Monday, February 9, 2015

Cabaran bila Berpantang tanpa Mak!



Bersalin kali ni aku mmg berpantang sepenuhnya di rumah sendiri..
sangat banyak beza dr pantang kat umah mak...
mmg kena cekalkan hati..

aku mmg dr awalplan nak berpantang kat shah alam jer.
memandangkan arissa dah bersekolah...
biarpon tadika jer..tp aku tak nak dia ketinggalan..yer la..kalau cuti pantang ni sah2 2 bulan..
byk benda yg boleh belajar dlm 2 bulan tu..

dalam 1st week pas bersalin ari tu ada mak aku dtg sini...
masa tu aku rasa cam pantang aku ni agak teratur..
mana tak nya..ko bukak jer mata..b/fast dah ready...
pastu baby mak aku uruskan...kakak pon mak aku uruskan..
aku hanya perlu uruskan diri sendiri...
alahai indahnya dunia..

masuk mggu kedua mak mentua aku lak dtg...
tp mak mentua ni tak la sama cam mak kita kannn...
boleh la tlg mana yg patut...
aku pon xde la nak harapkan totaly mak yg uruskan...
cukup sekadar temankan aku ngan baby..tu dah okey sgt dah...
sbb mggu ke-2 ni asben dah start keje..

start mggu ke-3....
masa ni la aku rasa agak mencabar...
part paaaaaaaaliiing mencabar dalam berpantang sendiri ni..
badan tak kuat sgt lagi...ohh..lupe nak citer..aku bersalin c-zer...dan aku pon ada cuba bersalin normal..
so, sakit tu 2-2 aku rasa...-nati citer pengalaman bersalin-

okeh..sambung..part paling mencabar bila si kakak berperangai...
aduyai...setiap hari aku menangis...
menghadapi tantrum si kakak..
menjadi2 sgt perangai dia..
nak kan perhatian..menangis tak bersebab...mengamuk selagi boleh,..
errr..aku mmg tak kuat dalam bab ni...
pujuk cara lembut tak jalan..marah pon xde kesan...
aku biarkan rasa kesian pulak...-mak-mak sgt ni,sensitip sungguh!-

ye...kakak arissa dah 5 tahun...
ade yg kata..dah besar tp cam tak leh nak terima kenyataan ade baby..
ade gak yg bersuara...dah lama mak ngan ayah duk ulit dia sorang..last2 ade adik menjadi la dia...
dan tak kurang juga yg kata...
jgn salahkan anak...anak jd manja sebab didikan mak ayah la...
dia tak tau pape..dah biasa dimanjakan..mmg jadi camtu...
adushhhh.... stress okeh!
menangis lagi mak yg cengeng ni!

tapi...alhamdullillah..dah nak hampir sebulan ni..dah nampak kakak cam dah boleh sesuaikan diri..
balik sekolah dah mula happy2...cerita itu ini..
cuma ada lah lg sekali2 tu tantrum mengade2 dia..
aku kena hadap la...dah kata anak kannn..
dia cinta hati aku..dan dia juga amanah Allah untuk aku...
aku kena didik dia cara yg betul..dengan penuh kasih sayang tanpa berbelah bagi..

sungguhpon perangainya macam2..satu perkara yg sanggggaaaaat aku kagum...
kakak arissa sangat sayang kat adik baby...cium..belai..gosok..peluk...hampir setiap masa...
tak penah dia buat onar kat adik nya...'-sama seperti adik kat lam perut ummi dulu-
Alhamdullillah...





errmmm balik pada bab pantang..
banyak sgt kategori pantang ni...
yg lain semua tak de masalah besar...
pantang makan jer aku sukati aku bantai ape aku nak makan..-ada bende yg aku teringin la-
yg lain aku ikut pesan mak aku! keekekek...
SAYA MENURUT PERINTAH!!



:: Pernah masa aku marahkan arissa...
puncanya sbb tak nak mandi...dia punya mengamuk tuhan jer tau...
aku keraskan hati..biar selama yang aku mampu...
tapi..dalam esak tangis tu..dengar bebelan arissa ::

 "ummi dah tak sayang arissa lagi...arissa nak pegi jauh2..
biar ummi duk ngan adik jer...tak payah cari arissa..tp arissa sayang ummi banyak2!"...

:: weh sentap weh! -nanges- ::

arissa nak pegi mana??? nanti adik xde kawan...
arissa nak gi kat syurga...sbb kat syurga ada legoland!

:: oooo...berangan nak ke legoland ye anak! tggu adik besar kita gi yer... ::
:)



4 comments:

Aty_Fared said...

heheh.. alahai kakak.. :)

saya nanti pon pantang sendiri..lagi sadis.. tak de pon mak nak teman.. huwaaaaaaa..!!!!

farwizah said...

Arissa sama tahun dengan my anak....

MumMe said...

Selamat berpantang...congratulations for the newborn..

LYAfrina said...

haha.. ada legoland ye kat syurga arissa..

yela..kdg2 kita marah ank,tp dlm hati kita mmg rsa sedih kan..

apa2 pon semuanya dh bjaya diharungi..alhamdulillah...

kak arissa pom msti syg sgt adik tuh.. cuma msh dlm proses sesuaikan diri mjd seorg kakak je ni,,