Thursday, July 11, 2013

cerita ummi & anak di bulan puasa..


dah 2 ramadhan kan??-alhamdullillah-
jap jer masa..
dan ni adalah ramadhan ke-4 untuk arissa..
ramadhan pertama arissa tahun 2010..baru kuar dr perut ummi..
sempat sambut ramadhan 1 hari..pastu dah raye..hehehhe

ramadhan ke 2 dan ke 3 tak pandai ckp sngt..
so, mmg tak banyak tanya..

DAN 
ramadhan kali ni..yg ke-4..
aku byk ceritakan kat arissa kelebihan bulan ramadhan..
kenapa orang tak makan waktu siang..[dgn harapan arissa tahu]
cukup sekadar tahu..tak paham pon tak per...
aku nak arissa boleh beza bulan ramadhan dan bulan2 lain yg ade..

PERBUALAN KAMI..
 
"esok bulan puasa tau..semua orang tak leh makan..icha takpe sbb kecit lagi..tp bila dah besar pon tak leh makan tau..."

"ooooo..." [angguk]..mendengar dengan khusyuk..
 
aku sambung lagi...
cerita jer kelebihan ramadhan...
then penghujung nya...

" dah cukup sebulan kita boleh la sambut raya...pakai baju baru..semua cantik"

"ooooooo" [angguk lagi]- agaknya pikir ape mak aku bebel ni-
 
nak kepastian aku ty balik ape yg aku citer...
"esok bulan ape icha??"
 
"ecok bulan raye..." [penuh confident]

"tak la, bulan puase la.." aku betulkan...

"ooooo"
terus lari...carik toys and jerit.. 
"dah abih kan ummi! dah abih kan ummi!"-ulang2 -

hehhe...kanak-kanak..camtu la gayenya..

ada lagi sambungan nya...
esok bangun tido aku cakap,,,

"selamat pagi anak ummi...hari ni dah bulan ramadhan..selamat berpuasa"

arissa jawab..
"bukan amadan la...ni bulan pose lah!, tak pose nati kena bakar kat api yg ummi masak...panas..takut.."

hehhee..walaupon dia twist cerita aku..tp sekurangnya dia dah tangkap ape yg aku cter..

dalam cerita aku takde la mention api yg aku masak ke hape..aku ckp api neraka..
mesti sbb tak reti nak sebut!
hahhaha

alhamdullillah walau belum cecah umur 3 tahun..
sekurang-kurangnya dia faham dan ingat...
 
 anak ni kena asuh dari kecit!

puasa2 ni kita tepek sekeping gambo ni...
nyum2..







p/s : pg tadi sebelom gi keje, dari ruang tamu icha sound aku "ummi! ummi makan ape tu???"...errr...haih..











7 comments:

MamaRizqin said...

hahhaa...kelakar..pandai dia twist cerita mama dia..

CikNaa said...

tembikai pulok! adui..

Cik Puan Rara said...

hahahaha bijak nya dye.bukan bulan ramadhan taw.bulan poce.hehehe

cik hani said...

bestnya berbual dengan anak-anak kan..mereka sangat jujur dan lurus je bercakap..

bukan amadan laa..bulan pose laa.. oh..comel je..

opsss...terliur tembikainyaaaa

Diana said...

Pandainya Icha!!!!!! Good girl..
Kawan ngan Eusoff nak? =)

Aty_Fared said...

hahahahaha..tergelak besar bace pasal icha ni tau...

Nonton Film Box Office said...

pandainya budak nih