Wednesday, August 1, 2012

bila anak sembelit!

aduyai....
sedih sgt bila aku kenangkan arissa..
asal jer nak buang air mesti dia kan nanges!
sembelit!
dah lama masalah sembelit ni..baru2 ni jer jadik makin teruk!
tp tak selalu jadik canni...kadang2 jer...
kesian tgk dia teran2 time nk buang air tu...kadang2 sampai 4-5 jam baru nak kuar...
aku tak tau nak wat ape..aku cuma boleh bg dia minum air masak byk2...
pastu aku cairkan sket susu dia...

ko sanggup tgk anak ko nanges sambil peluk2 ko...
huh! menitis gak ar airmata aku ni...sedey weh!

baru ni aku g farmasi beli ubat..
sejenis cecair masukkan kat montot dia...
memang sekejap jer arissa akan buang air!
TP..
masa nak masukkan ubat tu pun dia dah meraung2...
ko bayang kan sampai berdarah2 montot dia..
ni kes teran2 la ni...
aku nak masukkan ubat tu pon seriau jek...

sampai skang ni kalo arissa nampak jer ubat tu mesti dia akn nanges!
dia tau ubat tu nak kena masuk kat montot dia...
agaknye dia dah dapat rasakan kesakitan tu...
huhuhuh sedey kan?

td aku google2 jupe satu blog ni...
dia ade gtau cara nak mengatasi kanak2 sembelit..
mmg sgt berguna info ni...
meh aku share ngn korang lak... 


  • ubat montot yg aku penah guna tu...dia sejenis cecair..kesannya sgt cepat...[mcm kita lah sebelum masuk labor room kene poo dulu.Hehe].ada jual kat farmasi utk  kids punya.

  • ubat titis. Masuk kat susu dia. Masukkan beberapa titis. Nama ubat tu SKILAX. Pastu, cairkan sikit susu.

  • Paling penting galakkan anak minum air masak banyak2..[yg ni kat umah aku cuba bagi sebanyak mungkin] tp kdg anak2 ni dia dah xnak kena la pujuk2 beria...

  • Bancuh satu sudu TEPUNG SAGU atau TEPUNG KANJI dalam susu anak.  Maknanya kena kurang satu sudu susu dan tambah 1 sudu tepung sagu atau kanji.  kalau anak sembelit teruk, berikan 4 kali sehari.  Tapi kalau biasa jer 1 kali sehari dah cukup sebab nanti kalau terlebih takut anak akan cirit birit plak.  Tepung tu membuatkan najis berlendir dan memudahkan pembuangan najis InsyaAllah, masalah sembelit akan selesai. Yang ini mmg dapat feedback yg sgt +ve dr ibu2.. sebab bebas dari kimia berbanding ubat2 lain. pasni nak try kat arissa!

  • Lagi satu, disyorkan oleh seorang doktor pakar kanak-kanak di New York iaitu Marla Stern. Cara2nya: Tambahkan 1 sudu teh GULA PERANG (brown sugar) dengan 2 aun susu atau air masak. Larutan ini tidak memberikan  apa2 kesan negatif kepada anak kita dan efektif untuk melembutkan najis anak. Nanti boleh cuba yang ini gak. simple je kan.

  • Last,dinasihatkan ibu-ibu supaya elakkan memberi anak kita PISANG kerana pisang sebenarnya mengeraskan lagi najis anak (bagi sesetengah anak) dan lebih memburukkan sembelit anak.  Elok diberi BETIK dan TEMBIKAI kepada anak-anak kita :) siyes aku tak tau weh...ingatkan pisang leh lawaskan buang air!....


simpan tau info ni yer ibu2 semua ...sgt2 berguna nih!





24 comments:

With Julia said...

Info bagus utk ibu2 muda diluar sana...tq byk2 dear...byk pahala anda di bulan ramadhan ini :)

LinaAkhtar said...

hai..selain tu...leh aply mealshake yg mana multivitamin kat ank2 juga elok untuk penghadaman ank2 dan elak dr sembelit....try la

MyHaPpInEsS said...

gud info *__*

aTy _faRed~ said...

eerrr...mase dolu2..mase adik lelaki saye kene sembelit..nenek siap soh letak sabun mandi yang buku tu..potong kecik2 letak dalam montot die..melalak2 biler dibuat..kesian kan..biler gi klinik baru die kasi ubat die..haaa...baru betul...tu lah die orang tua...;p

LinaAkhtar said...

tkpe...kita kongsi2 info + buat yg terbaik tuk ank2..

info kat saya tentang penyusuan mommies, berpantang, tentang pelangsingan/penjagaan badan, untuk kesihatan anak-anak juga ada...

Anonymous said...

mmm..nk cuba jgk la..

Fuzzy Rizal Aris said...

Salam ummi Arissa,

camana perkembangan Arissa? Anak saya (Arissa juga namanya) sampai sekarang masalah sembelit tak selesai. Dulu kami guna skilax tapi skilax dah tak jual. Jadi sembelitnya masih tak kurang.

Anonymous said...

Anak saya pun mengalami sembelit. Ubat doktor bagi x jalan....ni dah 5hr x buang. Esok kena masukkan ubt punggung tu supaya dia dpt buang. Theb nak kena cari ubat mkn pulak...

Anonymous said...

Slm..
Anak saya pun sembelit sampai 5 hari.. G klinik doc bagi ubat minum untuk lembutkan najis...

elyza8885 said...

salam..ank twins sy pn sembelit teruk...setiap kali pup mesti kene guna pum..sy dh cuba tepung kanji xbekesan brwn sugar masih cuba lg blun nmpk hasil lg..hmm

Anonymous said...

Salam..ank sy pn sembelit.paling cepat dia buang 7hri sekali.mcm tu la kitaran dia mmbuang sll.dn yg teruknya 2 @3 hri sblm mmbuang dia akn nngis terus.bygkn sy tk bole buat keja dgn snng.suma kena buat cepat tuk temankn dia hdpi saat2 sblm dia dpt mmbuang..sy da cuba lactulose, tepung kanji, jus buah-buahan, sayur2an,(dia mmg suka mkn syr jdi snng sikit),ubat yg nk pum tu pn da guna tpi tk bole sll..6bln lps sy ada bwa jmpa pkr kanak-kanak dn dr syorkan ambil susu novalac.ada prubahn sdikit, najis hjng jdi lembut sikit tpi najis yg kluar strusnya keras dn brketul2..lps tu ada kwn yg syorkn cmpr mealshake produk shaklee dlm susu novalac tiap kali bg ank.alhmdulillh skg stiap 4hri sekali ank dpt buang njis dn najis dia jdi lmbut sdikit.tpi nngis tetap ada..sy cuma dpt kurgkn tempoh 7hri jdi 4hri..:(..skg pn sy masi brusaha bantu ank agar dpt buang najis dgn mudah..

Anonymous said...

Tepung kanji n gula perang tu sesuai ke utk bayi 8 bulan

nooris md isa said...

Kalau baby 11 months sembelit sampai 3-4 ari tu masih normal,ok ker?? Or kena bwk g klinik.....?? Da Cuba bg betik, x jd gak...nnti nk try tepung kanji n gula perang...but sesuai utk baby umur brapa ekk..?

Hajjar Hassan said...

Serammnye bila anak sembelit. Dulu anak kena gak sembelit. Lepas tu try bagi mealshakes. Alhamdulillah, sekarang ok dah. Tak ada lagi sembelit.

Kalsom Ali said...

Assalamualaikum....adakah anak atau anda sendiri alami masalah sembelit....
whatsapp 0176607841....saya ada cara penyelesaiannya yang selamat dan berkesan

Anonymous said...

Anak saya pun sembelit terok..dah mcm2 susu cuba..dari yg mahal smpi yg murah..mealshake tu dah 2 bekas..camtu gak..tp tepung kanji x cube lg..sy nak cube yg ni..harap2 anak sy ok.sedih tgok anak sembelit...

Mui Leslie said...

teruk sampai camne sembelit
anak saya dh hampir 2 tahun tp tiba2 sembelit
xla sembelit 1-2 hari tp utk seminggu sembelit
risau aq sampai hantar doctor dia ckp adalah makanan yg diambil
saya pn balik tnye la sepupu ape makanan yg baik dia kate cari susu formula yg mengandungi prebiotics
bleh recommend x klao ade susu formula yg mengandungi prebiotics. nk try

Yen Hou Fu said...

okie.. interest

Farah said...

Bismillah,

Rupanya tembikai pun buah yang bagus untuk elakkan sembelit. Bagus tips penulis nie.

maria said...

memang kesian bila kanak-kanak sembelit.
kebanyakannya dengan mak-maknya sekali menangis bila tengok anak meraung dalam bilik air.
Sedihnya kan...

Angkara Sembelit Kronik, Bapa Terpaksa Seluk Tangan Untuk Keluarkan Najis. Kasihan Sangat! | Diari Mama

Cikgubro teror said...

S

Anonymous said...

Mmg sayu sgt bla anak nangis nk membuang sampaikan mak dia sndiri pun nangis juga tau sob sob....nk try juga la bg dia tepung kanji...harap2 berkesan...tq atas info

Dr Muhammad Akbar bin Abdullah said...

Masalah sembelit di kalangan kanak-kanak juga boleh dirawat dengan pemberian probiotik kerana ia dapat menstabilkan koloni bacteria sihat di dalam usus dan melancarkan pergerakan peristalsis usus.

Mysyara ida said...

Try aje 😉