Thursday, March 8, 2012

KISAH KELAHIRAN ARISSA… :: 080910 ::

Nape hari ni baru aku nk cter ek…
kalo org lain lepas bersalin seminggu terus updated kronologi kelahiran baby mereka…
hehehe..sbb masa aku bersalin dl x aktif berblogging lg…
tp nape hari ni????



Errmmm… hari ni genap usia arissa setahun 6 bulan…
rasa masih baru lg aku bersalin kan arissa…
Errmmm…lg 6 bulan arissa akan dapat adik…
Dan aku pon akan melalui proses bersalin lg skali…
Ni lar yg membuatkan aku teruja nk cter dulu kisah kelahiran arissa..
Nati lg enam bulan aku cter plak kelahiran baby no 2 ni plak….


Okeh…masa usia kandungan aku 36w aku da balik kg…
Mmg aku dah plan nk bersalin kat kg…
Masa tu bln pose….
Sepanjang bln pose tu aku x de masalah…
Aku puasa penuh sehingga la aku bersalin…
Oleh kerana aku bersalin 2 hari (8/9/10) b4 raya…
aku terpaksa tggalkan pose aku 2hari…heheheheh

7/9/10…
Aku berpuasa mcm biasa…tp pg tu ade tanda darah + lendir…
Tp  xde contraction ape2..so, w’pun takut sebenarnya…tp aku cekal kan hati…
Wat keje cam biasa…boleh ber FB lg….
yg kelakar tu, da kuar tanda pon aku ttp nk puasa gak…huhuu

ptg aku ke KK area kg aku…
nurse check..katanya da ade contraction..tp selang 15 minit..
aku x perasan plak...pastu seluk kat bawah… masih tiada bukaan…
dengan senang hati aku balik umah…sebelom tu aku siap singgah bazar ramadhan dl..beli juadah nk berbuka…

masa berbuka tu aku mkn sgt2 byk…
saat tu ar aku rasa perut aku menegang…keras..sakit cam period pain…
tp aku tahan x gtau sape2…
sehingga la pd kul 2 pg…
pooooppp….cam bunyi mende meletop…tp slow jer..
masa tu aku kat sofa duk layan FB…
aku berdiri…fuh…agak panik…mencurah2 air keluar..sgt2 byk…
sah ni air ketuban…..
aku gtau enaznan, mak n ayah aku…mak suh siap2 terus ke spital…

masa ni sakit aku masih leh tahan..
aku boleh berjalan sendiri g register kat spital tu…
nurse mula seluk kat bwh…da bukak 2cm…aku di tahan di wad…
kat lam wad tu kan ade sorg jer pesakit…
tp kakak tu tdo jer…so, aku ke hulu ke hilir sorang diri…
contraction 5 minit da mula…masa ni aku rasa cam nk jerit…da la x de sape2 kat lam wad tu…ngeri pon ade….sakit x leh nk gambar kan…
setiap 5 minit…seminit sakit teramat sgt…pastu 4 minit rehat jap…
cukup 5 minit sakit tu dtg lg…sampai la kul 5.30 pg…
aku da x tahan aku g carik nurse…masa tu nurse sume sibuk nk bersahur…
huhuuu..kena seluk lg…msh 2cm…aduhh..x bergerak bukaan tu…
sampai la kol 8.00pg nurse seluk lg…ttp sama…xde beza…

8/9/10
kul 8.30pg aku dihantar ke hospital Besar KT ngn ambulance…
en. Aznan ade skali lam ambulance tu…
sampai kat KT aku dibawak ke satu bilik…
cek bukaan..seluk lg…da ke berapa ratus pon aku x tahu…
bukaan da 4cm..terus aku di bawa ke labour room..x sempat pon aku jupe en aznan…huhuhu..tragis btol…

kat labour room tu aku da x rasa sakit cam mlm td…
doctor drip air..mula2 1 botol..pastu 2 botol..pastu 3 botol…
ntah brp pon aku x tahu..katanya sbb air ketuban aku da kering..
kot2 baby lemas...
sehingga pukul 12.00 tgh bukaan masih 4cm…
tp yg magic nya aku x sakit..aku x tau nk ckp camana..
sebelom tu ade sorang nurse dtg kat aku..dia ty aku nk oksigen ke x…
aku iye kan jer…nurse tu bg aku sedut oksigen tu..
katanya sedut bila sakit…
aku malas nk pegang mende alah tu aku letak jer kat hidung aku…
sampai aku terlelap…masa kau terlelap tu aku rasa cam di awangan..
aku Nampak ape berlaku..tp aku rasa cam aku tdo…lbh kurang la ..x leh gambarkan ngan kata2…pelik kan??
Serius..sampai hari ni aku tertanya2..nape aku jd camtu…langsung x sakit..

sampai la kul 6ptg ade sorg nurse dtg..dia jenguk kat bwh..masa tu dia suh aku kangkang..pastu jerit2 kata aku da boleh bersalin…
keadaan sikit kelam kabut…ade sorg doc pompuan…
dia ckp aku.. “pn, bukak mata…baby da nk kuar..pn boleh teran skrg”
aku mamai… sambung tdo… dengar lg doc tu jerit “ pls pn, bukak mata..bby da nk kuar ni”…masa tu baru aku terasa di dunia nyata….
Dengan 2 kali teran baby Berjaya kuar…tanpa suara..skali lg keadaan panic…
Aku tgk doc tu pegang kaki baby..kepala ke bwh..then dia tampar montot baby..[slow jer]..
Br terdengar sore baby nangis….fuh lega…

Tu la kronologi kelahiran arissa yg hari ni genap usianya 1 thn 6 bln…
Membesar dgn sihat dan cerdik…semoga arissa menjadi anak yg berguna di dunia dan akhirat….

** smpai skrg masih menjadi tanda Tanya apa yg jd kat aku tika saat2 akhir aku bersalinkan arissa…

>> nape aku x sakit langsung???
>> apa yg aku Nampak masa aku tdo tu real ke mimpi?
>> kuatnya tenaga aku meneran..last aku mkn masa bukak pose - 7/9/10
>> mmg oksigen ke yg nurse tu bg kat aku??

Apa2 pun aku terima semua ni sebagai takdir Allah utk aku…aminn…..

4 comments:

aTy _faRed~ said...

selalu bace orang nyer cerite..oksigen tu memang boleh kite mamai..:) bace pengalaman ni macam senang jer nak beranak..tapi part sakit cntrction tu memang sentiase buat saye takut..:) harap saye pon semudah ni nanti..insyaallah..

Aeen said...

dngar cite org bersalin best jer...tp part dgr sakit contraction tu...adoyaiii....seriau dibuatnye...huhu

izla said...

alhamdulilah, 2 kali teran dah kuar. saya dulu banyak kali teran gak, x cukup napas.

ch@ said...

ngeri lak baca. rasanya, sy guna oksigen tu masa czer. mmg tak sedar diri. tidurrrr. tau2 bby dah keluar. muahaha.