Wednesday, February 29, 2012

"moRning sicKNess"


Rasanya da bersawang da blog aku ni…da lama x update…
Sejak aku terkena  ‘morning sickness ‘ ni..malas btul aku nk menaip…
Keje pon ala2 kadar…x semangat nk g keje…nak tempuh jem yg teruk pagi2…
Nak tgk pc dengan kepala berpusing2…aduyai…



Penah satu hari kat opis..aku mmg x tahan nk termuntah…nak lari g toilet jauh kat belakang..takut x sempat.. aku cuba carik kot ade terselit plastic kat lam drawer…
Huh..x de..last2 aku terpaksa redah g toilet…nah..x sempat weh..aku blueeekkk jer ondaway nk sampai toilet tu…huhuhuu..seb baik bos x de masa tu…jenuh la aku duk mencuci..spray wangian sume bagai…dah la opis aku ni ber carpet!...waahhhh…x nak da aku ingat..x besh!


Aku risau kan baby lam kandungan aku…yer lar.. dah beberapa lama aku x sentuh nasi..
Mmg x boleh nk terima..aku mkn mende2 merapu.. asam pon aku x suke…lapar x yah nk cter..tp tekak aku ni x leh terima makanan…sudahnya aku tdo...

Aku ade google tip-tip nk kurangkan symptom muntah2 n pening2 ni…cuba apply..tp aku masih cagini gak..x byk berubah…huuhuuuh…Ya Allah..berikan lah aku kekuatan…kesabaran..untuk menempuhi semua ni…

Kat sini ada Tip-tip Untuk Kurangkan Simptom ni…
Kepada wanita yang mengalami muntah-muntah ringan dan sederhana anda boleh mencuba untuk amalkan tip-tip ini :
  • Minum 10 gelas air sehari untuk mengantikan bendalir badan yang hilang dan juga mengelakkan sembelit [yg ni aku x de masalah..mmg aku byk minum air]

  • Jauhkan dari bau-bau yang tidak menyenangkan yang boleh menyebabkan anda muntah. Beritahu suami dan saudara dan rakan-rakan di tempat kerja tentang bau-bauan tersebut. [kdg2 bau tu ade jer kat mana2..bila jiran aku masak..x kan aku xnak bg dorang masak..huhuhu]

  • Hindarkan diri dari wangian [aku suka bau sabun..x kira sabun mandi ker..sabun basuh baju ke…rasa cam nak mkn…]

  • Sekiranya anda rasa loya, asam boleh mengurangkan rasa loya. [cam aku mmg x suka asam…bila try lg rasa loya nk termuntah..bluueekkk….]
  • Legakan perut dengan memakan makanan berhalia. Hidu lemon lemon atau minum jusnya [hidu lemon mmg penah try…berkesan! Halia tuh belom try lg…]

  • Sekiranya masih mempunyai anak yang kecil, pastikan diaper anak dikendalikan oleh suami atau pembantu rumah. [keje ni biasanya aku yg uruskan…arissa kdg x nak ngn abahnya… harap2 en aznan baca entry ni…best!]

  • Sekiranya memerlukan perjalanan jauh melalui udara, tundakan tarikhnya. Anda tentu tidak mahu merasa loya disebabkan oleh perjalanan yang bumpy atau bau dari makanan, ataupun dari wangi dari penumpang sebelah [next week nk lik ganu..tp ngn kete sendiri…hope sume ok]

Friday, February 17, 2012

:: SeMbiLaN miNggu EmPat HaRi

Usia kandungan aku skang 9w2d…
Pegnen kali ni beza sgt ngn pengalaman pegnen dl…
Aku mengalami simpton pening2 ..muntah..&  x de selera mkn..[ye ke??]
Hehehe mmg btul weh…aku mmg x selera nk mkn ape2 pon…
Yg aku boleh mkn pun hanya buahan jer…[kira ok lar kan]
Seb baik gak lar buah tu tekak aku nil eh terima..
At least leh bg aku tenaga …huuhuuhu

Dulu kan??? Masa aku pegnen yg 1st aku penah terfikir caner org boleh Pening n muntah2… sbb aku x rasa semua tu…Cuma aku x mkn nasi jer…tp aku xde la muntah…
Nah!!! hamek ko..skang aku rasa sume ni…fuhhh…mmg penat & x larat…
Agaknya cani la org len rasa…
2 minit after mkn jer aku akn muntah…sakit woooo….

Aku harap symptom ni sekejap jer la…sian en.aznan..hari2 mkn luar..
Ye lar…aku mmg x leh msk…bau org menumis pon leh wat aku loya…
Kdg2 ade lar jiran aku sorang ni hantar lauk yg dia msk kat umah aku…
Terhutang budi aku padanya…sgt2 caring kat aku…alhamdullillah…
Moga dimurahkan rezekinya….

Kandungan aku ni masih terlalu awal lah kiranya…
Tp aku mmg btul2 excited…x sabar rasanya nk sediakan kelengkapan baby…
Nk shopping2 barang baby..eeeiii geram…..x sabar weiiii…[mood teruja]
Aku mula da survey2 kat mana aku nk bersalin…
Da mula kira2 jangka aku bersalin  & bila tuk aku plan cuti…
Kalo pengalaman dulu aku bersalin awal 10 hari dari EDD…
So, perkiraan aku mungkin kali ni pon sama..lbh awal dr EDD aku..
EDD aku 20/9….kalo bersalin 8/9 sgt cantik…sama befday ngn arissa…
Tp tu semua berserah pada takdir…aku terima jer bila baby nih nk kuar..
Janji sihat dan sempurna….amiiiinnnnnnnn………….

Thursday, February 16, 2012

kesah "buku pink" ke-2


Tu pon nk citer kan???..eh biar ar….aku saje nk share ngn korang…
Nape “buku pink” ke-2??? Hehhehe kan aku penah ade dl masa pegnenkan arissa…
So, ni buku ke-2 la…

Aku bkn nk cter pasal buku tu sebenarnya…
Aku nk cter punya la lama aku kat klinik tuk siapkan buku aku ni…
Mula2 aku g klinik desa kg budiman..kul 8 pg…
Dapat no 19…ok…aku senyum jer…
Nurse2 kat situ pon senyum jer tgk aku…ye ar dorang mmg kenal aku…
Dl aku mmg checkup kat klinik ni…monthly checkup arissa pon kat klinik ni..mau nya x kenal…

Mmg bercinta aku kat klinik nih…lama nya Ya Rabbi… bosan tahap gaban rasanya…
Dulu masa aku checkup x de la seramai ni org mengandung…
Hmm…aku redha jer.. tggu..then tiba nama aku dipanggil…
“ ni anak ke -2 kan” Tanya nurse si cantik manis…aku anggukkan kepala…
“Data  semua ni sama yer” sambil tunjuk pd “buku pink” yg lama…
Aku angguk lg….pastu dia pon mula la menyalin semua data aku kat buku lama tu…
TADAAA..SIAP!!! Eh…blom lg lerr…ade lg satu tuk simpanan dorang….salin lg….

Tetiba…Aku Tanya “ nurse, x leh pakai kertas carbon ker?..x yah tulis 2 kali”…
Hahaha… nurse si cantik manis jawab “x boleh, kalo boleh kita pun nk taip guna computer jer…pastu copy paste! Tp x boleh..mmg procedure kena tulis 2x..”…hahhaha padan muka aku…
Ingat aku jer canggih…..kwang3x…

Kul 11 ambik darah…pastu kena plak g Klinik Kesihatan Meru tuk jupe doc….
Huh..bercinta lg aku kat KK tu…test air kencing…ade masalah sket…air kencing kotor..
Doctor kata aku kurang minum air kosong…
Mmg aku akui….  Pastu scan…alhamdullillah..baby sihat…


Aku Nampak doc tulis something kat “buku pink” aku…tp dia lapik kertas karbon…
Aku Tanya “ doctor, boleh ke guna kertas tu?? Td nurse kata procedure klinik x boleh guna kertas tu…mmg kena tulis 2x”…busybody kan aku….hahhahahha

Kata doctor muda itu “ saya doctor….nurse yg x boleh…”…eerrrr….aku terdiam…senyum…

Tgk jam kul 12.30 tgh…huhuuu..lamanya aku kat klinik ari ni… mmmm…..

Wednesday, February 15, 2012

Friday, February 10, 2012

:: Inginku Gigit-Gigit Cuping Telinga Kecilmu


Matamu…Bibirmu..Pipimu dan Juga Senyum mu
Membuat Aku Lebur Hanyut Di Dalam Ghairah Kernamu
TubuhMu..HarumMu..Hatimu Oh Semua Aku Mahu


Inginku Gigit-Gigit Cuping Telinga Kecilmu
Luahan Perasaanku, Membisikkan Aku Cinta Kamu
Hadiahkan Asmara Disetiap Pagi HariMu, Dengan Harapan
Agar Kau Tahu,Semoga Kau Tahu, Ku GilakanMu

 

Aura Mu Memujuk Rayu Hatiku, Sering Bergoncang Jiwa Ini
Siang Malam Ku Gundah, Tiada Melihat WajahMu
Ku Rindu, TubuhMu, Harum Mu, Hati Mu…

Oh Semua Aku Mahu