Monday, March 10, 2014

LETTER "A"

SEKOLAH DI RUMAH
hehehhe..

kebiasaannya arissa akan diberi buku untuk menulis alphabet..
biasa yg jual kat kedai2 tu..
tapi separuh jer tulis "A" terus tukar kat letter "B" plak..
separuh jalan menulis cakap penat..pastu baring..
2-3 minit main toys..

nampak tak kat situ anak2 ni cepat bosan...
mengulangi mende yang sama..

untuk menaikkan mood arissa aku cuba ajak arissa mengenali lebih dekat dengan huruf-huruf ni..
walaupon mostly dari huruf2 tu dia dah pon kenal..dah pon tau..tapi ade gak sesekali tertukar2..
saja practice kan dia lebih berkreativiti
dan aku mulakan dengan huruf "A"
menggunakan teknik write and paste
 menggunakan stiker untuk menampal..
huruf "A" yang besar tu ummi yang tulis kan..
 arissa cuma ikut balik kat bawah tu dengan tulisan yang lebih kecil..

suka dia main tampal2 ni..tak bg ummi tolong!

 
 atas tunjuk ajar ummi..
go..go arissa..

 sebijik apple tu as a sample bagi arissa tiru..ummi yang buat..
kertas kaler dah dipotong siap2 membetuk buah apple + daun..

sebijik lagi arissa tampal sendiri..ikut contoh..
 belajar teknik gunakan gam..

dan hasilnya...

yang bawah epal ummi  dan yang atas apple arissa!
senget sikit2 kira halal la yer...

alhamdullillah...
arissa seronok ummi pon teruje..




5 comments:

ayahmamilisa said...

banyak contoh baik boleh ikut..tq kak..

Shawqunnur said...

Assalamualaikum & salam kenal..
soooo inspired with your post. Congrats & keep it up..

Lily@MamaZaraZareef said...

Wahhhh..bagusnya..berkreativiti dgn anak kat rumah..bdk2 mmg lagi suke kot aktiviti mcm ni dpd belajar seriua2 tu kan..tp tuhlah..mcm saya ni, sndiri tak x ckp kerajinan nk buat mcm ni..huhuhu..harap akan ada masa nak wat funlearning mcm ni gak one day..:)

LYAfrina said...

alhamdulillah..idea y sgt2 bgus ni..

ni..kak norliza y beli kain dgn sy tu kan?

BUNDA a.k.a KN said...

Assalam,
salam ukhuwah dan salam ziarah dari bunda...

#DoaBuatMH370