Thursday, May 2, 2013

HOME ORGANIZING : bilik stor SEMENTARA


salam...
entry ni adalah draft yg dah berbulan2 kot..
aku cuma publish kan jer...
maaf yer..
aku tak sempat lagi nak taip entri2 terkini..
tggu keadaan keje tenang sket boleh la kot...
may be after PRU 13..
haaiiiiiihhhh.....

dulu penah aku cter pasal bilik ke-3 umah aku yg aku jadikan stor...
rumah takde stor ni sgt la berserabut...
umah aku ni mmg jenis takde stor penyimpanan...
dan skrg ni ade dua bende yg sgt penting tu aku sediakan kat umah aku tuh...
1. Kicthen cabinet
2. ruang penyimpanan barang
ni sgt2 penting...

haiihh...kalo dah tau penting kenapa tak wat cepat2?
byk sebab...nati len kali aku cter...

 entri ni aku nak cterkan camana aku kemaskan bilik ke-3 yg kecit cenonet tu...
selain berfungsi sbg tempat simpan brg2, bilik tu gak berfungsi sebagai bilik iron...
kdg kala kalo tetamu dtg terlalu ramai bilik ni pon akan berfungsi sbg bilik persalinan gak...
[hah ko..pelbagai fungsi..eerrr]

aku penah cter pasal bilik ni dulu...[kat sini]
  tp tu belum habih..

senang cter aku show pic jer...

[pic sebelom]

 
semak gler kott...
hahhaaa...ko tgk baby cot pun still kat situ...
dan dalam dia penuh aku longgokkan brg2 yg jarang pakai...
sungguh tak pracktical..
errrr..

oleh kerana byk sgt barang,  maka nya ..
aku terpaksa beli box ni utk lbh kemas dan teratur....

box ni leh dapat kat ikea..sebijik RM24. x 6 pcs..
masa aku beli tu ade kaler hijau ngan hitam jer
so, hentam saje..

dan ini

 kalo ikutkan aku nak box yg transperent tu..
ala tutup dia kaler2..
nampak sgt sweet...
tp bila aku kenangkan bilik ni pelbagai fungsi, mungkin ianya tidak sesuai...
sbb kdgkala brg2 kat dalam box tu akan menampakkan ianya lebih berserabut...
 [selain dari harganya juga lbh mahal..hehhe]
so, aku ambik la kaler merah ni...
saiz : A2 size
Price : RM 17/box
[Tesco shah alam]
aku rembat 8 box....


ok,
bila dah dikemaskan jadik la cagini.... 
yg ni aku labelkan guna maskin tape..[sementara]


tp kan mmg DASAR aku ni suka melebel...
senang tuk aku cari brg sebenarnya
 hah mula lah makcik melebel2.
sungguh seronok...
memandangkan tulisan tangan sgt tak cantik,
kena la aku bertaip bagai tuk labelkan box2 nih..
aku guna power point jer..tak yah photoshop ke hape...
just label ker kottt!

ni bila dah disusunaturkan...
pada pandangan mata aku ianya lbh KEMAS & TERATUR


 [pic selepas]

sebenarnya aku nak belikan rak kayu Ikea tu nak isikan box2 aku ni..
senang tuk amik brg paling bwh...
 tp belom berkesempatan ke IKEA..

Penyelesaian susunatur box ni utk sementara waktu :
1. box paling ringan kat tempat paling atas...
2. brg yg paling kerap kegunaannya juga di tempat paling atas...
[tu jer]

errrmmm... now bilik ni dah lapang sket...
if kalo ade terlalu ramai tetamu dan sanak saudara datang..
boleh la guna nak solat ker..persalinan ker.. 

rumah yg sgt kecik begini la caranya memaksimakan ruang...

mana pegi babycot??
aku dah bukak dan lerai satu2..
letak sajer kat bwh katil bilik aku..[ngeh2]
nak jual tak sampai hati plak...
[pemberian atuk utk cucunya]

 okeh..bagaimana???
boleh la...sekadar sedap mata memandang...
dah kata duit pon tak berapa nak byk...
kita gunakan cara yg paling murah tuk nampak kemas dan teratur!




peace yaaaaw!!!





p/s : ade yg ty aku ni rmh sendiri @ umah sewa...mungkin sbb byk mende takde... hehhehe.. 
ini umah sendiri.. [beli secara tak sengaja]
rumah jenis town house...kat shah alam..

nape tak renovate : selain faktor duit...ade sbb lain yg lagi MAJOR.
nati aku citerkan yer..







 

15 comments:

Diana said...

Sebelum & selepas yang memang sangat banyak perbezaan!

Rajin jaja menyusun atur semula..
Bagus..keep it up!

Puteri Satu said...

bila dah kemas... mata asyik nak tengok jekkan... hehehhe

mama ila said...

haah..nampak lebih kemas dan teratur...rumah ila pun satu bilik dah macam stor..hehehe..cuti panjang nie..kena kemaskan..sbb nanti bibik dah nak datang...bilik lagi satu en somi dah isi barang2 dia..adoiii

ryyhan kamarudin said...

Nmpk kemas dan menarik...huhu umah kita xde stor skrg ni simpan dlm box buh bawah katil...

Pstt sama cm kita baby cot buh mcm2 brg pstu last kita bukak tapi husband awal2 sound klu ilang sume skru dia xmo tolong..adeh

Asma said...

Cantik dan kemas, sukala labeling tu :)

Fizah said...

jaja ni mmg terer bab label..nmpk menjadi je...tak sabar nk dgr cerita pasal tak reno tu...and beli sampai LAPAN box tu? ohoh memang betul2 nak organized ni!! =)

ch@ said...

pergh, sgt rajin ko kak. syabas. tak sempat le i nak buat canni, askar i ramai benar, nak ngemas tu pun menggigih kemain.

Mama Lynd said...

Rasa nak g beli storage box tu sekarang jugak n nk selongkar stor sekarang jugak (Kol 11.43 malam). Ihiksss.. Then order lable boleh?

Kemasnya..!!!

Lily@MamaZaraZareef said...

nmpak kemas jek..jauh bebenar beza ngan stor kat umah saya..hahahaha

Siti Fatimah said...

kemas nye kak...pg td bace entry ni, lunch time td terus serbu Tesco (lari2 anak sebab kejar mase)...Sampai ofc terus buat label..Nt malam mau kemas..Yihaaa... =)

Aty_Fared said...

Sy nk gi ikea beli yg hijau akak guna tu tak sempat lg....biler tngk akak mengemas ni..terbayang2 sy nyer stor...nanges..ngeeee

With Julia said...

Ya allah kemas dan teratur...haishhhh kena beli set almari dan kotak2 comel nih mcm umi....uwaaaaaaa

UMIE SUE said...

kotak kita sama.su pun beli kat tesco.senang..nampak kemas sikit kan.cuba susah nak amik la yg bawah tu kan

intandayani said...

Idea menarik..

cplud miera said...

assalam. kemasnya akak. alahai la klu tgk stor umh sy boleh pengsan! nak cuba la idea ni. leh manfaatkan ruang. lagipon senang nanti nak angkut barang kalau nak pindah rumah sendiri pulak. tq akk share idea bernas lagi menarik nih :)