Tuesday, March 12, 2013

SeNtap..

salam u ollsss...

tajuk bkn main kan???
hehehhe...

ni just nak cter peristiwa 2-3 hari lepas...
arissa dah agak petah bercakap skrg...wpon ade mcm bahasa yg dia guna...
uganda, siam, jawa sume mix...
tp aku sbg mak nya nih phm ape yg dia nak...

hah! korang2 yg anak masih kecik ni mesti teruja nak tggu anak2 ko mule bercakap kan???
cam aku dulu la....
skali arissa sebut ummi...abah..hepi kemain kitorg....
tu semua proses yg dilalui bila dah jadik mak2 nih...

heh...dah mula melalut...
aku nak cter ni sebenarnya...
 sbb dah panadai bercakap skrg...
arissa ni sebok nak tanya itu ini....
okeh..masa aku rehat2 aku akan jwb....kdg2 aku tgh tido...
beria kejut aku ty : "ummi icha pandai kan..kan..kan...???"
aduyai...angguklah mak nye ni dalam mamai2 tuh....

satu hari tu aku duk masak...masa tu dia main lego...
aku nampak dia wat cam train...
aku biarkan...
pastu dia dtg kat aku...

"ummi pandai tak icha wat???"

 aku :  "pandai!!! cantik la..."

sambil aku jenguk tgk train dia...

 pastu dtg lagi...

"ummi, cantik tak chup...chuuuuuppp [train] icha?"

 aku :  "cantik la...ok..g main sana yer..."

kali ni dah tak pandang...sambil2 basuh pinggan jer aku jwb...

"ummi cantik tak..pandai tak? cantik tak ummi... icha pandai kan...kan..kan...?"
 ulang ayat yg sama...tp kali ni dah mula tarik2 baju aku...
 " jap ye syg..ummi nak masak ni"

" jom la..jom la ummi... icha pandai kan? cantik kan"?
lagi..lagi...dan lagi......

"icha leh main sana kejap tak???"
sambil tarik gengaman tangan dia kat baju aku....
risau kot terkena minyak panas...
aku alihkan dia ke tepi...

tetiba... diam jerk.....
sandar kat peti ais.....
tak kata pape....
aku : "icha nape?"
 diam....


aku biar kan....



lama...
 
tetiba... bersuara..

 "Ummi....ummi, jgn la tolak icha...berdose...." [nada sedih]

 eeerrrr....tergamam jap aku...

hehhehehehe....masa tu aku rasa cam kesian giler ngn muka dia yg sedih tu...
mmg nampak sedih gler ar...

 terus aku peluk arissa...




aku selalu ckp kat arissa...
berdose kalo dia marah aku ker..nangis ker..jelir lidah ker...
so, dia tak kan buat mende2 tu...
yer la kan...kdg2 bila duk ramai2 ngn kwn2 dia ade la mende2 tak elok pon di ikutnya kan?
dah katanya  budak2...
kita mak pak ni la yg kena mengajar yg ni betul yg tu salah....
hehehhehe...




 












4 comments:

cik dah faridah said...

pandai arisa....hehhe..berdose yek...

tula kdg2 kiter ajar anak..tp kiter sendiri yg bt..bila anak tegur baru terpk..oh anakku sudah besar...

ctmah said...

alallala
tetiba rasa sedih pulak.huhu
budak2 ni cepat belajar,so mmg kena aware sgt2 bila usianya meningkat.cakap pun nak kena lapik2 dah.huhu

Cik Puan Rara said...

alololo pandai nya dye.kalo sy pon sy sentap.hehe

Aty_Fared said...

Mmng pandai...bijak...anak pompuan mmng sensitip sikit ek kak..:-)