Monday, April 30, 2012

Normally, anak boleh bercakap di usia berapa???


Aku ni RISAU x abih-abih kan???…
Yer la..bila aku tgk bdk se usia anak aku petah bercakap…
mule la aku gelabah tgk arissa x bercakap lg..
bukan x bercakap langsung…tp x byk perkataan arissa tau..
yg aku tau dr usia 8 bulan arissa da sebut “abah”..
masa tu teruja ar..cepat nya arissa ni bercakap..
tup2 sampai skrg n pun duk sebut “abah” jer la..hahhaha

biasa bdk yg berusia 1y7m (19m) dah boleh sebut byk perkataan kan??
Aku ni selalu lepak kat nusery arissa…
Kdg2 dgr la bdk2 kat situ bercakap..w’pun bhs kanak2..
At least ade perkataan2 yg dah jelas bunyinye..

Perkataan yg biasa aku dengar dr mulut arissa:

“abah”= abah..(ni perkataan pertama dr mulut arisa)
“mi” = ummi (ni kdg2 jer…bila nanges selalu dgr)
“Cucu”=susu (ni tuk susu lam botol shj)
“Nenen nak” = susu badan (ni bukan nak susu tau..ni maksudnya breast..nampak bra pun “nenen nak”)
“Cus”=shoes (kasut)
“nak” = nak sesuatu…
“Baby” = baby (semua bdk yg kecik dr dia akan dipanggil baby..biarpon bdk tu sebaya)


Pe lg ek???
Rasanya tu jer kot…
Sket jerk kan???
wat bunyi binatang boleh la gak…

cow =”booooohhhhh”
chicken = “uuu  uukkk”
snake = “syyyyy”

orang kata kalo tumbuh gigi awal cepat bercakap…
lambat berjalan….
Arissa tumbuh gigi masa umur 6bln…
Skarg gigi dah penuh…
Mmg arissa lmbat jalan..usia setahu br nak bertatih…
Kira 14bln kot br btul2 leh jalan…
Tp arissa x cepat bercakap pun…
Hahhahhaha….
Tp kan…arissa ni kalo kita suh dia wat keje mmg cepat paham..
Baju kotor dia tau nk letak mana…
Sama gak ngan diapers yg da pakai…
Kalo aku suh buang dia pegi jerk kat tong sampah…
Kemas mainan pon boleh diharap la kadang2…
If aku kelam kabut nk g keje aku ckp jer “switch off tv”…arissa akn wat…
So, kesimpulan nya..arissa ni paham pe org ckp…tp dia x reti nk sebut…

Lain bdk lain tumbesaran nya kan???
Ade yg cepat itu lambat tang ni plak…
Tp aku tetap risau bila arissa masih x petah bercakap…huhuuu




Salam sayang,
Jaja_norliza



Friday, April 27, 2012

bila anak x nak mkn...ada petua???


Susah betul nak bagi makan…
tp anak2 ni, derang x kisah pun...
mak pak yg risau terlebih.....
huhuuuuuu...

Arissa ni kan ssh sgt nk mkn….
Bg nasi xnak…bg ayam goreng xnak..nugget pun xnak…
Siap wat gaye cam iklan yg bdk xnak hot dog tu….iklan pe ntah…
Kalo aku pggil mkn siap geleng kepala ckp “ak nak!” “ak nak!”
Adushhh….

RISAU plak aku bila anak x nak mkn ni…
Tp kan…kat nursery dia mkn plak…
Mungkin dia nk berkawan kot kan???
Kat umah, aku ajak dia mkn sama2 ngan aku…
Konon nk kwn la…
Tp…eerrrmmm…x de maknanya…dia main2 jer….
Paling x pon dia taburkan makanan tuh kat lantai…
Aduyai…mmg powerpuff girl btol la arissa nih…

Dulu masa kecik2 arissa suka mkn ayam goreng!!!
Kalo g KFC bukan men sonok lg dia…
Skrg ni kalo aku g KFC dia wat x layan jer ngn ayam tu…
Tp arissa suka mkn ‘mash potato’
2 hari lepas ade aku g KFC…beli ‘mash potato’ 2 bekas besar…
Wat stock kot2 arissa menangis ker leh la aku umpan kan ‘mash potato’ hahahha…
Masa awal2 tu dia mkn x hengat punya…
Bila aku mintak ckp nk sket dia ckp “ abbiiisshhhh”…
sambil pusing2 pergelangan tgn..
Huh! Kedekut!!!

Tp kan..semalam bila aku kasi lg dia dah x nak mkn…
Tp ambik bila ku hulur…dia nk wat main….
FYI, arissa mmg mkn sendiri…dia xnak bila aku suap…
Mmg dari umur setahun arissa dah di ajar mkn sendiri…
Tp kena guna sudu…kalo pakai tgn mmg dia x pandai…

Ape lg aku nk bg arissa ni mkn ek??
Kdg aku tau dia lapar…
Bila lapar dia akan merengek, x pun nk jelly or aiskrim…
X pun coklat!!!
Huhuhuuu….sume mknan x berkhasiat!

NI MASA ZAMAN KEGEMILANGAN ARISSA & KFC!!! 
time nih umur arissa 9-10 bln kot...

 wat x tau jek org nk amik gambo...ayam goreng punya pasal!

 tgk cara arissa mkn...

 suke tgk arissa mkn time nih...bsungguh2...

 ni br nk pandang kamera..dah kenyang la tuh...

 skarang ni???? x de la arissa nk mkn caggini....
main jer byk...
tuk sedapkan hati, aku cuba bg susu semaksimum mungkin…
Ade gak khasiat nye kan???

… ape menu yg bdk suka mkn ek…
ADA IDEA TAK??
Huhuuuhu…



 
salam sayang,
jaja_norliza 

Thursday, April 26, 2012

Tetiba nak jiwang..tingat kisah cinta…


Best kalo ingat balik cerita2 dulu…
Paling best zaman bercintan-cintun ngn en.aznan…hahhahha
Nape aku tetiba jek tingat zaman2 bercinta ni ek???
Hahhaha…mungkin sbb skang ni en.aznan xde…
Rindu kot..hikhikhik..lempang kang! Ngengade! Hahahhah

Sebenarnya aku bosan gler kat opis…
Malas nk wat keje…so, aku tgk gambar2 lama…
Terbukak plak folder zaman2 aku belajar dulu…
Mmg nk tergelak pon ade tgk muka aku masa tuh…
Mcm tengkorak hidup!..hahahhaha…nak plak en.aznan kat aku kan??/
Hikhikhik..dah dia pon sama cam tengkorak hidup!
Wakakakkaa….

Zaman cinta2 dl kan selalu jer nk gaduh…
tambah plak aku ni dah la 1 kelas jer ngn en.aznan..
Hari2 kitorg jupe…uaarrrgggghhhh….
Camane leh couple 1 kelas ek???hahhah
Tu la JODOH kot kan???
Sket2 gaduh..1 hari mmg jd perkara wajib tuk gaduh…
Kdg mende simple pon nak bertekak…
Aku ni dah la jenis keras hati…kata aku jer btul!!!
Pg bertekak…ptg berbaik…malam kuar tgk bola kedai mamak a.k.a dating la konon!
Masa tu bahagia la…biarpon lepak kedai mamak jer…

Ni aku nk mengimbau zaman dulu kala masa aku bercinta2…..
 Ni masa kitorg g bukit cerakah....
gambar pun blurr jer sbb guna kamera biasa..pastu scan...
zaman aku study dulu hanya org yg betul2 berduit jer leh beli camera digital hehehe

 asal bergambo ramai2 mesti aku duk sebelah en.aznan kan???
ngengade! gediks!
 
 yg ni masa kat site visit kat Taiping..
gler 'cekeding' aku masa nih....
lenga aku cam x de isi jer kan>>> hahahhaa

  kat danga Bay...masa ni en.aznan keje kat johor

  aku dah start bambam...
mungkin sbb dah keje...dah ade duit sendiri..

 heheheh...dah b'tunang time nih...
see! aku dah semakin semangat!!!


 ni sebahagian gambo yg aku tepek...
nk tepek byk2 nati ade yg menyampah plak kan????
couple2 b4 kawen ni selalu org menyampah!!! hahhahaha
sbb aku dulu pon ramai yg x suka bila aku kapel...
agaknya sbb aku 1 kelas kot...hahhahahhaha.....

PAPEPUN NOW... KAMI DAH KAWEN!!!!!!

Tp kan bila da kawen ni xde plak nk gaduh2 cam dulu…
Mungkin masing2 dah matang…
Ikatan tu lg kuat…
Xde nk jeles sume bagai…

 Suka bila dah hidup berumah tangga ni…
Ada anak plak…penyeri hidup…hehehhe

KAMI BAHAGIA....




SALAM SAYANG,
jaja_norliza



Wednesday, April 25, 2012

Tuesday, April 24, 2012

:-) aku perasan ker???


KURUS VS GEMUK..


Hehhehe isu ni biasa untuk kaum wanita…
juga biasa pada kaum2 ibu yg baru pas bersalin...
Uihhh...nak komen sket ar...
Pada aku isu kurus ke x tu sebenarnya atas diri masing2..
ade org leh turun berkilo2..
ada sesetengah org maintain sama jer cam sblm bersalin...
dan ade orang plak berat makin menjadi2 bila dah bersalin..
so, lain org..lain keberkesanan nya....

eeerr...org keguguran cam aku ni leh kurus x???
ehhehehhehe..pengalaman aku la kan..
masa pas bersalin arissa dulu berat aku turun 5 kilo dari berat asal..
selama setahun aku leh kekalkan berat bdn cam tu..
x turun & xnaik…org kata pas bersalin kalo xjaga mkn leh naik berat..
aku ni x de plak…mungkin sbb aku BF arissa kot…[sesetengah pendapat]
walaupun aku ni x naik berat bdn tp aku still berat la…
sbb tu aku xtulis berat aku bape…hahahhahahha

tp kan..masa da lepas setahun tu mula rasa berat meningkat sket demi sket…
ni sbb x de system diet ke hape tau..hentam jer nk mkn ape…
bersenam jauh la…tp kan xde la naik byk sgt..lam 1kg lbh kurang…

then, yg ni aku x sabar nk cter…
aku kan pegnen lg masa da lepas setahun setengah bersalin…
masa aku pegnen kali ke-2 berat aku turun lg 5kg sbb morning sickness…
dalam masa yg sama ku miscarriage plak…
turun lagi berat aku 2 kg!
wow..terasa sgt skang ni aku kurus..
tp x leh compare sebelom kawen la…
byk baju2 lama aku da muat balik…
jeans aku yg skrg da agak besar..so, aku selongkar balik jeans2 lama…

 

wah! bagus ni kalo aku leh bertahan kurus cam ni…
harharhar..aku rasa la kan seminggu dua lg mesti kembali kpd asal..
aku ni mmg xde system diet dalam sejarah hidup aku…
x pe la…gemuk ker..kurus ker..tu sume x penting bg aku…
[iyer ker???...ckp jer nak kurus! Harharhar]
yg penting aku nak aku sihat walafiat…