Monday, April 30, 2012

Normally, anak boleh bercakap di usia berapa???


Aku ni RISAU x abih-abih kan???…
Yer la..bila aku tgk bdk se usia anak aku petah bercakap…
mule la aku gelabah tgk arissa x bercakap lg..
bukan x bercakap langsung…tp x byk perkataan arissa tau..
yg aku tau dr usia 8 bulan arissa da sebut “abah”..
masa tu teruja ar..cepat nya arissa ni bercakap..
tup2 sampai skrg n pun duk sebut “abah” jer la..hahhaha

biasa bdk yg berusia 1y7m (19m) dah boleh sebut byk perkataan kan??
Aku ni selalu lepak kat nusery arissa…
Kdg2 dgr la bdk2 kat situ bercakap..w’pun bhs kanak2..
At least ade perkataan2 yg dah jelas bunyinye..

Perkataan yg biasa aku dengar dr mulut arissa:

“abah”= abah..(ni perkataan pertama dr mulut arisa)
“mi” = ummi (ni kdg2 jer…bila nanges selalu dgr)
“Cucu”=susu (ni tuk susu lam botol shj)
“Nenen nak” = susu badan (ni bukan nak susu tau..ni maksudnya breast..nampak bra pun “nenen nak”)
“Cus”=shoes (kasut)
“nak” = nak sesuatu…
“Baby” = baby (semua bdk yg kecik dr dia akan dipanggil baby..biarpon bdk tu sebaya)


Pe lg ek???
Rasanya tu jer kot…
Sket jerk kan???
wat bunyi binatang boleh la gak…

cow =”booooohhhhh”
chicken = “uuu  uukkk”
snake = “syyyyy”

orang kata kalo tumbuh gigi awal cepat bercakap…
lambat berjalan….
Arissa tumbuh gigi masa umur 6bln…
Skarg gigi dah penuh…
Mmg arissa lmbat jalan..usia setahu br nak bertatih…
Kira 14bln kot br btul2 leh jalan…
Tp arissa x cepat bercakap pun…
Hahhahhaha….
Tp kan…arissa ni kalo kita suh dia wat keje mmg cepat paham..
Baju kotor dia tau nk letak mana…
Sama gak ngan diapers yg da pakai…
Kalo aku suh buang dia pegi jerk kat tong sampah…
Kemas mainan pon boleh diharap la kadang2…
If aku kelam kabut nk g keje aku ckp jer “switch off tv”…arissa akn wat…
So, kesimpulan nya..arissa ni paham pe org ckp…tp dia x reti nk sebut…

Lain bdk lain tumbesaran nya kan???
Ade yg cepat itu lambat tang ni plak…
Tp aku tetap risau bila arissa masih x petah bercakap…huhuuu




Salam sayang,
Jaja_norliza



3 comments:

Anonymous said...

Thank уοu for thе ausρicious wгiteup.
It in fact ωas a amuѕement account it.
Looκ advanсеd tо more addeԁ agreeable from yοu!
Hoωеѵer, how can wе communiсatе?



Мy site ... viagra

Asma Wati said...

Salam...
Saya tercari-cari info ttg ni, bila anak boleh start bercakap? hehe
Anak saya 14months, setakat ni semua benda majoriti dia paham, tapi dia cuma bleh sebut few words mcm nenen (kalau nak susu badan), mamam (kalau nk makan), ba (kalau tnya abi mana), ma (kalau tnya ummi mana)..pastu yg lain semua bahasa jerman..tu kira normal la jgk kan?

Nor Hawanis said...

Sama la anak kita.. skrg 1y7m.. X pandai ckp lgi tp dia faham apa yg kita suruh.. cntoh yg awak bgi semua ada kat anak sy.. anak sy gigi dgn jalan pn lambat. Skrg gigi baru ada 6 batang.