Thursday, May 3, 2012

kenapa sayang "mengamuk"..



Dah nak masuk 20 bulan usia arissa…
Menangis…merengek…mengamuk…dah jd habit kat arissa skang ni….
Fuh…x leh tahan seh….


Mak aku cakap…bdk2 masa kecik x menangis bila besar dia kan start wat perangai….
Aku : betol ker???? [tak nak caye]


Pada aku kan…bdk2 mengamuk ni bkn ape…
Sebenarnya mmg tujuan nak protes ape yg dia nak x dapat…
Anak korang jd cam anak aku x???
Kdg2 terfikir gak..salah didikan ker???
Kot2 la sbb aku terlalu manjakan dia sampai jd camtu….
Nak kata manja sgt tu x de la…
Kalo wat salah tetap ‘kena’ gak ngan aku…
Saje lar kan…marah nk bg pengajaran…

Tp…aku ni mmg x leh tahan la kalo arissa ‘berperangai’..
Mula lar aku “naik hantu”…
Gaye dah macam “mak lampir” dah aku…..


Boleh jer tanpa sebab arissa merengek2….
Pastu bila kita ty nak ape…dia start nak mengamuk2…
Tu aku ty elok2….bukan marah2 pon….haissshhh….
Kalo pujuk makin jadi2…sampai meraung2 ko!
Aku mmg pening la…
Dukung x nak…bg susu pon dia baling jer….
Siap aku peluk2, kiss dia…
alihkan perhatian pd mende yg dia suka…
tak jln gak…aku buntu…
Ker aku ni yg x paham dia nak ape???
Kesian tgk arissa nanges2 x tentu arah…
Aku plak yg nanges!!!huuuhuhu
Bila aku dah nanges mula lah my asben kata aku ni psiko’ ngn anak sendiri…
Tp mmg btol pon…
Sbb bila aku dah tensen x tau ape nk wat….
kdg2 aku jerit jer….nanges…
Masa tu arissa diam…


X kan la setiap kali arissa mengamuk aku nk kena jerit cam kena ‘rasuk’
X de cara lain ker???
Aku nih bukan nk merungut ke hape…
Mungkin ade yg baca n3 aku ni kata aku bebel2 pasal anak…
No! aku just nk share ngn korang..
Ape aku perlu buat…
Siyes weh…mmg aku buntu….
Dalam sehari mmg dah jatuh ‘wajib’ tuk arissa mengamuk…
Larat ker??? Xkan hari2 aku nk kena jd “hantu”…
Kan x pasal2 jd hantu kak limah balik umah”…eerrr..



Ada idea x???




Letih,
Jaja-norliza



2 comments:

Ibu Dhia said...

same je dgn dhia tu kak.. pening sampai ibu ayah die nk melayan kerenah die yg super duper manje.. kalo baring tgok tv, nk baring atas pangku xnk baring atas tilam.. ikut mood die jugak, kalo mood ok, baru nk baring atas tilam.. letih betul nak melayan.. ayah dia pun ckp ibunye ni terlalu manjekan anak.. tp rasenye x la manjekan sgt, cume dia yang terlebih manje.. mentang2 lah dia sorang je yang diberi perhatian kan.. hehe

Norzie hany said...

Salam kenal dan follow sini.
Biasa la budak2...mcm anak buah sis pun sama.