Tuesday, March 4, 2014

HOME SCHOOLING : Latihan Mengenal Warna


apabila aku tunjukkan sesuatu kat arissa..aku akan tanya...
tu kaler aper???
 
adakalanya arissa jawab dengan betul..
ada time dia diam..
ada ketika dia sebut dengan perlahan..
 
okeh..yang kaler confident dia tahu dia akan sebut dengan kuat..
yang dia diam tu maknanya tak tahu..
dan yang sebut perlahan tu sebenarnya dia keliru...
 
kekeliruan arissa biasa berlaku bila perkataan english dan BM..
contoh : hijau..merah..kuning..putih..hitam..
tu yang BM punya..
BI arissa tau, blue..purple..pink.

pastu arissa akan tanya aku..biru yang mana?..ungu yang mana?
dan mcm tu gak bila dia tanya aku yellow..green white black...
pada arissa perkataan2 (BI & BM) tu menunjukan kaler yang berbeza..

untuk mengajar dalam dwi bahasa..
aku akan sebut "hijau" = arissa akan jawab "green"..
begitulah seterusnya...
tu untuk sebutan..
 
dan untuk memastikan arissa betul2 kenal pada warna..
aku menggunakan aktiviti ni..
 aku pon cedok idea ni dari mak-mak homeschool ni..
alhamdullillah sangat berkesan..
 

 aiskrim stick ni aku campur adukan kaler...

 mula2 aku akan sebut orange..dan arissa akan sebut oren..
letak kat satu bekas..
begitula seterusnya..


dah cukup 3 set..
aku akan sebut perkataan Malay..
dan arissa akan balas perkataan english..

dan 
arissa berjaya mengasingkan ikut warna...
berserta sebutan yang betul dan tepat...
 
alhamdullillah...syukur dipermudahkan segalanya...aminnn...
 
 
 



2 comments:

ayahmamilisa said...

syabas arissa n ibu arissa :)

Umi Qi said...

Bijakkk ye anak autnie ni...suka tau tgk perkembangan minda anak2 mcm ni...leh beza warna ikut standard...nanti Qi besar sikit nak buat lah cm kakak arissa