Monday, February 10, 2014

Cubaan wat cheese cake tipu2...


waahhh...
buat kek terrrrrr!
hahhaa...hebak mu jaja oooiii!

yer...dalam byk2 mende..bab masak2 ni...
aku memang kurang pandai buat kek..
masak lauk pauk..kuih2..tu boleh la sikit2..
tapi tak la terer...
biskut? errmmm....pon sikit2...
baru belajar2...
 
kek??
1st time aku wat kek masa befday arissa tahun lepas..
waahh..masa tu teruje giler..
gigih tu aku buat sendiri...walha boleh jer ko tunjuk2 kat kedai kek kannnn???
tp kononnya..utk buah hati...pengarang jantung kata ko...
ku hentam saje la..
kata nak bg la org merasa kek dari air kaki tangan sendiri kaaannn...

 heboh la anak aku duk canang kat taska dia..
"ni kek ummi ica buat sendiri tau!"
makin kembang montot mak dia nih!
1st time mak dia wat kek..hihi

ade cerita disebalik kek tu...
aku ni lembab beno pasal sukatan kek2 ni kann..
aku bajet kek yang 1 kg tu akan guna tepung sebanyak 1kg...
so..bila tgk resepi...aku gandakan semua sukatan bhn2 lain based pada 1 kg tepung!!!
hahhahah...vodo giler ar!
belambak kot kek yang aku dapat!

ni lebihan adunan..
jd mcm2 kek..tp rasa yang sama..hahhaha
 
okeh..ni kes hari sabtu tuari..
kononnya nak ber "snow cheese cake"
 
cousin aku bg jer resepi suh aku wat cream cheese..
guna kek ready made..

50 gm whiping cream..
120 gm susupekat manis..
250 gm cream cheese tatura, 
seketul cheddar cheese.
.sponge kek..(sukati perisa pape)

gigih la aku gi giant cari bhn2..
aku ni buta pastry..whiping cream pon aku tak tau...
tanya jer org giant tu...

cara aku senang...
campur semua bahan atas tu..kecuali kek ngn cheddar..
whisk lebih kurang bg sebati jer...
kek tu aku belah tengah jd 2 keping...
lapiskan cream cheese tu..byk mana ikut suka aku jer...
letak cake yg 1 keping lagi tu...
kira nampak cam lapis cheese la kan...

kat luar aku sapu balance creame cheese..
pastu parut kan cheddar...
 
letak lam peti ais...
cam gitu jer...

tadaaa...
bagi penggemar cheese cake mungkin suka...
aku mmg tak berapa gemar cheese..
tp buat tuk suka2...anak & asben sukeee..
bagi jiran...
ponnn dorang sukee...
 
alah...kek sebijik pon ko nak heboh kan??
hahhaa sebab aku tak penah nak buat...
seronok bila berjaya buat kek..
mende sronok...sronok la nak share!
kepuasan...

:: semalam laki aku suh wat kan lagi sebijik..katanya nak bawak kat sekolah letak kat bilik guru
okeh la...sbb mende senang, bhn balance pon ade lagi ::











7 comments:

cik hani said...

sedapnya kek...terliuqqqq

LYAfrina said...

hihi..comeynya nama..cheese cake tipu-tipu..

apa2 pon nmpk marvelesss

Fizah said...

huiyoooohhh byknyaaa cheeseee....sy penggemar cheese...sukeee sgtttt ;)))

Umi Qi said...

Kak jaja...hebatlah pandai buat kek...seronok tau bila suami dan anak2 turut serta makan hasil air tgn akak...Umi Qi pun x pandai buat kek...asyik2 buat kek tunjuk jek bila ntah nak pandai...tggu Qi dh pandai request cm akak arissa baru umi Qi nak buat...kalo buat sekarang mesti mak pak dia melantak x hingat hehehheheh....kak jaja, leh tempah ke?

jaja_NorLiza said...

@umi QI : uitt...xde ambik tempahan dikk oooiii.... nama pon cheese cake tipu2 kan...baru sekali tu jer pon buat! hikhik

ibuhebat said...

hihih.. kretipnya! janji kenyang kann... hehe

ayahmamilisa said...

rajinnye k.jaja wat kek..dd tak pernah buat cake lagi coz oven tak boleh guna lagi..huhu..