Monday, May 26, 2014

cerita ringkas minat dan hobi baru aku...MENJAHIT..


eheh..lame tak jenguk blog...syysss..shhh...nyah ko habuk...
ahhaaa...

sebab ade minat baru ni la, aku makin lupe blog..
errr...asal je ade masa terluang aku google2 fesyen2 muslimah..
pastu berangan2..
hahhahaa...

kesahnya...
2 bulan lepas..aku slalu sgt gi jakel..
tgk kain baju...kononnya nak carik baju raya...
biasa aku beli baju siap...tp nk ngam saiz aku ssh sket..
nak ikut cutting bdn aku yg big2 comel ni agar sukar...
ade part yg longgar..ade part yg ketat..huh!

susah sgt aku mula jenguk2 tgk cara nak jait baju...
perrrgghhhh...
aku jahit baju???
hahaha...aku tgk tutorial cam tak la susah mana...

gamble!
aku beli mesin jahit...yg murah2 jer...
jahit basic2..+ sulam sket2..
ok la tuk org nak mula jinak2 jahit cam aku..
aku nak mula dari zero!

 mesin jahit pertama aku!
NV50..okey la...ni jer kau mampu...
gamble beli kat LSN..beli online jer tau!

dapat free mende alah ni...
ape bende pon aku tak tahu...
tak tau function...

aku tau jarum tu jarum jer la..
x tau plak ade saiz2..tapak mesin mcm jenis...
kakkakaka...mula aku jakun!
tak pe...aku tgk tutorial jer...hhaha..

dan part yg paling aku teruja....
baju anak dara aku!

hahahhaa okey la untuk aku yg mmg langsung tak basic jahit2 baju ni!


p/s : berangan nak jahit baju Raya sendiri..hikhikhik

6 comments:

cik hani said...

comel baju nye.. ok la tu.. dah boleh menjahit

LYAfrina said...

untung sgt pndai mjahit sndiri.. jimat duit, sbb skarang upah baju punyalah mahal.. lya pon dh lama pndam nk belajar mjahit.. tp tu la, xde ksempatan ;lg

Aty_Fared said...

kak..boleh tempah langsir tak..?? saya series ni..muka ketat.. mesen antik saya dah rosak...

Syazwani Mohd Noh said...

Dapat jugak siapkan sepasang baju walaupun tak de basic..Terror lah tu...

Syazwani Mohd Noh said...

Tak de basic, tapi sis dah berjaya siapkan sepasang baju...Seronok bila dapat jahitkan baju anak2 n suami...

AZZ said...

sama minat..hobi baru saya...tp saya ade brother gs2700 je