Tuesday, September 8, 2015

5 tahun sudah....




Yeay!!! Arissa dah 5 tahun...
080910 -080915...
Cepat nya masa...baru jer rasa bersalin kan arissa...
rindu masa arissa baby...

Untuk hari ni...
Takde hadiah seperti tahun sebelum ni...
sambutan hari lahir pon nanti2 ada kelapangan..
mungkin akan delay lama skit...tggu cuti raya haji ni ker...
atau mungkin hujung mggu ni...
Just beli kek sebijik...letak lilin ...nyanyi lagu befday..
tu pon dah buat arissa happy..
sambut 4 beranak....hehehhe...

dgr cam bizi nau mak pak nya kannnn????
hehehheehe....






Doa ummi...semoga anak ummi jd anak yg solehah...
sayang ummi,abah, adik kerana ALLAH...
sebab ummi abah adik pon sayang arissa kerana ALLAH...


Sunday, September 6, 2015

6 bulan dah makan DURIAN????




Gambar aysara masa 6 bulan...

aku share pic ni kat grup wassap family...
Dan dan tu mak aku kol...
apalagi kena lecture berbakul2 la...
bagi anak mkn durian..


Hahhaha...
sebenarnya pic tu pon gimik jer lebih...
takde la aku nak suap anak  durian..
giler hape...kecit lg kot...
saje suka2 snap pic konon nya sara mkn derian..
tu sebenarnya mak pak yang melantak durian tu..







Hmm..dap nya durian....
teringin la pulak...


korang2 mesti ada yg tak mkn durian kan???...
Citarasa masing2..
aku pon sejak kawen ni mmg hantu durian..
dulu2 paling byk aku boleh mkn 2ulas je la...
utk sekali hadap...hehehe

faktor usia...
ek???











Wednesday, August 26, 2015

RUAM SELEPAS DEMAM -Roseola Infantum-



Lepas demam yang teruk tuari...
badan aysara dipenuhi dengan bintik2 merah..
bukan la lepas habis demam semua tu...tp dah hari ke 5-6 camtu ar...
mula2 cuak...sbb aku fikirkan DENGGI..
Tapi keputusan darah hari tu aysara takde denggi..
lagi satu aku terpikir demam campak...
urmmm...



Tapi selepas dapat penerangan dari doc..baru aku paham...
ni namanya ROSEOLA INFANTUM..sejenis virus...
tapi tak bahaya...biasa akan terjadi jika demam terlampau panas...
dan bintik2 ruam ni akan naik keseluruh badan dan muka...
Ruam ni akan hilang sendiri bila demam dah reda..
korang nak tau detail pasal roseola infantum boleh google la yer..
selambak keluar info pasal roseola ni...


Dulu2  seingat aku pernah terjadi kat kakak arissa...
Tapi aku gi klinik doc kata campak...
Yg aku pelik 2 hari setel dah "campak" anak aku tu...
errmmmm...mungkin tu pon roseola ni kott...
berdasarkan simptom2 nya sama Jer cam kali ni..
Tak pe la...lepas ni aku paham dah....
kalau ada ruam tu tak semestinya campak...or denggi....
Kalau nak kepastian kita leh refer doc...







Tuesday, August 25, 2015

4 hari di hospital




Hari ke 4 dah leh discharge...tup pon kalo ikutkan pg subuh2 tu aysara masih demam...
tp dah tak tinggi sgt..38.6...compare ngan sebelom ni...

dalam kul 11 pg doc cek...ckp tak yah risau pape...
tu demam penghabisan...hahha..
so...ptg isnin dah leh discharge...

4 hari 3 malam kat spital...
cam gi bercuti..hehhe

aku bersyukur...takde pape effect kat sara...


HARI KE-2

Ceria  jer...
masa ni demam dia off...
kan aku cakap demamnya on off...
kalau time on tu tak sempat ler aku nak snap pic bagai! 


Bosan2 bwk gi playground...

Dengan ummi Dan kakak...

HARI KE -3

Hari ketiga ni aysa moody sket..
ambik gambar pon tak nak senyum...







TMC KOTA DAMANSARA...
1st time ke sini...
alhamdullillah...layanan tip top...

dari mula sampai...hingga time nak balik...
xde ape yg aku rasa kurang..
memang terbaik..

tq en zaharudin..agen prudential yg rekomen hospital ni...





Monday, August 24, 2015

warded.




Weekend KAMI di hospital



Jumaat last week..
Dalam taknak nya aku ke hospital...
dalam aku cuba pujuk hati "ishaallah..demam adik akan ok"
dalam pada aku kuatkan hati jgn manjakan anak dengan ubat...
dalam kekusutan...
akhirnya ke hospital juga aku...
kalah dengan rengekan aysara...
Tak sanggup aku tgk keadaan sara yang sgt lemah...
suhu 40°c masih ditakat yg sama...
takde tanda-tanda demam nak kebah...
Hati ibu mana yang tahan tgk anak kecil dlm keadaan camni...
yer...aku tau..ini hanya la ujian kecil...
tersangat kecil..tapi naluri keibuan aku...
aku tak senang duduk...tak keruan..

call suami yang dah ditempat keje...
beritahu keadaan aysara...
kakak dah kesekolah seperti hari kebiasaanya...
suami bergegas balik.
decide hospital mana yg harus kami tuju..
aku dah packing kan brg keperluan..
kebarangkalian utk admited sgt tggi..
sementara suami menguruskan aysara..tukar diapers..
basahkan badan...

sampai di hospital (Tropicana Medical Centre)...kota damansara..
Aysara terus dibawa ke unit kecemasan..
temperature 40.3°c...sgt tinggi untuk baby di usia aysara..
terus diberikan ubat peluru tu..(ubat bont**t)

Tggu suhu turun...
aysara muka xde perasaan...
sempat lagi omak nya ni nak bergambar..


Diberi rehat dalam setengah jam..
cek suhu...masih sama 40.3...
Terus nurse kat situ mandikan je...
Aysara...mmg meraung tak hengat la...
sejuk kot..tapi tu jer caranya...
kat rumah pon tu gak yg aku buatkan kalau demam tggi sgt..
Tak pon lap badan ngan kain basah..

Lepas dimandikan...
biar je tanpa baju..



selang setengah jam dah agak ok sket..
tapi masih panas..doc ambik darah..
ni satu hal lagi...
kalo jiwa tak kental mmg tragis ar dgr anak meraung2...
Tapi tak leh wat ape2...
Aku percaya pada kepakaran doc and nurse..
so..berserah je pada mereka..
masa tu aku ngan asben tggu kat luar...
setel semua aku masuk...
aysara nampak aku je terus peluk beria2..
Mintak tolong diselamatkan kot...
hahhaa...tawa dalam tangis ko!

Sementara nak dapat bilik..
abah bwk aysara gi playground..


malam pertama di hospital...
tido keletihan...
alhamdullillah dapat single room executive..
selesa la sket..

alhamdullillah...baby aysara mmg dah ada polisi insurans di usia 2 bulan..
so...semuanya ter "cover" la..
nak harap duit sendiri segedebuk mmg tak merasa la...urmmm..



eh...cam terpanjang jer entry kali ni...
Nak citer masud wad je pun..hehhe...

so far..aysara just demam panas...bebas denggi...
dan xde virus2 berbahaya...(alhamdullillah)


#Terima kasih kepada semua yang mendoakan...












Friday, August 21, 2015

Bila si kecik demam panas..




Takde kata-kata...

Pada mulanya aku bogelkan je..tggal diapers semata...
tapi bila doc kata...selimut boleh selimut badan...
sbb sejuk....tggalkan tangan dan kaki...
sbb haba keluar ikut situ...

errmmm baru aku tau...sebelom ni aku bukak jer semua baju seluar...
biarkan tanpa selimut...

Mmg dah tak nak senyum..


sedih tgk aysara melepek cegini..
hari ni dah masuk hari ke 4...
Mula demam last week...tp on off...
tapi ni deret 4 hari on jer...huhuhu..
risau...dah bwk gi klinik...
keadaan masih sama...
Suhu cecah 40°c...
setiap hari masuk ubat kat punggung...

kalau ikut abah nya malam td nak bwk gi spital jer...
tapi aku tak nak...kot kena warded..

yg paling aku risau...bila tgh2 tdo..aysara boleh terkejut...
menangis kejang2....

Minta sahabat semua doakan yg baik2...
Aku bukan mengeluh...cuma berkongsi rasa kebimbangan...



# bila keadaan cegini la..buat aku rasa...beruntungnya aku tak bekerja...

Wednesday, August 19, 2015

MAKAN BANYAK..




AKu ni kan...dalam orang duk kata aku makin kurus..
err...tak tau la...org kata...hehhe...
sebenarnya xde la kurus mana pon...
Cuma nya kecik skit dari aku yang asal..sebelom2 nih...
aku kan mmg cimbambam...penternak lemak berjaya...
hahaha...

eh aku makan banyak weh..
tambah2 musim rumah terbuka raya...
melantak habih...
pernah satu hari 5 rumah...
Semua aku.melantak makanan berat2...
Suami cakap mcm bela jin...[nauzubillah]
Aku??? Tak kesah langsung...
asal org tanya ngape kurus...aku jawab sket jer...
"Nyusu anak"
Hahhaa..eh??? Itu jer bezanya aku sebelom ni..
dulu xde baby...yg lain semua nya sama...
Takde diet2... masa beranak tuari xpenah sari pon aku berbekung...
hah hamek ko...pantang makan ada la 2 mggu...
biau le..nak kurus ke..gemuk ker...janji sihat...

masa ni jam menunjukkan pukul 10.30 mlm...
ngajak si suami gi kedai mamak...
lapar nasik!!!







Tuesday, August 18, 2015

POSING..




Kat tesco setia alam...
Posing ngan patung pon jadi

Kaison setia city mall


Haih la kalau budak arissa zulaikha ni...
kalau dtg mood bergambar dia...
dan..dan la suh snap pic dia...
tak kira kat mana
mak nya ni dah la susah nak melayan..
dengan dukung adik lg...
grrr...

Tu mood gedik2 nak bergambar...
Tapi ada masa bila nak snap pic family espcially...
mula la dia wat drama...
Buat muka buruk2...kdg2 main lari lari...
sukati jew tau!







Monday, August 17, 2015

Riadah Petang



Lately ni, kurang sket dah aku nak kluar bwk anak gi taman...
byk faktor...byk kekangan...
faktor cuaca..kesihatan anak2...dan faktor MASA  pon ye...


Sampai la satu hari tu...
Suami aku nak gi main rugbi...
mmg suami aku ni giler bersukan weh...
badminton...rugbi...bola sepak...semua dia belasah...
tu tak kira lagi outdoor aktiviti dia...
camping...panjat gunung sana sini..kayuh basikal ntah mana2..
Dan skrg tambah pulak dia dah ada motor...
join ride pulaakkk....adeih...
dah minat dia...

eh...aku bukan nak cerita pasa suami aku...
huhu...ape ek td????

Ooo...kesahnya...aku ngekor suami aku gi main rugbi...
Haha...hangkut skali ngan anak2...
Ala...kat padang setia alam tu jer.. 

sambil suami aku terkejar berebut bola kitaorg lepak2...
Tepi pdg tu jer...siap aku bekalkan makanan tuk anak...
ala-ala piknik la..
ada la gak yg duk jeling2... pelik agaknya...
aku wat donno jer...

Hati kental....
Wat tak tau je ngan org yg pandang2 aku...


anak happy jer...


Kakak arissa

Adik aysara


Happy nya aku tgk pic ni...




Moment cegini buat aku rasa rindu bila salah seorg dr kami takde...
rasa seronok...kualiti time bila outing bersama...


Mereka la nyawa aku....kesayangan aku dunia akhirat...

semoga kita terus bahagia...












Friday, August 7, 2015

BAK




"BAK" Adalah panggilan aku untuk ayah aku...
[ mcm lam citer keluarga iskandar ] hehhehe..
Malin panggil ayah nya bak..anak sulong mak jah...
aku suke giler citer tu...mmg sgt real life...


Dulu-dulu..masa aku kecik...
Bak aku ni sibuk nau berkerja...
Kitorg...especially aku...mmg tak rapat sgt ngan bak...
bukan tak rapat..tp caner ek???
Mcm...kalau aku ada masalah pape..lbh suka refer kat ma...


Bak jenis tak byk cakap...dulu-dulu....
ingat lg kalau kwn2 aku dtg rumah....main sesama...
tapi bila bak balik keje...masing2 terus nak balik rumah..
Bak tak layan budak2 sgt...
cakap mende penting2 jer...
tak pernah marah kitorg adik beradik...
kalau nak tegur pape dia akan melalui mak aku...
Tapi...kitorg adik beradik lbh takut kan ayah berbanding mak...
mak aku suka bebel2 dulu...jdnya kitorg dah lali...
Bak sekali bukak mulut..semua menikus...
Cuma nak mintak duit jer kitorg berani nak ckp ngan bak ...he..


tapi...sejak kitorg semua dah besar...
dah abih belajar...dah keje...dah kawen...
walaupon memasing ikut suami...
duk jauh ngan family...
terasa sgt kitorg makin dekat....dekat dihati gitu...
kerap bertanya khabar kat tepon...
Bak mmg  rapat ngan cucu2 dia...
Suka ngusik cucu2...
Cucu pon kalau sebut nak balik kg jumpa atok...
Melompat x terkira girangnya...beza sgt watak bak yg aku kenal 


bak sebenarnya seorang yang penyayang...
cuma mungkin bak tak tunjuk sgt...


rindu.bak!











Thursday, August 6, 2015

MEREKA Kesayangan ku...




Sejak2jd suri rumah ni...aku rasa makin dekat dg dorang ni..
byk masa aku bersama dorang...
kalau la aku tau nikmat ni..bahagia ini yg aku rasa...
sudah lama aku memilih untuk menjadi SURI..
SURI kepada suami aku...SURI kepda anak2 aku...
dan SURI kepada rumah aku..hahhaa...




Pagi2 ni...bila si suami gi kerja...si anak ke sekolah...dan si adik lena diulit mimpi...
terasa RINDU...terasa sunyi...sepi...



Dah ko dah kenapa jaja oooiii...jiwang pepagi ni...hahaha...
aku bosan sebenarnya...tapi mmg pon...
bila sunyi sepi ni...rasa kosong! Mmmm...



Suami...yg selalu ada dgn aku...
byk bersabar dgn perangai bini nya ni...
sangat tenang...cool...




kakak arissa...yang sangat petah bicaranya...
ada jer point nak bersembang...
TAPI banyak jugak akalnya....
Manja...lincah...pintar...




Adik Aysara...sangat manja...
Tapi sangat senang untuk menguruskan nya...
mungkin masih kecil...belom kluar lagi perangai kreatif nya...



MEREKA la kesayangan aku....kekuatan aku...tongkat tuk aku berdiri...
Sayangnya aku pada mereka kerana Allah....
:)







Wednesday, August 5, 2015

kakak suka nyakat adik




Haih la...
kakak...kakak...suka sangat nyakat adiknya tau..
Dia anggap adiknya dah besar mcm dia...

tp adik skrg dah pandai melawan...
tarik rambut kakak...tak nak dilepasnya...
menangis la kakak...hah...usik adik sgt kannnn...



Asal je nak ambik gambar dia wat muka pelik2...




Tengok ni hah...kakak kerjakan adiknya...
pastu lari2..."ummi...ummi...tengok adik ni...lawak kan.."
Aku pon nak gelak....
padan la adiknya tu tak sedar ade mende kat kepala nya tu...





#ragam anak ni mencuit hati...senyum...










Monday, August 3, 2015

Merangkak + duduk tanpa sokongan





Dah 6 bulan lbh usia aysara..
dah boleh merangkak dgn laju..
dah boleh duduk tanpa sokongan
Alhamdullillah..
skrg dah mula berdiri dgn sokongan...
Dah pandai melangkah bila dipegang..
agak cepat berbanding kakak dulu...




Dan..
di usia ini...aysara dah mmg kenal sgt ngan ummi, kakak dan abahnya...
sbb aku yg menjaga nya 24jam 7 hr...maka...
Kalau muka2 baru yg nk dukung dia..
mula la ada drama..


Tp alhamdullillah...
aysara sgt jarang 'berperangai'.

Dah start mkn puree....
Aysara x suka puree buahan kecuali avocado..
avocado tu peberet sara...
yg lain puree pumpkin...puree brokoli..Carrot...sweet potato..
Semua belasah dgn jayanya...hehehe..

resepi puree????!!!
Hah ko gugel jer...selambak kluar...
aku pon gugel...malas nk tepek resepi2 ni...
sama je...semua copipes je...hehe..

ok..esok sambung lg InshaAllah...





Thursday, July 30, 2015

2 beradik berdondon...




Sejak adik aysara lahir...
x penah pulak aku belikan baju sama ngan kakak arissa...
aku suka tgk org pakaikan baju sama kat ank dorg...
tambah kalau anak2 tu sama jantina and beza umo tu dekat...
cam kembar!

tp anak aku ni jauh nau beza umurnya...
jd ada fesyen baju yg sesuai ngan adik kakak x nak pakai..
Baju takde lengan...kakak arissa tak nak pakai..
malu katanya..
ok la...aku x de la nak paksa kan...dah tau pulak mende yg elok..
baik kita sokong jer la...
tapi...ada setengah keadaan boleh jer anak aku ni togel2  cegitu..
xde la aku kata anak aku ni bagus sgt...
Tp sesekali dia nak adaptasi mende yg elok aku akn sokong...
dan aku pon bukan jenis guna sistem paksaan...
ikut baju mana yg dia nak pakai...selesa  pd dia..ok pd mata aku..ok la tu...
sempoi jer mak nya ni..

ok berbalik pada baju yg sama...
ada sahabat baik aku hadiahkan baju yg sama tuk 2 beradik ni...


Wah...kilat kepala adik sara...
x sempat nk letak head band...

Tu pon jenuh berperang nak snap pic ni tau..
kakak x nak pakai baju tu...
katanya cam bdk kecik..
haih...mcm2...
Dia x nak baju overall tu..
tshirt minny mouse dia suke sbb lengan panjang...
adeih...sudahnya snap pic lam bilik jer la...




#nanti2 nak cari baju yg sama...tunggu  si adik besar...





Wednesday, July 29, 2015

RAYA KAMI 2015 :: Fotografi Raya



Raya ke 4...
Punya la aku nak qada' balik sbb xde gambo raye...
sakan aku berfotografi sefamily...
pakai balik baju raya yg sedondon- dondon tu...
gigih kan???
Takpe...hari tu pakai baju ni kat kedah...
skrg kat terengganu pulak...
pakai sesaje sbb nak bergambar hokeh!
Hahaha...

Sebagai kenangan....

hanya gambar aku sefamily...
org lain dah penat bergambar dr 1st raya..
tak kose nak layan kitorg...

LOKASI : Belakang rumah family aku
JURUFOTO : Adik ipar aku






Alhamdullillah....
suka aku tgk gambar2 ni...

Aku suka pemandangan blkg umah family aku nih...
Sejak ayah aku dah tak keje...
dia rajin nak bercucuk tanam...ternak ikan Kat kolam...
ada pokok durian...rambutan..duku...
tak la byk mana...tp aku rasa mmg feel sgt desa tercinta!

Dulu2..masa ayah aku keje...mak aku keje...
blkg umah ni tak hidup sgt la...
semak samun mcm hutan belantara...
bukak pintu blkg rumah pon aku rasa horror sgt dah!

Tp skrg dah berubah..
Terasa mcm nak blk duk kampung!








Tuesday, July 28, 2015

RAYA KAMI 2015 :: Raya ke 3..Travel ke Terengganu




Raya ke-3...
bertolak balik kampung aku...

kuar rumah pagi2 lepas subuh...
(Tak menyabau kan nak blk kg sendiri!)
Hahah...

tak...sebenarnya kitorg nak elak jem kat kelantan...
kalau stuck kat situ maunya berjam2 delay.. 
ishhh...penat weh ngan ank kecik lg ni...

lagi satu mmg aku nak kejar masa...
dapat jumpa adik aku yg sarawak tu...
dia raya ke 4 pepagi bute dah kena fly ke srwk..
kalau lambat x sempat nk beramah mesra...
dan paaaaling penting dia nak jumpa anak kecik aku ni..
(Belom penah jumpa lg)

Kul 6.30pg dr SP..
Sampai kuala berang kul 5.30 ptg...
sangkut gak kat tanah merah..
org kuar beraya...adeih...

Muka sememeh memasing...
anak.aku tu aku hangkut jer tgh2 tido pg tu...
Tgk masih berbaju tido.
Benti kat masjid jertih mandikan dorang...
eh..aku dah mandi tau!!!

Dalam hadap2 jem tu...
ni lar yg aku paling pening...
Anak2 berkunfu bagai lam kereta...
si kakak suka mengusik adik...
ni baru anak dua...
fuhhh...lap peluh mak ko nak!







Monday, July 27, 2015

RAYA KAMI 2015 :: Menziarah Sedara Mara



Raya Kedua...
Mmg kitorg xde kat rumah...
pagi2 kul 9 dah kuar beraya..
bawak mak gi beraya umah sedara mara dan rumah ANAK2...

kitorg ikut jer plan mak...
nak raya umah sape dulu...rumah anak yg mana dulu..
hehehe...dah terbalik...mak gi umah anak...
hahha..sebenarnya mak aku pon tak kisah...
bila lagi dia nak sampai umah anak2 nya kann...
tggu anak bongsu ni la bawak pusing2...
mak seronok kitorg pon happy..
yg tak happynya anak aku la...
letih kot...mana tak nya blk umah kul 10 malam wei...
mmg mengamuk la.memasing kepenatan...
takde maknanya dorang nak happy walau duit raya berkepok dapat!..
hahaha! Ank nagmuk maknye pon boleh stress tau!

Raya kedua ni dapat la bertandang 5-7 buah rumah....

sempat lg aku snap pic kat umah kakak ipar aku...
tapi gambar kitorg jer la...
aku dan anak2...



Suami aku pon dah tau mana menghilang!
Ni laju2 aku suh anak sedara amik kan gambar ni...
Sebagai kenangan.. :)














RAYA KAMI 2015 :: Simple Jer...



Beraya di SP...
Takde byk perbezaan pon...
sama cam raya2 sebelom ni..
cuma bezanya pada aku...dah ada 2 anak!

dan...satu lg beza nya...
tahun ni bakar lemang sendiri...
di ketuai oleh suami aku.
walau 1st time buat lemang sendiri..
tp aku mmg salute habis ar!!
Sedap giler kott!
Hah! Hambek ko...puji laki sendirik..Bg penampau sket...

suami aku mengharap abg2 and kakak dia berkumpul kat umah mak...
tu dia buat agenda bakar lemang tu...
at least ada la anak2 sedara...yg datang...
jenguk sekejap pon kira dah ok..
kebiasaannya kitorg je yg akan ada kat umah mak...
ye la..kitorg mana nk ada rumah lain kann..
blk kg lepak umah mak la...
dah suami aku pulak anak bongsu...

eh..mmg kakak n abg ipau aku ni pesen beraya kat umah sendiri tau...
sbb anak dorang dah besar2...ada yg dah ada cucu pon...
dorang pon duk tggu anak menantu dorang blk raya kat umah...
dan...lagi satu...rumah dorang tak jauh dr rumah mak...
kiranya dlm daerah yg sama la...walaupon kampung lain2... :)

Xpe....kitorg cube memeriahkan suasana...hehheh....

Xde pulak aku snap pic bakar lemang...
adeih la...sibuk ngan ank kecik...
Tak kose aku nak bergambar bagai...

Sebut pasal gambar ni..meh aku tepek pic raya...
x banyak pon...
kuarge in law ni mmg x suke.bergambar sgt...
faktor usia kott...dah vateran2...
Dorang byk keje lain lg nak buat. .hehhe

Ni jer yg ada gambar raya...
hahaha...boleh la dr xde...
sebelah suami aku tu la MIL aku...
Pastu ank sedara...dan yg baju biru tu abg aku...

Pagi2 raya...adik aku wassap gambar family aku...
.nanges. rindu weh...

Tambah pulak adik aku yag sarawak tu balik....
(Baju hitam)

Comel jer adik aku yg baju kuning tu...
sorang2 dia je yg xde pasangan...
hahha...umur baru 21..belajar lg tu...

ok la...
tu jer simple raya kitorang...


"SELAMAT HARI RAYA KORANG"







Thursday, July 16, 2015

Perjalanan balik kampung



Alhamdullillah...
tiba di kampung dengan selamat...
kami sekeluarga memula kan perjalanan agak awal thn ni...
tak nak jd cam thn lepas..
perjalanan blk terengganu ambil masa sampai berbelas jam!!!
Fuhhh...lap peluh!

Thn ni turn beraya kat sg petani,kedah...
Kampung belah suami

sbb kami gerak agk awal (kul 3, ptg selasa)
Xde la sangkut jem ke ape...
cuma standard la...kereta mmg banyak!

Adik sara 1st time rasa suasana balik kg time nak raya..
alhamdullillah...x meragam...tidur sepnjang perjalanan..
cuma kakak standard la...akan ada drama2 dia..
mmg selalunya cegitu pon...hahha..layankan jer...


Adik sara yg saaangaat baik...
mud happy nak jalan-jalan..


Biasa bila balik sg petani kami akan transit kat ipoh...
rumah adik aku...
tapi ni kira aku xde la lepak lama...masa tu dah nak kul 7...
Tapi plan kami buka puasa kat lam kete jer...
ni pon singgah ipoh sbb aku nak drop susu kat anak sedara aku..
(Nanti citer)
Sekali ngan.drop tudung yg adik aku tempah ngan.aku...
(Yg ni pon nanti citer)


Seronok jumpa walau sekejap...
ye la tahun ni kan aku raya kat SP...
raya ke 3 baru leh jumpa dorang ni..
(InshaAllah)


Ok..nati smbung lg...
Adik sara da bgn...






Friday, July 10, 2015

BAJU RAYA 2015



Ehem..ehem...ko tgk tajuk...
dah beberapa lama menyepi..tup tup kuar cerita pasal baju raya..
apakah???!!!!

Hahhaah..aku bz bebeno lately ni..

eh lupa nak gitau...
aku dah x keje...
tetibe.  
Hahahha...

ok..semua pasal keje...
pasal penyusuan adik sara..
Tentang.kami outing hujung.minggu..
Perkembangan arissa dan aysara..
akn dikongsikan disini.....
walau amik masa berbulan...
hahhah..

Skrg mood raya kann...
nak citer pasal baju raya...
Catat sejarah bile semua baju raya aku thn ni..dijahit sendiri!
Hah ko...jimat kos upah disitu...
aku gigih belajar kat youtube...
& sbb dicabar oleh mr.right gagah perkasa(mr.aznan)
Aku NEKAD...hamek ko...skali baju anak2 aku jahit..
bangga dgn diri sendiri...
aku mmg xde basic jahit2 ni...
keturunan aku pon xde...
alhamdullillah di anugerahkan bakat itu...
hihihi...

Baju raya kitorang...

Dah kata jahit sendiri...
berdondon la kami...
mr.right aku mmg tempah khas baju dia..
KALER...dia yg pilih...
mmg dull habes la...huhuhu...
Sbb jiwa mak2 aku ni nak berdondon2 ...
Maka dgn jiwa kelat dan ketat..ikut tema mr right aku...
bertabahla...
Dia x kisah pon kalau kitorg x ikut tema2 ni..
adeih la..
sbb dia dah tempah dulu bajunya...(masa aku pantang)
Dah kitorg kena ikut la...
hahaha..


Nak tau keler tema kitorang???

Kita tggu gambar raya la ek...




# eh selamat hari raya semua tau...kot berbulan pulak aku nak up kan entry..
hahahah...luv u olls ketat2...









Monday, May 25, 2015

PENGALAMAN BERSALIN - Baby Aysara Zuhaa



Dah 4 bulan anak aku...
baru ade kekuatan aku nak cerita pengalaman bersalin..


pengalaman bersalin kan adik aysara..
confem sampai bila2 aku ingat..
kalau boleh setiap saat detik tu aku nak cerita kat sini..
tapi mana mungkin kan...

okeh..bersalin kali ni berbeza sama sekali ngan bersalin kakak arissa dulu..
sangat berbeza...
sebelom ini..mindset aku bersalin anak kedua lebih mudah..
TAPI sebenarnya tak...
tak semestinya ok...
aku bukan nak takutkan korang yang nak beranak ni...
just aku nak share pengalaman aku...
lain org lain exprience nya...
mungkin ni bahagian aku...bersalin ank sulung..walaupon sakit agak lama..
tapi aku masih dikategorikan senang beranak..sbb masih boleh tido masa contraction bagai..
push 2 kali baby dah keluar...
tapi tu cerita 5 tahun lepas..tahun 2010..


kisah kali ni...


05 JAN 2015 (ISNIN)

checkup terakhir aku 38w 4d...masa ni DR. Ummu yg check aku..
cek bukaan masih lambat lg..
doc bagi jaminan lg seminggu...
baby pon dah engaged elok masa ni..dah tak breech..
uri pon cantik pada kedudukan yg betul dan doc decide boleh bersalin normal...
[sebelom tu masih dlm dilema sbb baby songsang] wah lega...walaupun ade contraction skit la..
mindset dah standby nak bersalin..sbb pengalaman dulu bersalin masa 37w..so..balik rumah dulu..
kena dtg checkup next week nya 14 JAN (RABU)..REDHO jer...menanti dengan sabar..

10 JAN 2015 [SABTU]

Kul 2.30 pg..Kiranya malam sabtu la...esok tu hari sabtu..
aku xleh tido..sakit contraction..mulanya setiap 15minit..pastu setiap 10minit..
Allahurabbi..tak tertahan rasanya..
pastu rasa cam leaking..aku bajet ketuban dah pecah..
ohh rupanya darah..sgt banyak..
dah mula risau tp aku tahan...tggu esok pagi..
paginya contraction dah kurang..sela masa pon dah berubah..
sekjap setengah jam ..kejap 10 minit..aku bajet ni false contraction..tp aku gi spital gak la..
jumpa Doc ummu..bukaan baru 1cm...
so, balik umah lagi...

malam nya sakit contraction dtg lagi...setiap 10minit..
menggiggil lutut aku tahan sakit..ya Allah..tak tergambar sakitnya..
Allah..Allah..Allah...


11 JAN 2015 [AHAD]
SITUASI SAMA CAM HARI SABTU TU...sakit pada waktu malam...
siang ok...aku cuba bertahan...darah masih tak benti..tp kurang sket dr hari pertama leaking tu...


12 JAN 2015 [ISNIN]

2.30pg - 7mlm - lebih 12 jam..
SAKIT TAK KURANG DR MALAM TD...makin kerap...dah setiap 5minit...
NEKAD nak gi spital...tp aku nak tggu mlm sket..nak tidurkan kakak dulu..

11 mlm - aku ke hospital UMRA...masa dalam perjalanan terasa darah mencurah keluar...
sakitnya ya Rabbi..tak tergambar...aku genggam tangan sekuat hati..
asben bawak kete...
sampai kat umra..cek bukaan..
BARU 3CM..FUH...3 HARI 3CM...rasa cam nak nanges...
sakit nya sgt lain...x sama cam contraction yang penah aku lalui dulu...
terus warded...

12.30 mlm - bukaan dah 4 cm...doc jangkakan aku bersalin kul 3pg..sbb dah 2nd baby katanya..
doc karamjit yang handle aku...
tak kisah la..janji doc perempuan..doc karamjit sgt banyak membantu aku...
baik sangat2...masa ni aku dah masuk LR..
sakit contraction menjadi2...aku genggam tangan asben sekuat hati...mmg dh tak terdaya..
doc dah masukkan ubat tahan sakit...tp pada aku ubat tu x bg effect pape pon..
bila rasa sakit datang aku akan sedut gas..juga x de effect kurangkan sakit pon..
mulut x benti baca zikir.ayat2 al quran ape jer yang aku ingat..
Allahu...takut nak bayangkan..sakit nya hanya tuhan yang tahu...



13 JAN 2015 - [SELASA]

2.30pg - bukaan still 4 cm! masa ni aku rasa down sangat...
aku menangis jer..sakit dah setiap 2 minit...
mmg tak tertahan...masa sakit tu datang aku cuba praktikkan teknik penafasan tu..
dibantu oleh suami aku..
tp mmg aku tak terdaya...doc cuba tenangkan aku...
doc karamjit pecahkan ketuban...
lepas pecah ketuban tu lagi menggila sakitnya...Ya Allah...menangis aku tahan sakit..
pusing kanan..kiri semua tak kena...

4.00pg - bukaan 4cm! arrgghhhh...mmg menangis aku semahunya...
sakit dah setiap 1 minit...jalan tak bukak..
doc offer epidural...aku tolak...bajet gagah perkasa! huh!
doc suruh tggu sampai kul 5pg..
kalau xde perubahan mmg alternatif lain la...[ceaser,fosep atau vacum]

5.00pg - 5cm...ade perubahan...tp slow...sakit stiap 1 minit..
rasa baby dah dekat hujung2 dah..
sakit jer aku ckp kat doc..doc tak bg aku teran dulu...
tp terasa baby dah mcm nak keluar sgt dah..

6.00pg - 5cm! NEKAD!! aku request czer! .ok. aku yang request!
 doc karamjit still pujuk aku..
suruh aku bersalin normal...suruh aku bertahan sampai kul 7pg..
mmg aku tak terdaya...sgt2...aku NEKAD dgn keputusan aku..
isi borang itu ini...sain semua dokumen..tukar baju semua..aku ditolak ke OT...

6.30pg - masa ni kat OT..asben tak leh masuk...
doc yg akn buat operation adalah doc ON CALL..
mmg dah diberitahu sebelum ni..kalau kes emergency ceaser mmg doc ON CALL.
Doc yang akan buat operation nati adalah doc Rafi...
tersangkut jem pulak..masa tu kan pagi..org nak gi keje...
kejap2 doc karamjit datang jenguk aku...
suruh aku bertahan..sakit nya..Allahurabbi..contraction menggila..
aku mmg genggam jer tangan nurse2 yang ada kat situ..lantak la..

7.00 pg - aku dah meraung cam hape dah..
doc Rafi tak sampai lg..doc karamjit dtg cek bukaan.. dah FULL!!!
mmg masa ni aku yakin aku boleh bersalin normal...
sementara nak tggu doc rafi sampai..aku cuba bersalin normal..
dengan bantuan doc karamjit dan nurse yang ada...
sedaya upaya aku cuba meneran...banyak kali..lbh dari 5 kali..xpasti pulak brp...
tp baby tak jugak keluar..tiba doc suh aku bertahan..
kalau sakit teran jer..Allahu..sakit teramat!
DAN..
aku dalam sakit2 tu aku nampak Doc karamjit diskas something dgn ada sorg lg doc..
tak silap aku doc niraj..
ohh..aku agak mesti ada sesuatu yang tak kena..aku mmg dah sgt lemah...
doc rafi masih otw..aku cuba tarik nafas dan zikir..baca ayat kursi..
aku tahu aku kena tenang..lakukan teknik penafasan yang betul..
walaupon teknik tu kelaut dah sebenarnya..
selang beberapa minit aku diberitahu kedudukan baby mendongak.. (Posterior Position)
sbb tu tak boleh nak keluar...Ya Allah...kalau ini Ujian Darimu untuk aku aku Redha...
janji baby aku selamat..sebab sakit aku dah over..darah dah byk hilang..
doc decide cuba nak guna vacum atau forsep tapi berisiko..
aku dah kesah dah masa tu..
ape2 je la...



7.20 pg - Doc Rafi tiba kat OT...aku tgk dorang diskas..dan akhirnya keputusan..
aku perlu bersalin secara CEASERIAN!! yer..ceaser..
walaupon masa tu bukaan dah full...takut baby akan sangkut kat dagu..
masa proses pembedahan dilakukan..aku di bius separuh..
aku tgk setiap apa yg dorang buat [tgk kat lampu atas syiling] nampak dengan jelas..
aku tak takut..tgk dorang lapah2 perut aku cam nak lapah daging korban tu...
dihiris2..selapis..selapis sampai la aku nampak anak aku dikeluarkan...


walau ape pun ujian yang dilalui..alhamdullillah...baby selamat...
Tapi masih ada komplikasi...URI Aku melekat..yg ni aku cerita len kali.
tepat jam 8.27pg..baby aysara dikeluarkan dr perut aku...
rasa lega sgt..doc terus bawak anak aku keluar..
aku tak pegang pon anak aku tu..sbb aku mmg tak sedar lepas tu..
masa proses nak keluarkan uri tu aku tertidur kot..


alhamdullilah semuanya setel..setelah beberapa hari bertarung sakit..
DAN aku bersyukur 
masih diberi peluang tuk kali kedua aku merasai nikmatnya menjadi ibu...
andainya diberi peluang untuk merasai nikmat yg terindah ini lagi..
aku SANGGUP..sanggup mengharungi ujian dariMu.. 
tersangat kecil ujian itu..berbanding ganjaran yg aku dapat..



TERIMA KASIH YA ALLAH.....PINJAMKAN DIA UNTUKKU...



tu la kesah aku bersalinkan baby Aysara Zuhaa..