Tuesday, October 8, 2013

semulia-mulia pekerjaan wanita....~SURIRUMAH~...


sape kata wanita bekerje LEBIH PENAT dari SURIRUMAH...

errrmmmm...aku salute giler sape yang jadi surirumah sepenuh masa..
dah mmg betul pon semulia-mulia pekerjaan bagi seorang WANITA adalah SURIRUMAH..
jgn ade yang sentap...aku sendiri pon seorang yang bekerja...makan gaji...
dan bukannya SURIRUMAH...

walau pernah di offer beberapa kali oleh asben aku..
aku tetap menolak dengan baik..
...jujur aku bekerja mmg bukan sbb duit semata2..
duit tu hanya sebhagian sebab jer...
aku bukan bergaji besar pon..
sekadar lepas aku nak bayar hutang sket2....

balance sket2 leh ar aku shopping baju anak aku..
hikhik..[ade gak shopping kan???]..

kalo aku benti keje sekali pon..
aku percaya pada rezeki Allah...
masih mampu rasanya tuk suami aku tanggung kami 3 beranak!..
sekadar yang ade...

TAPI..
kenapa aku tak jadik surirumah jer...
hehhee..sebab aku rasa keje surirumah ni tak semudah yang disangka..
tak semua orang boleh buat..
kecuali ko betul2 gigih...
betul weh...aku bercerita dari pihak diri aku sendiri..

ko tak cuba mana nak tau jaja oooiii...

eerrr..sbb aku penah cuba lah aku ckp aku tak mampu..
SEBAB TU AKU SALUTE GILER pada kwn2 aku yg jadi surirumah ni...
byk mende ko nak kena setel weh..
keje ko takkan abih...YER TAKKAN ABIH...

pernah aku cuba jadik surirumah dalam masa 2 minggu...
bgn pagi setelkan kain baju nak dicuci..kemas rumah..urus anak..tup2 dah kul 11 pg..
ready tuk masak tghari...tung tang2..dah kul 1 tghari...
angkat kain di jemuran..lipat baju..urus anak yg nak tido..
dan masa tu la ko nak kemas rumah yg dah disepahkan oleh anak...
dah kata surirumah..anak mesti ade ngn kita kan???
kita tak leh nak marahkan anak kita kalo rumah bersepah...
sbb tu mmg dunia dia...dunia kanak2 mmg cam tu..redha...
sedar2 dah ptg....nak setel itu ini..dah malam...
errrr... masa aku duk umah tu asben aku tak de la tetapkan syarat aku kena masak setiap hari..
tapi bila dah diberi keistimewaan duk rumah..dan tak yah bekerje..
aku rasa tu adalah TANGGUNGJAWAB aku tuk masak tuk suami...
dan MEMASTIKAN rumah sentiasa KEMAS dan TERATUR...

heh..jadinya...aku awal2 tarik diri...
"saya sanggup bekerje"

ni pendapat peribadi aku..MUNGKIN sbb keje aku tak berat sgt..
just duk depan komputer..paling tak pon kuar meeting...
paling dasyat ar kena outstation tgk site...
tu lar aku pilih tu bekerje..

sangat KAGUM pada mak akusatu ketika dulu..membesarkan 5 orang anak..sebagai SURIRUMAH sepenuh masa...
TP skang mak aku dah keje..bila nak semua dah besar..bosan duk umah katanya...[keje2 kg jer pon]

ko tgk umah aku masa hari minggu...
aku masak kat dapur...
tgk ruang tamu...omaigad!!!!

dah penat tertido sendiri...

aku lipat kain kat bilik...
tgk kerjaan si Arissa...

pheewwww...ko buat mak ko ni tersenyum nak oooiiii....
camana nak jadi surirumah ni??? hehehhehee
 
 
*memandu ke ofis waktu pagi yang jem...adalah waktu rehat yg paling berkualiti selepas penat berkungfu di pagi hari... walaupon jem tp just duduk sambil kaki tekan pedal minyak...tak perlu bergerak ke sana kemari*





9 comments:

Ayu Rashid said...

Yup! So true. Memang penat sgt. Smpi pernah ckp kat husband nak keje semula sbb penat dok umah. Hahahaa boleh camtu?

Ummialyaanas said...

hehe...mcm tu la rumah kalau anak2 nak membesar..penat mengemas xabis2...

salam perkenalan di alam maya

Fizah said...

amboi sampai terbalik rak girraffe tu...haha anak oo anak...;D;D

cik dah faridah said...

sy pun x sanggup jadi surirumah...seronok bekerja walaupun gaji rendah..nak kena settlekan hutang bljr dulu..biar perabis semua baru leh dok rehat2 kat umah...

ayahmamilisa said...

kan? memang tabik spring abiss kat diorang yang surirumah ni..n besar ganjarannya :)

Anonymous said...

Saya rasa jd housewife atau tidak, sama je.yg buat kita penat ialah jd ibu.sbb urusan memasak mengemas tu smua biasanya ibu yg buat.klu jd housewife, buat semua keje tu at least mlm penat tp leh senyum sket sbb semua dh settle.klu yg bkerja ni, sampai umah kul 6 atau 7, time tulah nk mula bersilat memasak, mengemas segala.kdg2 dh mlm bdn dh pnat tp masih ada yg xsettle.

Aty_Fared said...

haaaa tau takper...tu pon laki saye nak mengomplen lagi...ggrrr....

Shawqunnur said...

assalamualaikum...n slm kenal..

Anonymous said...

Orang bodoh je suka jd surirumah. Aku langsung tak respect kat surirumah. Otak bengap. Respect pada wanita yg bekerja. Bekerja itu ibadah. Wanita bekerja nilah yg bg income kat surirumah yg jd babysiter dan jugak pengusaha taska. Ank2 wanita bekerja selalunya bijak berbanding dgn ank2 surirumah