot...
sbb aku tak de la rajin sangat...
tp aku suka pada mende yg lebih teratur dan complete..
lebih mudah tuk aku kot...

dan.......
bila aku bace kisah susunatur..dekorasi...
aku rasa lebih tertarik...
rasa2 aku pon sama cam mereka2 ni... kot...
dan ade sesetengah kwn2 blog ni pon aku leh kenal sbb terbace kisah dekorasi rumah2 mereka...
hmmm....

panjang mukadimmah ko jaja...
ko nak citer ape sebenarnya???
hahhaha

ok..ok...
aku kan  suka pada mende yg lebih teratur..
so, aku tunjukkan cara aku melabelkan bekas2 kat dapur umah aku...
lebih practikal tuk aku skrg ni...
memandangkan rumah aku masih blom mempunyai Kitchen Kabinet...
tuk masa ini..
[teringin sebenarnya]
aku menggunakan cara aku tersendiri tuk menyusun dan melabelkan bekas2 ni...

ni gambar sebelom aku labelkan...
rak kat atas tu beli kat ikea...
kat bwh tu husband aku wat sendiri...
{SEBELOM di labelkan}

oleh kerana bekas2 tu [gambar atas] tak seragam, aku tukar pada bekas yang bawah ni...
bekas2 ni ade yag aku beli dan ade gak aku dapat doorgift kawen kwn2...
so, dari terbiar aku gunakan ajer..
 masa ni aku just label kan guna stiker putih tu...[sementara] just tuk aku tau ape bende lam tu...


ko tgk papan yg ade lapik merah tu cam tak de finishing kan???
hah.. papan tu sebenarnya aku jumpa ade org buang...
sgt tak cantik...

so, aku kemaskan ngn tape bercorak kayu...[gambar bawah ni]
aku beli tape ni kat DIY [RM1.80/roll]
label2 putih tu aku dah kuarkan....
then aku gantikan ngan yg ni....
v
v

v
v
v
v
v

v
v

v
v

v
v

v
v
v

 LABEL yg lebih besar dan jelas....
dan aku rasa lebih teratur!!

{SELEPAS di labelkan}


:: suami selalu kata aku ni sgt detail dan rigid ::
aku : biasa jer kot...
byk lagi sebenarnya mende kat rumah aku di labelkan...
nati aku story....


walaupun tak secantik mana...tapi sudah membuatkan aku senang hati..
lalalalala [terbang berpusing2 ke udara]
:-)


p/s : leh link kat blog FIZAH ni....eerrrmmm....










10 comments:

Fizah said...

hohoho..!!

entri yg sangat GEMPAK kuttt...really SUKA!!

camno tampal label oren tu jaja? double tape eh?

and, the most important one...tahu tak saya paling teruja part mana?

part tape corak kayu tu..oh oh!! sgt mencari-cari idea spt itu..

cuba jaja tgk entri ni..
http://susunatursioca.blogspot.com/2012/09/study-workspace-for-now.html

masalah yg sama melanda sy iaitu bentuk kayu tak cantik,,,but i dun hv solution...but now i DO! hehe

kedai diy tu kedai rm5 ke ja?

p/s tahu tak saya rasa macam nak termasuk dlm monitor bila part tape corak kayu tu..adoi ;p

Fizah said...

eh lupa..ini entri sudah boleh SANGAT letak dalam GA...mari kita!! ;)

jaja_NorLiza said...

@fizah : label oren tu mmg sy beli stiker yg dah ready made..dan saya lapikkan lg skali ngn salotape lutsinar tu.. kedai DIY tu bkn kedai RM5..tp dia kedai peralatan rumah..alatan pertukangan, paip, brg dapur mcm2..cam brg2 dr china camtu..harga sgt2 berbaloi..nama kedai tu MR.DIY..

Mama Lynd said...

Suke rak and bekas2 spice tu.
Knapa dulu saya tak pernah tfikir nak buat cmner? Anayway baha2 saya tak sebanyak ni untuk di lable kan tu yang malas nak lable.

ch@ said...

Wowowo...akak sgt rajinnya...kita mls nak label. Hahaa...sgt cantik, sgt kemas, sgt organize. Terbaikkk...

CikNaa said...

ya Allah rajin nye lahai..
ciknaa nye dapur ada 4 je bekas gitu, kunyit,garam, aji, asam keping.. hoho.. terBAEKKKK jaja!

With Julia said...

rajinnnnnnnn mama jaja...nak tiru nak tiru leh? ju mmg dh lama nk buat label...smpai sekarang x buat2...kena beli bekas comel2 tuh baru semangat....bekas lama mcm kedai runcit jek hahahah juliaaaaa jom tiru kak jaja gojes yeyyy

Nadt said...

macam mana awak paku rak tu kat dinding tiles? rumah saya pun dinding tiles jugak, takut nak drill takut pecah so semua benda susun kat rak bawah. memang nak buat rak macam ni untuk susun atur barang2 masak tu.

jaja_NorLiza said...

ch@: tak de la rajin mana sebenarnya..hohoho
ciknaa : sy tu bekas jer byk...masak tak seberapa..hahhaha
ju : boleh ju...akak pon tiru idea otg gak..hahhaha
Nadt : sy drill jer tile tu...insyaAllah kalo guna teknik betul masa drill, tak pecah tile tu..[asben ckp] ;-)..dont worry dear!

ida said...

sgt best idea nih, nk suh cik asben tgk nt bila dia balik dr outstation nt, nk tiru kat dapur kita, aci x???

he he