Thursday, March 30, 2017

Ayriss :: 2 mos already...

Assalamualaikum


Haa...pejam celik pejam celik dah 2 bln lbh usia anak kecik aku ni...
Pantas sungguh masa...
Byk sgt aku hutang cerita yg nak letak kat blog ni..
Kesah bersalin pon pon tak up lagi
Ramai sgt dah yg email aku suh citer kesah bersalin..
Tambah2 aku bersalin kat spital Shah alam..
Hospital baru....tu ramai yg nak tau kot...
Aku nih sejak beranak 3 kelam kabut sungguh..
Cam tak berapa pandai lagi nak uruskan masa harian aku..
Bangun pagi duk buat itu ini... Sedar-sedar dah ptg...
Rasa cepat sgt masa tu..


Dah tak nak merepek...aku just ikut flow...ikut mood...
Kalau ada kelapangan aku dan mood berblog aku dtg aku up la entry...
Ha...aku tau bkn ada org nak baca pon...
Tapi just utk simpanan sendiri...nanti aku bosan2 aku baca balik..
Kdgkala tak semua yg kita lalui masa dl kita akan ingat...



Ok..ok..cerita ayriss zuhraa...yg dah 2 bln....
Masih lg fully bf...alhamdullilah...
Membesar bagaikan juara...
Semalam checkup berat ayriss dah 5.85 kg..
Lbh kurang jer ngan kakak aysara masa 2 bln dulu...
Ayriss tak banyak ragam...
Boleh dikatakan 90% tidur jer...10% tu berjaga...
Dah boleh gelak2 bila kita sembang ngan dia...Alhamdulillah
Sgt mudah menguruskan ayriss...
Seingat aku selepas aku melahirkan ayriss..
Cuma ada semalam jer ayriss menangis waktu malam..
Sewaktu balik kampung MIL...tu pon cuma setengah jam jer..
SERAM SKET... NEXT ENTRY AKU CITER...


Apapun suka sgt aku tgk pembesaran anak2 ni...depan mata..
InshaAllah aku cuba menjadi ibu yg terbaik utk anak2 aku...
Biar pon anak aku cakap aku garang cam singa!!! Haha..
Mak jiwa kacau mmg cegini nak oooiii....
Korang cari pasal mak boleh jd singa...
time jiwa stabil hati mak ni mcm tisu tau...
masa tula mak akan jd bidadari utk kamu!!!
Waahhh..bidadari ko!!!! Tak hagak2!!!! :)


🌻love,jaja🌻

posted from Bloggeroid

Thursday, March 16, 2017

TANTRUM AYSARA SBLM UMMI BERSALIN 🐝🐝

Assalamualaikum

Dah lama tak bersiaran....
Belek2 gmbar kat phone..
jumpa plak gambar2 tantrum aysara sblm aku bersalin hritu...
Sedih wey....
Kalau ingat2 balik...mmg boleh nangis...
Hati tisu sgt nih...

Seminggu sebelum bersalin...aysara demam teruk...
Aku tak pasti demam tu pembawakan nak dpt adik..
Atau demam sbb kena inject....
2-3 hari sblm tu aysara ada inject imunisasi tuk 2 tahun
Tapi nurse kat kk tu ckp xde demam utk injection ni..



masa ni demam aysara sgt tggi..
Temperature lbh 39°c.. Mmg tak keruan aku masa ni...
Pikir cemana nak bersalin...pikir nak tggalkan kakak yg baru seminggu masuk sekolah...aysara plak demam...
keadaan masa tu agak complicated..
Tapi..terpaksa hadap gak...follow the flow je la..
Alhamdullilah.. En.aznan byk membantu...

2 hari sblm admit..mak ngan ayah aku dtg Shah alam...
Syukur sgt...Allah permudahkan urusan aku....
Sblm tu aku mmg blur nak tggal anak2 kat mana...
Sampaikan pernah sekali aku ckp kat en aznan..
Biar je aku sendiri kat spital...dia uruskan anak2...huhu..

cerita tantrum aysara tak habis kat situ jer...
Bila aku admit..tantrum makin menjadi2...
Dari mula hantar aku kat spital....
Dlm kereta merengek2...duduk atas ribaan aku..
Fuhh... syahdu time nih...mcm boleh tahu yg aku tggalkan dia..
Aku ??!!!... Kalau ko seorg ibu leh bayangkan la cemana...
Dgn keadaan kesihatan dia yg tak brp nak ok lagi...
Huhuhu...[nanges!!!!]



ni masa tunggu en aznan cari parking...
Pandang aku pon tak nak...
Duk melayan perasaan...tu mak aku datang hantar aku skali...
Saja nak leka kan dia...senang kalau dia berperangai..
Dengan harapan dia akan cair dgn pujukkan nenek nya..
Seperti kebiasaan nya..aysara sangat manja dengan nenek dan atuk...
Huhu...tapi..tapi...TIDAK UNTUK KALI INI...
Aysara ooo aysara....
Masa drive blk umah..mmg dia meraung sbb aku xde skali kat kereta...
En aznan terpaksa pangku semasa drive...
Dr hospital sampai rumah....phewwww!!!






masa aku kat spital..mak aku wassap pic aysara...
Sedih nya lahai...
Mmg dia tak nak ngan sape2..kecuali abahnya jer...tu pon menangis jugak... Sepanjang masa...
Berlarutan cegitu sampai la aku bersalin...
Bayangkan 5 hari aku kat spital...mcm tu la dia...
Kebetulan time aku nak bersalin tu CNY..
So adik aku dari perak pon ada dtg..
Nak jagakan anak anak aku ni la...
Menangis je dia sampai tertidur...
Kalau dah tidur takde sape berani usik..nak alihkan pon tak berani..
Nanti bila jaga dia sambung nangis lg...
Tgk gambar..tdo merata2...sedey aku...huhuhu
Mmg terpaksa biarkan camtu..kalau tgk dia nangis lg kesian...
Baik biarkan dia tidur...

Aku kat spital..kentalkan hati..
Tgk pic..bila nak nagis aku pandang baby kecik kat sebelah...
Terubat rindu aku...sama sebijik raut wajah kakak aysara...

Errmm tu la...tantrum aysara...hari ke 5 aku blk bwk baby...
Tunjuk kat dia...dia lari...
Pastu intai2 dari celah pintu....aduyai..COMEL...
agaknya sedih..campur gembira kot perasaan dia time tu..
Happy sbb ummi dah balik.tapi sedih gak ummi tggalkan beberapa hari..huhu

Aku mmg x pernah berpisah ngan aysara....24/7 dia sentiasa dgn aku...
Itu la agaknya tantrum yg menjadi2....
Dan aku pon sebenarnya rindu teramat sangat bila berpisah 5 hari...heheh....
Itulah dia bonding aku dan aysara...
Ohhh..lupa..kakak Arissa.xde hal...dah besar...chill jer dia...hehe



🌻love, jaja🌻

posted from Bloggeroid

Wednesday, March 8, 2017

Dah habis pantang 44 hari

Assalamualaikum..

Mak beranak 3 sgt sibuk skrg ni...
Nak pulihkan kembali time management selepas berpntang...
Kena pulihkan jugak keaadaan rumah yg tunggang langgang!

Alhamdulillah.. Dikurniakn kesihatan yg sempurna..
InshaAllah...cuba letak tepi dulu penyakit OCD yg ada..



kakak Arissa...
Adakalanya membantu dengan rela...
Tapi sesetengah masa muncung panjang sedepa...
Hadap la anak ooii...
Mmg rutin anak 1st cegini....tambah lagi awak tu pompuan..



esok..lusa...tulat dan seterusnya...
Aku kena kuat utk hadapi hari2 aku..
Menjadi ibu kpd 3 anak yg kecil..
Masih cuba nak tingkatkan bisness online kecil-kecilan..
Menguruskan rumah tngga dengn sempurna
Kurangkan mengeluh...inshaallah...

Nanti ada kelapangan sambung lagi..
Anak kecil bangun tdo..





🌻love, jaja🌻

posted from Bloggeroid

Monday, March 6, 2017

3 princess in da house

Assalamualaikum...


Waa. Now dah ada 3  ketul anak dara in da house... 
Rasa macam tak percaya ..
Tetibe mak rasa sgt ..


Kehadiran seorg lagi khalifah Allah dlm keluarga.. 
Juga sekuntum bunga. Menambahkan lagi keceriaan hari2 aku... 
Dah jd taman dah rumah ni.. Heheh.. 
Nanti2 kena produce si kumbang pulak... 
Cia. Cia.. Cia....!!!! 

Alhamdullilah ...welcome my baby... 
"AYRISS ZUHRAA BINTI MOHD AZNAN"


Kakak2 sungguh teruja dengan Kehadiran adik adik baby... 
Semoga kasih sayang ini kekal hingga jannah... Amin.. 

LOVE JAJA 

Thursday, February 23, 2017

Sebulan sudah... ~AYRISS ZUHRAA~



AYRISS ZUHRAA BINTI MOHD AZNAN
D.O.B : 24 JAN 2017 | 3.06 KG | 52CM | HSAS

Sekejap jer masa berlalu....
Hari tu kat lam perut lagi..skrg dah sebulan kat luar..
Tak sempat lagi mak nak cerita kesah bersalin..berpantang...breastfeeding...aduyai.
Masih cuba mencari rentak ..
Masa yg sesuai...

InshaAllah..segalanya akan dikongsikan di sini...

posted from Bloggeroid

Sunday, January 29, 2017

Dah bersalin....

assalamualaikum...

Alhamdulillah...syukur ke hadrat ilahi...
Dah selamat bersalin...secara elektif ceaserian...
Pada 24 JAN 2017...BABY GIRL..3.06KG...






aminnn..ya robbal al-amin....

posted from Bloggeroid

Wednesday, January 11, 2017

3rd PREGNANCY :: BERSALIN DI HOSPITAL MANA???

Assalamualaikum....

Kalau prenant yg sblm2 ni...mmg awal2 aku plan dan gugel nak bersalin kat mana....

TAPI berbeza ngan kali ni....compius2 lak aku...

Bersalin anak pertama di HSNZ, KT...(gov)....
Anak kedua di HOPITAL UMRA, SA...(private)

Utk anak ketiga ni...aku prefer hospital gov jugak.....
Pada awalnya....plan di HOSPITAL SG. BULOH...
TAPI disebabkan HOSPITAL SHAH ALAM paling hampir ngan rumah....
Aku tukar plan.....
Sebenarnya hospital shah alam ni baru setahun lbh di buka....
Aku risau kot byk kelengkapan xde...
Tapi lepas baca review..byk pandangan positive...
Last minit aku tukau plan ke hospital SA...

Pada aku la....bersalin kat mana2 pon sama jer...
Ada org takut nak bersalin kat spital gov.
Byk review Sbb layanan nya...x 1st class..
Tp aku rasa semua tu bergantung pada individu..
Xleh la nak judge org tu cam tu cam ni...
Kita pon masa tu tgh sakit....biasa la...nak org layan kita kan??
Bila x layan tu la kita judge macam2..haih...

Cam aku pernah bersalin kat HSNZ, KT...tahun 2010
Spital lama..
Pada aku nurse2 kat situ buat jer keje dorang...
Semampu dorang la...xleh la ko nak harap nurse tu duk bertepek ngan ko sepanjang masa...
So...aku ignore la skali2 mmg ditggalkan sorang2..
Masa kat LR...
Masa tgh sakit tahap dewa tu...
Dah dorang pon ada patient lain lg kan...
Takkan la nak hadap kita jer kan???

Beza plak aku bersalin kat umra...
Sepanjang masa ada nurse duk sbelah ko...
Paling tak pon akn ada bdk practical ke...
Ko boleh ngadu..manja2....luah perasaan bagai...
Tapi SAKIT NYA TETAP SAMA!!!!
Dorang pon xleh buat pape..selain jap2 cek bukaan dah brp cm....sigh...

CUMANYA....di hospital swasta ni...
keadaan nya lbh privacy..
Ko takyah share2 bilik ngan org lain....
Tp cam aku hari tu...tetap gak share...
Sbb aku ambil yg pakej murah je...
4 bedded room...tp 3 lg katil tu kosong ..
Privacy gak la....
Tp utk gov hospital pon aku leh kalau nak single room....
Suami keje gomen kan....terpulang sebenarnya....
Aku pon x kesah akn hal tu...
X perlu tuk privacy sgt...bkn sebulan pon ko nak stay situ kannnn???? Haha

BERUNTUNG NYA aku.....dua kali pengalaman lepas...
Saat aku di LR...masa duk tgh2 contraction teruk tu...
Suami ada disisi...suami boleh masuk teman...

TAPI BUKAN REZEKI...
bila saat aku nak keluarkan baby suami tak berpeluang tgk...
Masa anak 1st...baby keluar masa husband gi solat asar...
Yg 2nd tu emegency ceaser...mmg tak de la nk tgk....

So, kesimpulan utk aku....pengalaman bersalin sblm ni....
Kat spital mana2 pon sama jer...
Aku lbh tekankan hospital yg paling dkt ngan rumah aku...
Senang utk suami berulang alik.... :)

InshaAllah...jika diizinkan olehNya...bersalin kali ni...
Aku memilih HOSPITAL SHAH ALAM.....
Semoga Allah permudahkan segala urusan ku....amiin...

posted from Bloggeroid

Monday, January 9, 2017

3rd PREGNANCY :: BABY GIRL OR BOY...

Assalamualaikum wbt...

Dah 36w 2d usia kandungan....
Baru nak up cerita pregnancy..haih...

Okeh...standard bila dah hujung2 ni ramai org akan tanya..
"Baby girl ke boy"...
Walau baby tu masih kat lam perut lagi pon..
Skang ni dah byk 3d/4d scan...
Kebanyakkan parents akan lbh teruja nak jau gender baby lbh awal....
Senang utk preparation barang...

Cam kes aku ni la....
Sbb dah ada 2 gegel..
so..aku ngan husband konon nak surprise la baby yang no 3 ni...
No more scan2 okeh...
Kat KK ada la scan...tp ko tau la kalau scan KK ni...
Aku angguk2 Tanda paham jer bila doc explain...
Hitam legam..x paham ape pon..


TAPI...TAPI...
di usia kandungan 32w...
Aku mula rimas..lemas semua..
bila aku nak sorting baju kat lemari adik baby..
Baju kakak2 baaaanyak sgt...tp mmg ropol2 la...
Aku x kesah sgt kalau baju tu setakat kaler pink...
Tp kalau dah ber riben bagai...
If adik baby gegel ok la....
Tp kalau boboy. .haru mak!!!!
So....aku pilih baju2 yg unisex...
Cam sayang plak baju2 gegel tu...
Nak kemas semua2 byk sgt...penuh lemari...
Mak dlm dilema...huhu...

Sudahnya ajak husband gi scan...
Hahhaha...misi nak surprise tak berjaya...

Jujurnya bila org tanya...
"Nak baby girl ke boy???

Hoi..ko nak aku bg jawapan retis boleh jer....
"Tak kesah janji sehat"

cettt...jgn nak pura2....dah sah2 ada 2 bunga...
Conpem la kau nak kumbang!!!
Tapi tu kalau boleh request2 la...
Kalau dah Allah tetapkan anak aku pompuan jugaak kali ni.
Tak de la aku meraung2 frust!!!!
Terima je la..semua nya anugerah dari Allah

Okeh....lepas scan tuari...keputusan awal dari 4D scan...adalah baby>>>






GIRL......hahhaha....





Alhamdullillah...makin ramai assistant masak2 ummi...


Tapi kan??? Doc pon cam compius2 tau...
sbb baby cam tutup2 jer bhgian situ.....
dah 32W... ruang kan dah terhad....
Tak leh kangkang besau2....


MANA NAK TAU KUASA ALLAH KANNN???? Hihi



Tepek sket pic 2 ketul bdk ni...
kakak yg bakal dapat adik lagi....dan kakak to be....

posted from Bloggeroid

Thursday, January 5, 2017

SCHOOL HOLIDAY - cuti kami terisi....

Assalamualaikum...

Alhamdullillah...walaupun dah terlambat...
aku tetap gak nak up entry kesah school holiday kami tempohari..
Sbb cuti panjang kan?..byk sgt aktiviti ygdpt kami luangkan skali...

Secara ringkas...biar la gmbr berbicara...
Rasa cam tak pandai sgt karang cerita panjang2...

2weeks pertama..aku hanya fokus persiapan sekolah kakak...
Dan jugak keoerluan utk bersalinkan adik baby...
Dan 2 weeks terakhir..aku mulakan misi...keluar dari shah alam....hehehe



playground



Homemade playdough at home



karnival pendidikan selangor



hiking -Bukit ramlee-




MAHA 2016



pantai remis,klang



BBW



on the way blk kg...sg petani...singgah ipoh jap...u.ah adik aku...bg sepupu sepapat ni berjumpa....



family outing -ganu-



bwk anak2 mandi manda..yg ni nanti akan ada review khas...hahha



Pantai Cahaya Purnama PD


TAMAT

posted from Bloggeroid

Sunday, January 1, 2017

Tahun baru 2017..AZAM BARU..

Assalamualaikum
SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2017
Semoga tahun ini lebih membawa seribu kemanisan dalam hidup..
Diberi keredhoan dalam apa jua yang dilakukan..
Dan diberi kesihatan yang sempurna..aaminn..

azam tahun baru ape ek???
Sebenarnya...azam tu tak kira tahun pon...
Tgh2 tahun pon aku boleh ber azam sebenarnya...kohkoh..
Cumanya aku harap...tahun ni hidup aku ni kebih teratur..sistematik gitew....
Tahun 2016...berlalu sgt pantas...x sempat nak buat perancangan rapi....
Aku hanya mengikut arus...
Byk sgt perkara besar yg aku lalui...
Paling terasa kesah pregnancy..langsung tak pernah di kongsi....kisah bisness online...kisah keluarga..argghh...sgt banyak....

Apapun...harap tahun 2017 aku lbh dapat tune hidup yg lbh teratur...

Di awal tahun ini...2 perkara besar aku akan lalui...
KAKAK ARISSA AKAN MELALUI ALAM PERSEKOLAHAN..DAN...MENUNGGU KELAHIRAN ADIK BABY....:-) :-)



kakak yg dah melalui hari orientasi sabtu lepas.
Alhamdullillah...kakak di tempatkan di kelas pertama dari 6 kelas keseluruhannya...
kakak berjaya mendapat tempat pertama keseluruhan darjah satu masa ujian diagnostik 1 oktober lepas...
apa pun masih terlalu awal...
doa ummi kakak dapat kekalkan kecemerlangan utk tahun2 seterusnya.. aaminn..



adik aysara
Masih membahasakan diri "adik"..
Lagi bebebrapa minggu nak jd kakak...
Sgt petah berbicara....
Rambut yg masih malu2 nak tumbuh...hihi


Apapapun...mereka ni la yg 2 permata hati aku..
Amanah Allah untuk aku dan suami...
Dan kerana mereka aku rasakan hari2 aku begitu pantas berlalu..
meninggalkan 2016 dengan 10001 kenangan....
Sayang kamu ketat2

posted from Bloggeroid