Friday, October 25, 2013

:: Pengalaman 7 haRi di HosPiTal ::


alhamdullillah..setelah 7 hari...

akhirnya arissa discharge pd 23/10..
aminn..syukur..arissa kembali sehat..
ceria seperti biasa..

bosan giler duk spital kan??
aku rasa seminggu cam berbulan2..
eerrr...tak tahu hari ape..yg tahu siang dan mlm jek..
hikhik...

dah la wad kanak2 xde channel astro tuk mak bapak...
semua channel katon...disney..cartoon network..mcm2 ar..
haih...bosan tahap gaban..
mak pak yg tggu ni layan jer sinetron kat tv3..tv9...
haih...

kita mak2 ni pon leh rasa bosan..apetah lg budak2 kan??
aku tahu arissa pon jemu..bosan..
tp dah kata bdk..paling tak pon dia akan ckp..
"ummi, icha nak balik..dah tak nak duk umah dokter lagi"
hambik ko...giler besar  "rumah dokter" dipanggilnya..

aku cuba createkan aktiviti...
layan jer arissa sbb tak nak bagi dia bosan..
dulu masa umur 7 bln arissa penah admit gak..
suspek kena "rotavirus"..tp 4 hari jer kot..
lgpon masa tu arissa kecik lagi..hepi jer aku tgk dia kat spital..
cam tak gaye org sakit...

mengimbas kenangan April 2011


kesian aku tgk arissa masa ni...
huhuu..


bila dah umur 3 tahun ni...mulut pon dah pandai ckp itu ini...
lagi kesian sebenarnya..
aku layan jer selagi mana aku mampu...x nak bg dia bosan..


tgk citer upin-ipin..
sambil mkn karipap...
huhu


laan kartun lagi...


mkn sendiri..conflakes ngn susu..
biasanya aku suapkan..risau kot susu tu tumpah..
tp kali ni aku biarkan jer...


alasan tak nak tulis...
jari sakit..baru pas ambik darah


tekun...rajin..[ikut mood]


yg ni paling tak leh blah...
lepas cabut jer wayar water drip kat tgn tu terus ajak aku gi playroom..
pic yg kiri tu merajuk sbb aku tak nak main belon ngn dia..
aduyai anak...

 
 
errmmm..sebenarnya moral of the story :
"AKU BOSAN GILER KAT SPITAL SELAMA 7 HARI" .NOKTAH.






Monday, October 21, 2013

Arissa Warded...


salam kawan2.....

mohon doa kawan2 semoga arissa cepat sembuh...
@KPJ Selangor

pada mulanya arissa hanya demam...
pastu temperature dah cecah 40...
bwk ke spital kul 2 pg...then kena admit...
bila demam on/off doktor mula tukarkan antibiotik pd yg lbh kuat...
tetibe plak arissa batuk2 berkahak...
pastu disarankan "sedut gas" tuk cairkan kahak....
aku terima ajer semua asalkan arissa sihat...
kalo boleh ditukar ganti sakit tu...nak jer aku tanggung semuanya...
alhamdullillah arissa makin stabil...
arissa mmg seorg anak yg kuat...tak pernah sedikit pon meragam sbb sakit...
arissa seperti biasa...aktif dan ceria...
ummi yg gelisah...
sehingga entri ini ditaip ...aku masih lagi di hospital...
setia menemani arissa..





tiada apa yg diharapkan dari seorang ibu...
mengharapkan arissa sembuh seperti sediakala....
amin..ya Rabbal al Aminnn...


Tuesday, October 8, 2013

semulia-mulia pekerjaan wanita....~SURIRUMAH~...


sape kata wanita bekerje LEBIH PENAT dari SURIRUMAH...

errrmmmm...aku salute giler sape yang jadi surirumah sepenuh masa..
dah mmg betul pon semulia-mulia pekerjaan bagi seorang WANITA adalah SURIRUMAH..
jgn ade yang sentap...aku sendiri pon seorang yang bekerja...makan gaji...
dan bukannya SURIRUMAH...

walau pernah di offer beberapa kali oleh asben aku..
aku tetap menolak dengan baik..
...jujur aku bekerja mmg bukan sbb duit semata2..
duit tu hanya sebhagian sebab jer...
aku bukan bergaji besar pon..
sekadar lepas aku nak bayar hutang sket2....

balance sket2 leh ar aku shopping baju anak aku..
hikhik..[ade gak shopping kan???]..

kalo aku benti keje sekali pon..
aku percaya pada rezeki Allah...
masih mampu rasanya tuk suami aku tanggung kami 3 beranak!..
sekadar yang ade...

TAPI..
kenapa aku tak jadik surirumah jer...
hehhee..sebab aku rasa keje surirumah ni tak semudah yang disangka..
tak semua orang boleh buat..
kecuali ko betul2 gigih...
betul weh...aku bercerita dari pihak diri aku sendiri..

ko tak cuba mana nak tau jaja oooiii...

eerrr..sbb aku penah cuba lah aku ckp aku tak mampu..
SEBAB TU AKU SALUTE GILER pada kwn2 aku yg jadi surirumah ni...
byk mende ko nak kena setel weh..
keje ko takkan abih...YER TAKKAN ABIH...

pernah aku cuba jadik surirumah dalam masa 2 minggu...
bgn pagi setelkan kain baju nak dicuci..kemas rumah..urus anak..tup2 dah kul 11 pg..
ready tuk masak tghari...tung tang2..dah kul 1 tghari...
angkat kain di jemuran..lipat baju..urus anak yg nak tido..
dan masa tu la ko nak kemas rumah yg dah disepahkan oleh anak...
dah kata surirumah..anak mesti ade ngn kita kan???
kita tak leh nak marahkan anak kita kalo rumah bersepah...
sbb tu mmg dunia dia...dunia kanak2 mmg cam tu..redha...
sedar2 dah ptg....nak setel itu ini..dah malam...
errrr... masa aku duk umah tu asben aku tak de la tetapkan syarat aku kena masak setiap hari..
tapi bila dah diberi keistimewaan duk rumah..dan tak yah bekerje..
aku rasa tu adalah TANGGUNGJAWAB aku tuk masak tuk suami...
dan MEMASTIKAN rumah sentiasa KEMAS dan TERATUR...

heh..jadinya...aku awal2 tarik diri...
"saya sanggup bekerje"

ni pendapat peribadi aku..MUNGKIN sbb keje aku tak berat sgt..
just duk depan komputer..paling tak pon kuar meeting...
paling dasyat ar kena outstation tgk site...
tu lar aku pilih tu bekerje..

sangat KAGUM pada mak akusatu ketika dulu..membesarkan 5 orang anak..sebagai SURIRUMAH sepenuh masa...
TP skang mak aku dah keje..bila nak semua dah besar..bosan duk umah katanya...[keje2 kg jer pon]

ko tgk umah aku masa hari minggu...
aku masak kat dapur...
tgk ruang tamu...omaigad!!!!

dah penat tertido sendiri...

aku lipat kain kat bilik...
tgk kerjaan si Arissa...

pheewwww...ko buat mak ko ni tersenyum nak oooiiii....
camana nak jadi surirumah ni??? hehehhehee
 
 
*memandu ke ofis waktu pagi yang jem...adalah waktu rehat yg paling berkualiti selepas penat berkungfu di pagi hari... walaupon jem tp just duduk sambil kaki tekan pedal minyak...tak perlu bergerak ke sana kemari*





Monday, October 7, 2013

Ni baru betul2 bidan terjun!!!


lama aku menyepi..
tukar profession seminggu...
menjadi bidan moden yg tak bertauliah...
hahhaha...

sekarang kembali ke profession asal..
seorang perancang bandar!
errr...stress...
motip stress sb kena masuk opis...
ceettt!!! ko ingat opis bapak ko punye nak cuti lama2..
bapak aku punya opis pon leh cuti takat 2 hari jer tau!

heh...
weiii korang...
seminggu aku bercuti menjaga adik aku pantang bersalin...
adik aku bersalin kat Ipoh..
plan asalnya nak balik kampung...
tp perkara tak diduga...
kena bersalin gak kat ipoh...
huhuhu..
mak ayah aku datang ipoh mggu 1st tu...
pastu kena balik ganu memandang adik aku yg masih sekolah sorang2 kat umah..
sebagai kakak sulung yang MITHALI...[err...betul nih]
aku berbesar hati mengofferkan diri menjaga adik aku...

seminggu jer ponn...
pastu aku hantar adik aku lik ganu..
serah tugas kat mak aku..ngeh2...

pengalaman aku :
1st time lam hidup aku memandikan baby yg hanya berat 2.1 kg...
kecit weh...baru 5 hari lahir!
anak aku dulu 3kg pon mak aku mandikan sampai abih pantang...
hikhik...tp mmg best pengalaman tu...kalo dah terpakse aku berani jer gamble...
errmmm...adik aku bersalin ceaser..byk kes adik aku nih...
kandungan ke-4 tp anak sulung! alhamdullillah kandungan kali ni semuanya ok!
syukur!
 
 seorang lagi khalifah Allah...
NURSHAZIA ZAHRA BINTI MOHD SHAHRUL

 wah ko tgk anak aku...
teruje gler kott...
dia nih mmg suke baby...

 nampak cam penyayang sgt kakak arissa nih...
tp bila time aku nk mandikan shazia masa ni la dia rengek2 kat aku nak mandi...
mkn nak bersuap...tido nak berteman...
jeles la tuh...
ahak..

okeh...
aku hutang satu entry befday arissa...
nati aku share!

simple jer tapi aku tau anak aku HAPPY giler...
mesti aku abadikan kat sini walau dah sebulan pon berlalu...
hahahah

k.bai.







Tuesday, September 17, 2013

Trip menggiLa K.A.M.I


walaweh...
cuti tiga hari korang ke mana wei..
bercuti? lik kampung??

eerrr..aku??
sangat pack!!!
bukan percutian...tp lebih kepada rushing travel...

eheh..mmg keje giler..
tp bukan sbb suka2..
dan bukan sebab sajer2 nak abihkan masa..duit.dan tenaga..
semua nya sbb tanggungjawab...

(JUMAAT)
errmm jumaat pas balik keje aku kemas ape yg patut..
mlm kul 11pm bertolak balik sg petani...
 
(SABTU)
sbb jem kitorg sampai kol 8.00pg!
lepak jap umah MIL..
kul 12.30 gi spital amik abg ipar aku..
sakit batu karang...
lepas discharge kul 2.30ptg terus gerak gi shah alam...
sampai shah alam kul 7 mlm...rehat ..
kul 3.30am asben bawak abg ipar gi berubat tradisional kat Durian Tunggal, Melaka..
aku tak ikut..[penat]
 
(AHAD)
setel kat melaka kul 11pg asben dah sampai umah shah alam... 
tido jap...
4.30ptg bertolak balik sg petani...
sampai kul 10 mlm..
 
(ISNIN)
pg tu lepak2 jap ngn Family in Law..
kul 2ptg gerak balik shah alam..
sbb adik aku kat ipoh tu nak bersalin mak & ayah aku ade kat Ipoh..
so, kitorg nyinggah dulu...
tido jap...

kul 4pg tadi gerak lik shah alam...
sampai kul 6 pagi...
mandi..siap2 gi keje...

now kat opis!!! 

*PITAM*













Friday, September 6, 2013

wajah baru..header pon baru!!!


sana sini org duk cerita pasal header blog baru...
haish...tak leh tahan aku pon nak...
semalam aku pon terus tempah header kat BLOG SUE..
kul 4.15 aku hantar email...kul 6.00 cam tu ar dah siap...
giler cepat kot!!!hebat ar sue ni...
memang tip top servis ar...[kagum]
cantik...TQ sue!
 
 
dah alang2 pakai header baru, aku pon tukar skali wajah blog aku...
soft pink...
tu ar yg aku duk wat dr tgahari td..
giler lembab..
aku ni bab edit mngedit ni tak la pakar...
sekadar boleh jer la...
tp aku wat keje lambat...nak kata teliti sgt pon tak la sgt kot!!

eeemmm...aku sebenarnya bz sket ari ni...
nak siapkan gudies beg tuk befday arissa...
aku tak wat party birthday besar pon...
just ade kek..mkn sket2..celebrated jer kat nursery arissa..
hehhe..tp nak gak aku wat gudies beg bg seronok bdk2...

ni keje aku kat opis...
bos aku takde..
hah! apalagi...
tp kalo bos aku ade pon dia tak kisah..sbb keje aku dah setel!
best kan???
labeling tuk goodies beg..
design simple jer..potong2 then tampal!



okeh....harap2 dengan blog berwajah baru ni aku semangat sket nk update blog ni..
kang tak pasal2 kena perli ngn adik aku...
last week masa blog aku menyepi..dapat wassapp dr adik aku...
kuang ajo!
blog bersawang! cettt!!







Wednesday, September 4, 2013

1st time menjejak ke rumah BLOGGER


heh..
sebenarnya dah lama teringin nak kerumah ATY..
dari tahun lepas kot..
tahun lepas x jd gi sbb ade hal ape ntah..
dah lupe...
 so, masa aty dtg rumah ritu aku ngn muka tak malu ckp nk raya ke rumah aty...
rumah aty ngn umah aku tak lah jauh sgt...
rawang - shah alam...
sbb rmh aku shah alam pon dah hujung2 dah...dekat ngn sg buloh...
so, redah jer hiway 1/2 jam pon boleh smpai...
kebetulan hari tu ade jemputan open house umah kawan aku kat rawang...
so, aku pon sekali la terjah umah aty...
tp aku dah gtau seminggu awal hokeh!
bkn hape...aku tau aty ni kaki berjalan...kot dia tak de kat umah...[ye tak aty??]
aku pon sebenarnya risau kot susahkan aty..
tp alhamdullillah kehadiran kami di sambut baik aty & fared...
seronok hokeh..
tambah plak laki aku nih ngam jer ngn fared bersembang...
masa sampai umah aty dah agak ptg...
hujan plak tu...segan ngan aty..baju aku basah lenjun masa tu..
[ada cerita disebalik tu]
hahahhahaha...
tetibe aku nak tergelak kalo ingat kisah baju aku tu...
haip! aty!!! ape gelak2!!!!
dah..dah...
sssssyyyyyy

ok...aty masak mee goreng mamak! 
sedap gler kot! pandai aty ni masak...
ade agar2 roll cake..siap aku ty lagi aty wat caner...
sedap hokeh..aku habiskan agar2 tu..heheheh
paling tak tahan siap aty tapau kan mini muffin tuk anak aku...
aduyai...boleh plak anak aku ni manja2 ngn aty..



lama gak aku kat umah aty..
siap kitorg tumpang solat maghrib lagi...
laki aku ngn fared siap leh teman anak2 bermain kat playroom Qaleef..
bg peluang aku ngn aty bersembang!
ngeh..ngeh...

 ko tgk...
bertabah la fared jaga qaleef dan arissa...


kemain seronok arissa ngn qaleef...
cam adik ngn kakak..
kalo aku tgk video dorang ni nak tergelak aku ngn gelak tawa dorang...
alahai memang comel la bdk2 nih...


sbb mlm nyer tu aku ade lagi jemputan raya..
so, aku mula beransur pas magrib tu...
[seb baik ade jemputan...kalo tak sampai pg kot aku kat umah aty nih]
hahhahaa


sebelum balik ambik gambo dulu...
[harus lar kan???]
gambar yg paling cun kata ko...
tp tak de qaleef...mmm...

seronok giler jupe aty...
ondaway balik siap anak aku request nak "slide" cam kat playroom adik qaleef....
*pitam*
kat umah kita tak muat nak isik slide tu nak ooiiii...
kita main kat playground jer la yer....

ayat laki aku lg best :
"tak pe..nati kita gi lagi umah dik qaleef yer"



eerrrr...apakah???
[mukatakmalu]












Lagi Raya bersama BLOGGER


eh ko...
sakan sgt eh cter raya ko ngn blogger..

eaaaahhh...aku ni jarang nak jupe2 blogger nih..
bkn jarang...tp tak penah kot...tu pon ade sorang dua blogger dtg raye umah aku..
tu yg leh jupe...
hikhik..aku ni pemalu...[muka tunduk bawah]
ko rase cam nak lempang tak???
hhahahhaa...

bila aku wat mkn2 umah aku sabtu ritu
 aku ade la invite sorang dua blogger yg komen kat entry aku nak dtg raya kat umah...
aku mmg tak invite semua sbb aku tak tau caner nk invite korang secara personal...
aku ade jemput secara terbuka kat entry..
so, sape yg tggal jejak nk dtg aku suh la dorang email no fon..ngeh ngeh..

ok la...
yg dtg mlm tu ATY...
aty ni dah penah dtg umah aku tahun lepas...
so kiranya aty ni blogger 1st yg aku kenal la...
hehhe..hah..korang pon mesti kenal aty ni kan???
aku mmg sajer tak nak link kan blog aty kat sini..sbb aku tau semua org sure kenal aty nih...dan korang pon mesti dah tau link blog aty...hehhehe..
aty nih dr kwn blogger skang aku rasa dia ni dah feeling2 adik aku dah...
rasa cam dah kenal lama..hehe

dan paling best mlm tu DD pon ade skali...
1st time jupe DD...
sgt ramah...
mmg blogger2 yg aku jupe semua ramah...
dah kata blogger kan...selalu membebel kat blog...mesti ar ramah...
 
seronok weh korang...
sebenarnya rasa cam sekejap sgt jupe mlm tu...
tak puas nak sembang pn...byk mende lagi nk ty...
nak nyembang!
huuuhu...maaf yer kalo ade terkurang ke apa mlm tu...
 
ok..DD ngn ATY ..
jgn serik tau nak dtg lagi umah akak...
dtg jer bila2 masa...leh kita sembang2 lama sket...

ok la...aku abadikan sekeping jer pic kenangan  kitorg...
[byk sgt kemera..tak tau nk fokus mana]
ni kira gambo paling cun dlm koleksi aku!
muahahhaha

aku & arissa, Aty & Qaleef, DD & Lisa, Ira & Ina..

eh?? lupe aku nak kenal kan IRA... Ira tu kawan DD..
nak jadikan cter...mulut manis aku ni tertanya plak kat ira...
 
" ni IKA ker??" sori yer ira..serius akak tak tau...tak pe..dr situ pon kita leh kwn2 kan???
 
ika yg aku maksudkan ialah BLOGGER IKA..
sbb ika ade msg  aku gak nak dtg umah...
[nampak tak kat situ..teruje btul aku bila org nak dtg umah] 
tp mungkin ade hal kot ika tak dtg...
tak pe...len kali pon boleh..bila2 jer nak dtg msg akak yer ika...
hehhehe

ok.. tu ajer secebis cerite aku ngn blogger...









Tuesday, September 3, 2013

Raya bersama BLOGGER DIANA


dah orang dah sampai bulan..
ko baru nak start enjin kan jaja...

hehehhe...
tak kira nak gak aku citer...
biar dah basi berkulat pon...
rugi kalo aku nak peram jer memori raya ngn blogger ni kat kepala otak aku...
baik aku abadikan kat sini...

raya kali ni aku jupe sorang lagi blogger.. diana
kira 1st time ar aku jupe...
tp bersembang cam dah kenal lama kot...
tu lar indah nya dunia blog ni kan...
kenal2 kat alam maya pon leh jadik best fren...
tambah lak diana ni org ganu...
hah laju jer ar bicara kitorng...
ke guane diana???

paling best diana datang raya umah aku....
biar pon aku suh dtg esoknye ...sbb kebetulan aku wat mkn2 sket...
tp dah kebetulan diana ade hal area umah aku pd mlm tu...
terus jer ar menyinggah umah aku...
sonok weh...

suami diana pon ramah gler...
takde ar aku segan sgt..
tambah plak anak diana eusoff yg sgt friendly ngn arissa...
elok la...eusoff ngn arissa zulaikha...
suke tgk dorang...
eh...eusoff hensem gler kot!
lesung pipit mmg tak leh blah ar...
mmg sgt sweet....geram aku nak gigit2...heh!

jom layan pic....

 ni la diana...
comel!
sgt ramah..

cam adik beradik...
kira geng abih ar..


tapi kan...cer tgk pic bwh nih....

 hahahhaha...
masa ni 2-2 menangis tak ingat nyer...
bergaduh rebut menan...
aduyai..bdk2...
yg arissa plak tetibe jadik kedekut menan dia...
bila eusoff nangis dia pon nangis konon nak protes kot org salahkan dia...
bdk2 mmg la cani kan???
kejap jer kwn balik...cam tak de pape...
sori yer diana ngn perangai arissa...
jgn serik nk dtg lagi umah kita tau!


ok la...tu cerita aku jupe diana...
kwn2 lain bila nak jupe aku wei!!!!
hehehhe...



jemput la ke rumah...biar pon dah abih raya...
 

Monday, September 2, 2013

MinGGu Last Syawal...


hai...auuuummm cak!!!
hahaha..tetibe...
lama menyepi...tenggelam timbul aku ni kan???
eerr.. sori la yer kengkawan..
aku ni selalu tertinggal keretapi...
hikhik..

byk cter nak hapdet...tapi "MASA"  tu yg dengki ngn aku...
eaarr ko..nak salahkan masa lak kan??
 
di minggu last raya nih aku akn hapdet cter2 raya aku..
ko jgn termuntah plak...
inSyaAllah aku akan habihkan semua cter2 raya aku this week...wakakaka..
KATA KAU jaja oooii...
ko percaye???
 
byk ni nak cter...
-citer raya ngn bLogger..-Diana, Aty, DD 
[dorang ni ni dah berkurun hapdet citer...ko baru terhegeh2 jaja oii...hampunn..]
 -rumah terbuka-
-pre besday arissa-
-kisah kami beraya-

byk la...
tp aku tak leh hapdet serentak...
mana sempat jer la...

nati  aku up entry bergambar yer...
baru best!
ari ni lupa plak aku nk bwk cable nak transfer gambo...
huhuhuuh

[alasan la tu]
 
ok..jupe next entry...
 
 


 

Monday, August 19, 2013

Ringkasnya RAYA 2013..


salam aidilfitri...

tgk tajuk..
RINGKAS???

aku diserang penyakit malas nak hapdet blog!
sbb keje opis banyak menimbun..
tak suka..err..
tp ni amanah keje..aku kena gak siapkan...

ok..walau dah basi..nak nak aku hapdet sekeping pic raya kitorang..
mcm biasa..bila beraya di belah suami..AURA bergambar tu agak kurang..
berbanding raya di kampung aku..
mungkin sebabnya suami anak bongsu..dan kakak dan abang yg atas2 tu dah sgt dewasa..
kakak sulung sebaya mak aku...jarak umur tu terlalu jauh..
jadi nya..mereka2 lebih selesa dirumah sendirik menanti anak dan cucu beraya...

dan tugas aku ngn suami...
akan bawak mak aku beraya umah dorang2 ni...
so, malam raya tu hanya aku dan kakak yg tggal serumah jer ada kat umah mak...
[sadis kan]
 
bila mlm raya aku tgk mata mak berkaca...
membalut ketupat ngn menantu nya ni..
dah la menantu ni pon sebijik ketupat tu ambik masa 1/2 jam kot!
mmg aku tak penah wat semua tu sebelom ni...
aku masih lagi belajar! dah kata 2 tahun sekali jer kot ko membalut..mana ko nak expert!

okeh...pg raya suami akn bwk mak solat hari raya...aku mmg setiap tahun hari raya jer bendera merah!
jadinya keje dirumah aku setelkan...
 lepas sembahyang raya tu jer la kalo sempat nak bergambar..
sbb lepas tu kitorg akan pegi beraya rumah kakak & abg!
dan pengembaraan raya kami biasanya akn berakhir pukul 12 mlm!
hah ko...raya sampai lebam...

raya ke-2 pon cam tu gak...
akan pulun beraya semua umah sedara..kuar seawal jam 8pg dan balik pukul 12 mlm!
yer la..aku akan bawak mak aku..umah sedara2 yg mak aku nak gi..
kesian mak..masa ni la dia dapat nak jenguk adik beradik dia..
sedara mara yg jarang nak jumpe..
dan kitorg mmg akan habiskan hari raya itu dgn menziarah semua setakat yg kami mampu..
biarpon sampai malam..
sebab raya ke-3 kitorang dah kena travel lik ganu plak..
raya sampai pengsan!! hehheh

 sempat ambik gambar..pg raya..[ni jer yg ade]

-K.A.M.I-

ni gambar pagi raya...
raya ke-2 byk kat lam henset suami..
so,ni jer yg ada pada aku...
 
 arissa mkn durian di hari raya
[kat umah sedara di Baling,kedah]

raya ke-3 
hadap jem yg sgt dasyat...
perjalanan 13 jam dari sg petani ke kuala berang!
huh!

bangun.tido.meragam.tido lagi.bangun.
lambatnya nak sampai!

sampai terkecing lam kete...
tuka seluar..
layan game..tgk upin ipin..sampai habih semua baterry hanfon..
masih tak sampai lagi...

memang hazab giler jem kat tanah merah!
jarak hanya 3km tapi ambik masa sampai 6 jam!
*pitam*

okeh..tu jer ringkas raya kitorang...

p/s : eh..eh..jom ar raya umah aku! hehehe

 




 

Monday, August 5, 2013

seLamaT Hari Raya semua!


hapdet laju-laju
 
hai...dah lama menyepi...huuu
mesti korang2 ni dah ramai lik kampung kan???
aku masih keje lagi...
sok pg2 aku gerak balik utara..

sebenarnya aku nak ucap 
"SELAMAT HARI RAYA"
tuk korang2 yg baca blog aku nih...
maaf kalo ade silap salah tau..
terkasar bahasa..terlebih bicara..terover tutur..
segala yang ter..ter.. la...

awal kot ko nak wish raya ni jaja oiii...
hehehe..
sebab aku tau mungkin blog aku ni akan menyepi seketika...
akan bersiaran balik pas raya...muahahaha

sebelom balik esok byk mende nak kena setelkan...
dengan keadaan kesihatan aku yg tak memuaskan..
aku habiskan keje2 opis..-mmg tau takkan siap-
boleh sambung pas raya..tp dateline seminggu pas raya...
errr...
baju yg nak lik kg dah siap packing...
cuma tinggal yg sikit2 jer...
rumah pon aku dah kemas wiken tuari,....

okeh la...
aku nak sambung keje...
selamat hari raya semua...


"jemput beraya umah aku..sape yg sudi..nak dtg pm jer aku..kalo xde contact leh email..aku akan berada di rumah shah alam start 15 ogos..pas- pas tu ar kalo ko nk beraya pon...hehehe" 




 

Wednesday, July 24, 2013

Ape Lagi yg beLum SeteL Tuk Raye...


ewahhh ko...NAK JUGAK!
dah kata semua org sana sini duk cter pasal persiapan raya...
hehehe
 
raya aku ala kadar jer..guna ape yg ade..

 tuk rumah : kemas jer elok2...tak yah tambah ape dah...save bajet!
 
biskut raya : ujung minggu ni aku dengan semangat yg tebal gigih nak cuba wat sendirik!
1st time kot aku jadik rajin tuk biskut raya...
kebiasaannya aku tunjuk2 jer...
 
duit raya : dah tukar!
 
baju raya :
adalah sket persiapan tuk baju2 raya...
baju raya aku dan anak dah hampir setel...
dah lama siap...cuma skang ni aku masih menggiggihkan diri jait beads kat baju tu...
giler kental...aku ni dah la tak berseni..hentam jer la labu...

ohh...tema raya kitorang tahun ni kaler grey...
berbulan2 nak setup kaler tema...haih!
ni semua sbb laki aku ar... bab2 kaler ni mmg sgt complicated...
dah kitorg 3 beranak ni mmg  rona kaler adalah berbeza...
yg gelap x sesuai baju terang2...yg cerah plak x sesuai baju malap2...
aduyai! hahahhah!
 
baju tema kitorg...
nak bagi seri tambah sket ngn renda pink...
 
yg tu dah setel...tema raya ke-2 -hijau-
ni ade lagi yg masih lam proses...
yg ni baju baju arissa...
ko tgk...senget2 aku jait...hahhahha...
 
ni baju aku... simple jer...aku tabur jer beads tu..
  
beli sket2 tuk arissa...
5 pasang termasuk dress...
nak tambah lagi sepasang jer
ujung minggu ni la kot...

 
  sandal pink arissa punye...
kasut tu tuk aish eeman..
sepasang jer eh...selipar & kasut yg sedia ada dah byk sgt...


ni gambo wajib...
si kenit yg semakin bijak dan pandai berceloteh...
 


 p/s : persiapan yg simple...Alhamdullillah



 

Wednesday, July 17, 2013

RaYa Di MaNa



hah! ni topic yg selalu dibincangkan bila nak raya..
ade yg sronok bila tahun ni turn umah mak sendiri..
ade gak yg menyepi bila dah kena turn suami..raya tak besemngat..biasa ajer..
haih..tak boleh camtu wei...
kena gak pujuk hati bagi seronok...

pandai la ko jaja ooiii...

tahun ni aku turn kat belah suami..
yeaay! raya kat sg petani...
secara jujurnya aku tak kisah raya mana2..
mak aku ke..mak suami ker..dah kata kawen dorang tetap mak kita kan??
..tp mmg la tak leh nak tipu..
mesti best lg kat umah mak sendiri kan..
ko ty laki ko plak..mesti dia pon sonok raya kat kg dia...
dah lumrah...mmg dari kecik kita raya ngn mak kita kan...kat kg kita...
so, tak yah la kita nak berdrama memujuk hati..

ha! cam aku leh jadik tak kisah sbb selalunya aku akan balik 2-2 kampung..
mmg raya kitorg kena cuti lama..bahagi seadil-adilnya..
walau ade sesekali muncung sedepa..-ni kalo kes tak adil-
tahun ni...aku akan balik sg petani dulu..3hari kat SP..
raya ke-3 kitorg travel balik ganu...
[mmg raya ke-3 adalah hari travel kitorg]
dan 3 hari kat ganu..

pastu balik la ko ke kotaraya shah alam...
raya kat sini pulak...
hehehhe...

meh..sape nak beraya umah aku...
hehehhe...

persiapan raya??? err...awal lg kot...hehhe


SELAMAT HARI RAYE...eh..tetiba...
hahhahahha...





Monday, July 15, 2013

keTuk-KeTuk saHur..


alahai...
melemau di hari senin...
malas btul aku..rasa nak golek2 baring tido sampai ptg...
over kan?? tak senonoh...

masuk hari ke-5 pose...
bangun sahur pon makin hari makin lewat..
errr...1st day puasa bkn main ko jaja..
kul 4 pg dah terpacak kat meja mkn..sume dah setel!
pg td kul 5 baru jaga..
eerrr...

ingat masa mlm 1st day puasa..
sembang ngn laki aku ty dia nak mkn ape sahur...
ayat laki aku "menu ni order tuk sebulan ke?? or tuk esok jer.."?
eh perli aku la tu...

then ayat laki aku sahur td...
"pasni tak yah la masak sahur..abg beli oat jer..mkn ngn susu"
waaahhhhh...rasa nak lompat sampai ke bintang...
aku sukeeeeee...[nampak tak kat situ...mmg pemalas ar ko ni jaja hooiii]

kisah arissa pulak..asal kita bgn sahur jer ade jer la dia nak menempel...
mlm td aku ckp...
"kakak jgn ganggu ummi ngn abah waktu sahur tau..icha duk kat bilik jer..tdo yer.."

bertabah lah bdk tu dgr nasihat mak nyer nih..
pg td mmg dia tak jaga...nyenyak tido...
tapi..masa aku bersiap2 nak g keje...aku kemas beg..masa tu kat ruang tamu..
nampak ade kepala intai dari pintu bilik...



"ummi, dah boleh kuar ker??!! kakak nak g school ni.."


hahhaha...comel jer kamu ni anak..siap mintak izin...padahal waktu sahur dah 2 jam berlalu..
 
sgt petah bercakap skang nih..



*ade hari dan ade masa arissa tak ikut pon ape aku ckp..ikut masa dan keadaan..aku paham..dia masih anak yg kecil*


Thursday, July 11, 2013

cerita ummi & anak di bulan puasa..


dah 2 ramadhan kan??-alhamdullillah-
jap jer masa..
dan ni adalah ramadhan ke-4 untuk arissa..
ramadhan pertama arissa tahun 2010..baru kuar dr perut ummi..
sempat sambut ramadhan 1 hari..pastu dah raye..hehehhe

ramadhan ke 2 dan ke 3 tak pandai ckp sngt..
so, mmg tak banyak tanya..

DAN 
ramadhan kali ni..yg ke-4..
aku byk ceritakan kat arissa kelebihan bulan ramadhan..
kenapa orang tak makan waktu siang..[dgn harapan arissa tahu]
cukup sekadar tahu..tak paham pon tak per...
aku nak arissa boleh beza bulan ramadhan dan bulan2 lain yg ade..

PERBUALAN KAMI..
 
"esok bulan puasa tau..semua orang tak leh makan..icha takpe sbb kecit lagi..tp bila dah besar pon tak leh makan tau..."

"ooooo..." [angguk]..mendengar dengan khusyuk..
 
aku sambung lagi...
cerita jer kelebihan ramadhan...
then penghujung nya...

" dah cukup sebulan kita boleh la sambut raya...pakai baju baru..semua cantik"

"ooooooo" [angguk lagi]- agaknya pikir ape mak aku bebel ni-
 
nak kepastian aku ty balik ape yg aku citer...
"esok bulan ape icha??"
 
"ecok bulan raye..." [penuh confident]

"tak la, bulan puase la.." aku betulkan...

"ooooo"
terus lari...carik toys and jerit.. 
"dah abih kan ummi! dah abih kan ummi!"-ulang2 -

hehhe...kanak-kanak..camtu la gayenya..

ada lagi sambungan nya...
esok bangun tido aku cakap,,,

"selamat pagi anak ummi...hari ni dah bulan ramadhan..selamat berpuasa"

arissa jawab..
"bukan amadan la...ni bulan pose lah!, tak pose nati kena bakar kat api yg ummi masak...panas..takut.."

hehhee..walaupon dia twist cerita aku..tp sekurangnya dia dah tangkap ape yg aku cter..

dalam cerita aku takde la mention api yg aku masak ke hape..aku ckp api neraka..
mesti sbb tak reti nak sebut!
hahhaha

alhamdullillah walau belum cecah umur 3 tahun..
sekurang-kurangnya dia faham dan ingat...
 
 anak ni kena asuh dari kecit!

puasa2 ni kita tepek sekeping gambo ni...
nyum2..







p/s : pg tadi sebelom gi keje, dari ruang tamu icha sound aku "ummi! ummi makan ape tu???"...errr...haih..











Tuesday, July 9, 2013

waKtu balik Keje bulan pose!


hai korang!

sok dah nak pose kan?? mlm ni terawih..jom semua!

semalam aku cuti...

ari ni masuk opis..
cam biasa...

cerita2 dr opismate:

kawan : semalam ty kat bos bulan pose balik kul brp...
bos : .biasa tahun2 lepas balik kul bape??
kawan : kul 4.00 ptg bos..

bos : sempat ke nak masak nanti..ke nak balik kul 3 ptg ???

kesimpulan : memang bos aku terbaik kan?? 
bukan nak tipu ar...mmg Kenyataan!
tp kitorg kat opis masih waras kot...
takkan nak lik kul 3...[sama keje half day kott..hahhaha]
so, decide ngn bos balik kul 4.00 ptg..
tu pon dia masih ragu2 kot kitotrg tak sempat masak..tersekat lam jem.. dia offer lik kul 3.30ptg!

errmm..tak pe..kul 4 ptg tu pon dah sangat2 ok...-bg kitorg-
umah pon area2 sini jer...

ALHAMDULLILLAH..dapat bos yg sangat memahami..
[tak abih2 jaja ooi..duk puji bos sendirik]

hahhahaa...kebetulan jer..aku nak share waktu lik keje bulan puase motip nya..
** ko jgn tak tahu..kalo waktu ptg, awan dah gelap..tanda2 nak hujan lebat..bos aku akn suruh kitorg balik..walau masa tu baru pukul 4 ptg!..dia risau kot kitorg terperangkap jem yg teruk**


okeh..bai.. SELAMAT BERPUASA..SALAM RAMDHAN SEMUA!!!



Friday, July 5, 2013

Boss Saye saNgat Baik!!


walaweh..ko dah kenape jaja??
tetiba jer citer pasal boss ko..errr...

hehehe..
takde ape nak taip..duk sorang kat opis..staf lelaki semua solat jumaat..
yg lain2 semua cuti..

tggal la aku terkulat2 sorang kat opis..
aku rasa rugi nak cuti hari jumaat..
sbb..hari jumaat masa keje pendek..
lunch time kan lama 12.30 - 2.45..
haisshh..rugi..rugi.. aku nak cuti senin ni..
tp tak isi form lg..
xpe..aku sms jer bos aku nati...

hah.?? senang kan opis aku...
tak yah kena tggu approved bagai..
ko cuti je bila ko nak cuti..tp makesure inform..
pastu keje mesti siap..

bab keje tu plak tak perlu risau..ko takkan ditimbun keje selambak2..
di beri tugas satu projek..then.handle jer projek tu..
cuma mungkin akan ade sibuk sket bila time ade submition projek..
then nak kena present kat pengarah2..
tang tu jer pening sket...
tapi kalo semua dah ready awal mmg xde masalah,,,
aku tak nak citer pasal keje aku...
nak citer pasal bos aku yag sangat baik hati...

sebab aku kata BOSS aku ni  "the BEST IN THE WORLD!"

1. senang nak cuti..-kalo isi form pon aku rasa bos aku tenyeh jer...
confirm aproved!

2. if ko ade hal..contoh : kena cuti selama 2 bln ko leh mintak alternative cuti tanpa gaji..
tp biasanya bos aku akn bg gak separuh gaji..
then dia akan tolak sikit2 dari gaji kita nati...
 
3. emergency... ofcoz lah akn dapat..
cth : mak ko sakit ker..anak demam..asben tak sihat ke..tak kisah..tu semua di kira emergency..
cam kes aku: nak lik kampung emergency nenek meninggal..siap offer tiket flight n duit belanja..
duit sedekah tu dah semestinya..baik betul hati bos aku ni!

4. tak pernah tinggi suara ..selama bertahun2 aku keje disini..mmg tak pernah dengar langsung!
walaupon aku tau kdg2 dia mmg berserabut dengan keje yg byk..

5. bos aku bkn seorang yg bossy..nama jer bos..kalo setakat photostat..potong2 kertas..nak pos surat..dia buat sendiri.. tu tak kira lagi dia vacum opis! otai tak??

6. kalo kita dtg lambat..sbb jem ker, gi klinik ker...langsung dia tak kisah..
inform jer kat salah sorang opismate..memang terbaik...

sebenarmnya sgt banyak kebaikan bos aku ni...aku tak larat nak taip...

sbb tu aku leh balik kampung tiap kali asben aku cuti sekolah...

ok la..tak de niat nak kipas ker hape..kalo ko kata aku nak kipas pon..bukan bos aku baca pon blog aku nih....mmg kat semua org boss aku wat cam tu..
mmg takde pilih kasih ke ape...ADIL...


"Ya Allah..ko berikan lah kesihatan yang sempurna untuk bos kami..sesungguhnya kami sangat bertuah berkeja di bawah tunjuk ajarnya..amiiinnn..."



p/s : bos korang caner???











Tuesday, July 2, 2013

Wall makeover by Na

meh2 semua kawan2!

wahhh...baca tajuk ...mmg gempak kan??
start menaip entri ni aku dah berangan...
wahhh..best nya...
teruje kot kalo AKU yang dapat!

hehehhe..
yang penting kita mencube ..ia dok??

bukan senang nak dapat wall makeover  FREE kat rumah kita..
sape nak bagi weh..!!

harap2 nadia pilih la aku ni...
ahhh... berangan lagi...

sape2 yg nak wall rumah korang di makeover...
leh link ke SINI
 syarat2 nya pon senang jer...

like FB dah..ok nak jawab slogan plak!!
kalo la rezeki aku...design yg aku pilih adalah...

leh tgk sini

" Saya nak www.nadiafarahida.com memilih rumah saya untuk dimakeover oleh Wall makeover by Na dengan design pilihan saya ini kerana "
1. off coz sbb nak umah cantik cam umah nadia!
2. percaya 100% dengan hasil kerje  Wall makeover by Na
 sgt cantik..variasi..moden..klasik..stylish...
3.  mmg dah lama mengidam..tp kekangan bajet...
4. mmg obses dengan dekorasi rumah walau rumah aku tak cantik mana
5. and last..nak yakinkan hasben rumah cantik jiwa akan tenang!hahha..

ok... walaupon jwpn yg simple..tp ianya jujur dan ikhlas dari hati...
rezeki tu semua dari Allah...
ammiiin..
puh..kiri..puh... kanan...
bg la jaja menang!