Monday, December 22, 2014

Menghitung Hari :: pregnancy 37 weeks



waduh2...udah lama tak jenguk blog nih...
mmg tak berkesempatan..

ni sebelom aku cuti panjang berpantang bagai baik hapdet sket cerita selama 3 bulan menyepi...
lama sgt rasanya...
aku hapdet sekali harung semua!
mana yg aku ingat...taip laju2...

sebelum tu...ni aku tepekkan sekeping pic 3d scan..
masa ni 28week tak silap aku la..

pejam celik pejam celik esok genap 37 mggu ngandung si baby..
ade yg ckp sekejap jer masa berlalu...
tapi bagi aku yg lalui semua ni lama woo...

tak sabar rasanya nak tggu baby keluar...
awal2 hari tu aku bajet baby akan kluar disember...
tp bila dah hujung disember ni..better la keluar tahun depan kottt...
hahhaa..kalo la leh request2 kannn???

tak kesah la nak keluar bila janji semua ok...

mengandung kali ni byk pengalaman berbeza aku lalui...
penah 2 kali warded...dehidrated..plasenta previa..baby songsang..brixton hicks..
aku lalui semua tu dengan tenang...
dengan tekanan keje ofis selambak2..bila client kejar2 aku...adoiii... [masa bos menunaikan haji]
rasa cam nak terberanak dan dan tu je hoi...
alhamdullillah..lepas bos balik keje semua makin terkawal...

dan alhamdullillah sekali lagi...bila kandungan cecah 35 minggu...
kedudukan uri dah normal...
baby pon dah pusing elok kepala ke bawah.. no breech anymore..
syukur sgt!

okeh..tu cerita yang lepas2...
 PERSIAPAN tuk menyambut org baru...
weeeehhhhaaa...kitorg satu family sgt2 teruje...
tambah2 arissa..hari2 tanya bila adik nak keluar!

dari segi barang2 baby aku byk dah shopping...
bulan 10 hari tu ade expo baby kat IDCC shah alam...
aku dah borong macam2 kat situ...


cam 1st pregnancy kan???
alhamdullillah...dah hampir setel...
byk barang2 yg arissa dulu aku da bagi kat adik2 aku...sedara mara...
so skarang aku tambah2 mana yang xde...
harga agak berbaloi2...


lepas gi expo tu...bulan nov baru2 ni ada plak pureen warehouse sales!
sebab dekat jer dari rumah aku...
aku laju jer pi cari brg2 baby...
yg pureen ni aku lebih prefer pada baju2 baby...
sgt berbaloi...tp kena sikit gigih la berebut2 dengan perut yg memboyot! haha...


 hasil rembatan kat pureen...
aku mmg bajet2 beli baju2 NB harga RM3 selai!
barang2 pencuci semua tu lebih kurang jer harga kat luar...beza singgit dua jer...

ni lar 2 permata hati aku yg setia melayan karenah aku menyoping barang baby...
hehehe..

okeh tu persiapan barang2...
dari segi mental plak...aku mmg dah ready nak bersalin...
pada awalnya hari tu doc sarankan aku bersalin  c-zer sbb uri bawah & baby songsang..
tp bila dah semua normal sekali lagi aku bersyukur kerana berpeluang tuk bersalin normal..[inshaAllah]

aku bercadang nak bersalin kat HOSPITAL UMRA shah alam..
sbb utama aku pilih hospital ni adalah ni la hospital paling dekat dengan rumah aku...
dan yg penting harga mampu milik...
inshaAllah kalo ade kesempatan aku share tentang hospital ni..
walaupon ade cerita2 tak best aku dengar...so far setakat ckeckup bulanan aku setakat ni,
aku sangat berpuas hati...
lagi pon lokasi hospital ni sgt la dekat dengan ofis aku...
kiranya kalo jln kaki 2 minit pon dah sampai! weehhaaa...

okeh la...
dah panjang sangat cerita hari ni...
petang ni aku ade checkup kat UMRA...
nati aku hapdet heh!

p/s : oh yer...kot2 la aku terbersalin awal ker...sebelom tu aku nak mintak maaf ngan korang2 pembaca blog aku tau...kot2 ade yg terguris hati dengan ayat2 aku...aku ni taip main bantai ape yang aku rasa jer...jujur dan ikhlas gitew! doakan aku mudah bersalin k... :)











5 comments:

ch@ said...

owh, sudah hendak bersalin akak rupanya.
akaaaaaak, tahniah tau. smg semuanya dipermudahkan.
sukanya...

Aty_Fared said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Aty_Fared said...

akaaaakkk.. kitew pon tak sabar ni... nak mssg2 akak tanya kang stress pulak.. kite sabau jer lah menunggu update akak dah beranak.. heheh.. semoga dipermudahkan yer kak.. insyaa Allah.. :)

Nurul Aziz said...

Kak, kat umra kalau checkup selalunya berapa rm eh? Mmg akan scan tiap kali checkup or kena request baru scan?

aizuemi said...

hahahhaa.. tak tau la kak jaa gi sana gaks, saya dalam pantang g jengjalan waktu expo idcc tu..