Friday, May 31, 2013

ANAK LELAKI SAYA ❤❤



ding dong !!!
BABY BOTAK INI ADALAH  : ANAK AKU !!!

hah..rindu giler kot ngan dak botak nih...
ini sebenarnya anak adik aku, ila...
.....dan juga anak aku
 ...dan juga adik arissa....
tak pe jangan confius2!

first n last aku jupe masa dalam pantang..[Okt 2012]
wahhh...gler lama!!!
waktu tu baru 2 mggu...
sempat aku susukan dia...
selama seminggu aku kat umah...
masa tu, arissa dah kurang menyusu, tp susu aku ade lagi..
aku bagi jer la kat Aish Eeman..
adik aku mmg stok tak de susu..errr..atau mmg tak pandai nak bg..
TP dapat gak la Aish Eeman merasa sedap & nikmatnya susu ibu!

esok nak balik kg!
Aish Eeman ada kat kampung!!
[dorang ni tggal kat limbang,srwk]
time cuti sekolah atau cuti raya boleh la nak jupe...

eksaited kot nak jupe Aish ni...
dah 7 bulan...bulat..& hensem!!

OKEH..aku akan bercuti...start ptg ni sampai rabu!!!

wah..teruje... 
ooooo balik kampung...♬♪ ♭♫♪  oooo balik kampung...lallalala.....♬♪ ♭♫♪

Thursday, May 30, 2013

LONGGOKAN BEG !!!!


SALAM THURSDAY SEMUA!!!



hhhrrrmmm...
kesian coffee table nih..
jd tempat longgokkan beg!

aku blurr nak letak kat mana beg-beg ni..
nak simpan beria2 kan sok nak guna lg...
ni beg yg akan diguna setiap hari..
...dan mungkin akn guna sekali sekala di hujung mggu..


beg ummi, abah dan beg nursery arissa....


NOTA KAKI : korang letak kat mana beg2 ni ek???







Wednesday, May 29, 2013

✤ BAJU GULA-GULA ✤



Arissa mmg dah mula pandai nak request2 baju ape nak pakai..
kalo aku bg baju tido mickey mouse..

DIA CKP :
" icha tak nak baju mickey mouse..icha nak baju ladybird"

dah bg baju ladybird....

" icha tak nak baju ladybird..icha nak baju flower"


begitu la selalunya....

mana mak nya ni tak jd MONSTER!!!

sbg mak yg sgt baik hati...hahhahhaha
aku biasanya akan pujuk...
kdg2 alihkan perhatian dia...

"baju ladybird ni cantik sgt icha...tgk tu...ade byk ladybird..ade ummi ladybird..
ada abah ladybird..anak dia pon ramai...cantik cam icha.."


macam2 citer la aku duk reka....kadang2 dia cair ar ngn pujukan aku...


TP ade gak kdg2 membuatkan maknye nih nak kuarkan tanduk!!
hehheheh....-aku nih ibu yg garang-[laki aku ckp]



 
tp yg pasal baju gula-gula tu...
dah lama gler kot dia tak request...
nak baju gula2....

kalo dulu baju gula2 tu baju ni...tp skrg dah tak muat

ekceli baju ni gambar eskrim..tp arissa pggil baju gula2...



ligat kepala otak aku ni pikir...mana ade lagi baju gula2...
dah simpan lam kotak dah...
 
 


aku tgk dia tertonggeng2 duk kuis something kat bwh sofa...

pastu tunjuk aku, " mi, ni baju gula2...."



aku : tergamam sekejap...pastu gelak golek2....
hahhahhaha...lawak la anak ummi nih...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.tadaaaaaa...baju gula-gula..
 
Ni kulit gula-gula la nak ooooiii...
bukannya Baju!!!!
 
 
 
 
 
✤ perangai anak ni buat kita gelak sendiri ✤
 
 
 


Tuesday, May 28, 2013

☼ SABTU YANG PANAS ☼



Fuhhhh....cuaca skrg...mmg panas kan???
eheh...ni baru panas dunia. errrr...GULP!

tp siyes weh panas gler skrg ni...
ari sabtu ritu tak keruan aku anak beranak duk umah..
tambah kat ruang tamu umah aku..
mmg membahang!

errmmm..senang kata, ckp lar ko nak duk lam bilik...
pasang ekon konon nye sejuk...
tu kalo ko sanggup nak tgk bil lektrik ko cecah rm300 lbh tiap bln..-penah kena-
hujung bulan ko tak yah lah nak kerut2 dahi, garu-garu kepale..
dan ko kena ingat jaja oiii...
ko bukan la org ADE-ADE..nak menghabihkan duit tuk byr bil... GULP!

ha!!! nak sgt suasana sejuk..moh kita ke Sungai Tua Waterfall...
tp aku panggil Air terjun Ulu yam..
ape2 ape ajer...
 
sampai jer kat ulu yam dah rasa redup dan sejuk..
dengar pulak deruan air...wah..sgt nyaman!!!



ni si anak mmg dah teruje gler kot!!!
mmg kebiasaannya begitu..dia mmg suka air!

 
 
 
masak last minit...simple2 jer...
nasik + asam pedas talapia + ayam goreng + air oren..
errr...kenyang wpon xde sayur!

 
 
dan sekarang moh kita mandi manda...

 
 
 
 
 
keterujaan yg tak terhingga!



wahhh..best2!...
lepas ni boleh la gi lagi...

[tp aku tak mandi..tetiba bila sampai sana sejuk menggigil-poyo-]

hohoho..
 
 

Monday, May 27, 2013

✿ KAMU SANGAT COMEL ✿



dan....



kadangkala..
 
 
 
 
 kecomelan kamu membuatkan ummi jadi MONSTER!!!





(◕^^◕)
 
 
ummi tetap  ❤  kamu...
 
 

Tuesday, May 21, 2013

:: HANTU POCONG ::


salam sayang to all my blog readers!

tajuk cam gempak jer kan??? hahaha...bikin gimiks..

nak share!
semalam arissa duk main sorang2 kat ruang tamu..
masa tu pagi lagi, kul 6.30pg..aku lak sibuk la urusan aku pepagi..
tup..tup...arissa dtg merengek2 ngn aku..cakap takut...
aku tanya kenapa...takut ape???

"icha takut hantu pocong".....

errrr...lam hati aku  : kenal plak bdk ni ngn hantu pocong..

aku ke depan...-risau-

"ummi duk sini, teman icha tgk BBTV..."

adeeiiihh lar... anak ooo anak...

saje create alasan sbb nak suh aku menempel ngn dia..
huh...mak ko ni keje menimbun pepagi ni...
rumah nak kemas dulu...baju nak kena iron..
grrrrr........

ko tau nape aku terus gegas ke depan bila arissa ckp ade hantu????

yg ni aku nak share ngn korang..
dulu2..masa usia arissa sebelom 2 thn...
masa tu ckp pon tak berapa pandai sgt la...
arissa ni selalu cakap sorang2..
bilaaku duk kat depan layan tv dia ke dapur..
pastulari ke depan..gelak2...-cam ade org kejar cam tu-
bila aku tanya dia ckp " kakak"..kakak kejar icha"

hah ko????

giler tak seram aku! mereman weh..
aku jenguk kat dapur...

tak de pape...

penah skali kat blkg pintu bilik belakang...ahhh...bkn sekali...BYK KALI okeh..
arissa cakap kat aku.."ummi kakak..kakak.."...
aku jenguk tak de pape...
pastu ckp "kakak lari"
errrmmm....-seb baik aku ni bkn kategori yg PENAKUT gler2-
sikit2 jer..takut gak la..heh...

aku gtau laki aku...dan-dan tu ar dia amik wuduk..azan kat lam bilik tuh...
-bilik tu aku jarang guna, aku wat store dan sgt berselerak-

pas kejadian, aku kemas bilik tu...wat bilik iron...tempat simpan barang2..
tapi tersusun ar...sampai sekarang kitorg akn guna keselurhan ruang dan bilik kat rumah..
laki aku akn solat kat bilik tetamu, mandi kat bilik air kat luar...
aku guna bilik air kat bilik tidur utama...sudut2 rumah pon kitorg gunakan sepenuhnya...-risau-

:: ni atas nasihat seorang ustaz.., wallahuallam ::

skrg ni alhamdullillah semua ok...tu semua mainan kehidupan..jin tu semua pon makhluk Allah..



ERRMMM..TEPEK SEKEPING PIC BDK NI...
-mesti dia tak tau pape kan??-
senyum jer manjang..








Monday, May 20, 2013

Penangan "MASTERCHEF"











Salam monday....
heh..mesti ramai xde mood nak keje ari ni..
sebab ari ni kan isnin..
tp aku kena CARGAS..
byk mende aku kena setel sebelom meeting 22hb ni!
hah!!..esok lusa.fuh..fuh..gelabah2..
ni kiranya meeting penting...so, byk sgt preparation nak kena buat...
melibatkan projek jutaan ringgit..[pojek bos aku tau...bkn pojek aku]
aku hanya lah kelopak kubis...bukannya brokoli seperti mereka2...
eeerrrr....

dah kelaut!

korang layan masterchef tak???
huhuhuu...aku?? -mmg wajib tgk-
kalo tak sempat aku tggu ulangan..
hah..kot2 la terror masak!
tp penangan masterchef ni lebih dapat kat anak...
omak nyo tgk jo masterchef ni...pastu "tak perlu kata apa2"

jom layan masterchef cilik version arissa...


resepi senang : red velvet cake + cheese cake + air milo
campur kesemua bhn2 tersebut....
eeerrrr....


 
 
 
 
 nak muntah aku tgk...tp arissa pun tak makan..saje dia main2....
aduyai si anak.. kamu dah membazir disitu...

 
 
hampir2 nak siap arissa kira " 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1...masa tamat!!!!!"
pastu dia geleng2 kepala.. "ini jer sempat"

hahahha...sebijik tiru gelagat retis lam masterchef tu...
[pelakon 2 watak : dia la juri...dan dia jugak la artis mesterchef tu]


Friday, May 17, 2013

:: Kebizian ::


Salam jumaat semua...

agak sibuk..urusan keje yg takkan habis...
nak berentri panjang pun agak rasa bersalah..
isk..isk..aku kena setelkan dulu lambakkan keje opis nih,
utk mengelakkan keje di esok hari! 
- esok kan cuti...TAK MUNGKIN aku bermurah hati nak keje di hari cuti-
[jika tidak terpaksa]
muahahahaha...

dah lah skrg ni aku dilanda penyakit susunatur ni...
dalam sibuk2, sempat lagi aku create kan blog khas tuk KISAH RUMAH..senang nak refer..
dah ade  cumanya blom PUBLISH lg...ala-ala pelancaran rasmi ar!
wah...ko bajet hebat jer ko kan nak ber conference bagai!
ko hengat ko retis jaja oooiii! [ketuk kepala sendiri]

hahhaha...secara tak rasmi sape2 sudi leh jenguk dulu...
masih lam pembaikkan... baru ade 1 entry...


adik aku kutuk "satu blog pon terkial2 ko nak hapdet! ni kan nak tambah lagik 1 blog!" - eeerrrrr -

ceh ko bagi semangat sket kat kakak ko sorang ni!
aku nak memotivasikan diri...

dah...aku dah kelaut ni...
nak setelkan keje dulu...
sudi-sudi lah jenguk blog :

rumahcomelkami.blogspot.com



peace yaaawwww!!!!



sayaaaang kamu!


Thursday, May 16, 2013

:: hidup aku dikelilingi cikgu2 ::


dah lambat..tp aku nak up gak entri nih


SELAMAT HARI CIKGU!!

 ni asben aku...
cikgu bahasa inggeris di sebuah sekolah di klang...
kat sekolah bdk2 kata dia garang dan tegas..
tp kat rumah dia sangat penyayang!
suka nyakat arissa...tu yang buat aku baran...
hehehhe...

 ni pulak adik bawah aku...
cikgu geografi...
ngajar kat IPOH..
sgt detail..aku tak tau plak karekter dia kat skolah caner...
 TP yg pasti..
- aku bosan kalo nak merungut pasal cuaca skrg ngn dia-
dia akan cerita satu persatu pasal angin la..garisan khatulistiwa la..ribut petir...
hah ko tggu berjam2 takkan abih! 
kata cikgu geografi ko! grrrrr...

ni adik aku gak...bwh dr cikgu geografi tu...
ngajar kat srwk...
cikgu sains..
yg lelaki tu asben dia..
pon cikgu...matematik...
ngajar sekolah yg sama!

:: walaupon dorang duk jauh..tp dorang yg paling kerap balik kampung ::
dah laki bini cikgu kata ko!
cuti sekolah jer.. zaaasssss... terus lik kampung!



SELAMAT HARI GURU SEMUA!




hah! kan ??? semua cikgu2...





AKU????
 






cikgu gak!



cikgu pada arissa... muahahhahaha





Wednesday, May 15, 2013

:: demam GWIYOMI belum reda rupanya ::

suatu pg yg tenang..
di hujung miggu...
si abah pg sudah keluar berbasikal..ntah kemana...

 tggal aku ngan si anak kecil yg comel itu...
aku mmg biasa..
hujung minggu akan melakukan keje2 yg mmg saje ditangguhkan selama 5hari!

untuk mengelakkan konsentrasi kerja terganggu,
pagi2 lagi aku dah siap gorengkan sosej tuk si kecik itu..


bangun tido jer...aku dah hadapkan arissa ngan sosej + air milo depan tv..
bukak BBTV channel...
biasanya dia akan ralit kat situ...

TP hari tu.....


"ummi, nak GWIYOMI!!"

"oke2...jap..ummi tgh sidai baju nih...jap yer...tgk bbtv dulu.." 
jeritan aku..rasanya boleh dengar sehingga 7 buah rumah jiran kot!

"nak GWIYOMI!!!!!...cepat la"

arrrggghhhh....dengan gaya gajah yg hilang anak aku ke depan....
bukak video GWIYOMI...seperti kebiasaanya...

"icha tak nak...tak nak....bukan tu...NAK GWIYOMI ni!!!" [tgn tunjuk kat sosej]

aduyai...apelagik nak ooooiiiii....
nak mak ko ni jd singa ker...ke naga... or anakonda meroyan????

errrr....



"GWIYOMI ape????"
[tak paham]


agaknya dah takut tgk muka comel mak nya dah hilang seri...errrr
arissa bangun..terus ke dapur..

"ini la...."

[bukak peti ais...]

aku : terkedu......



mayonis rupanya! 



hahhahahhahahahhaha....


boleh pulak tertukar ngan gwiyomi!











mode : masih cuba untuk memahami "perkataan kanak-kanak"





Tuesday, May 14, 2013

:: Lukis Kuku ::



"ummi, jom lukis kuku"

hah?? lukis kuku...eerrmmm
aku amik pensel then tekap kan tangan  kat kertas....

" tu tangan la ummi"
v
v
v
v
v

v

v

v
v


"lukis kuku ni!"

 sambil tunjuk kan inai kat aku...
errrr... mana dia jupe inai ni ek??? aku pon dah lupe mana dtgnya inai tu..
hah..
sebagai ibu yang sangat baik hati,,, aku layan kan ajer karenah arissa...
lagipun mmg zaman muda2 ummi dulu pon suka tampal inai ni...
pernah satu ketika kat UiTM...ade sorng kwn dr kelantan...
kaler kuku guna sirap ngn kapur..
dah satu kelas mengikut! ape fesyen ntah...
sanggup plak kuku jari ber kaler pink masing2!
haih....



tgk hasilnya...
bukan main teruje lagi anak dara nih...










 ni kira aktiviti hujung mggu ari tu...hahaha...






Monday, May 13, 2013

selamat hari ibu


“Selamat hari ibu kepada semua kaum ibu”


Kepada ma dan mak..terima kasih kerana menjadi ibu yang terbaik di dunia ini...memberi kasih sayang yang melimpah ruah..ilmu agama yang secukupnya sehingga kita menjadi seorang “manusia”...


Kita sayang ma and mak...


Doa kita : semoga ma dan mak dikurniakan kesihatan yang baik sentiasa...aminn...

 my mom.. i lebiu ma!

my MIL.. mak liza saaayaaang mak!

 err...
aku pon seorang ibu kan??...
 

Rasa sayu bila arissa juga mendendangkan lagu untuk ummi...
 Mungkin di ajar kat nursery kot.. [rentak lagu ‘are you sleeping’]


“Ummi icha..ummi icha..

Yang cantik..yang cantik...

Hari2 icha..hari2 icha..

Sayang ummi..sayang ummi...”



Pastu peluk ummi..



Then nyanyi lagi



“ mama aishah..mama aishah....”



Dan lagi



“Mama pia..mama pia..”



Lagi



"Ibu ammar...ibu ammar..."



semua kwn2 dia kat nursery kot... err...


[pandai lak tu twist ibu/mama/ummi/mami,

Ikut pada pggilan kwn2 kat ibu masing2]



Haissshhh...

Kamu betul2 wat ummi tersenyum sendiri...




insha Allah  ummi juga akan menjadi ummi yang terbaik buat kamu...










*dengar2 gak sambutan hari ibu ni tak elok disambut oleh umat islam..tapi ade pendapat mengatakan ianya  tertakluk pada niat kita...Wallahuallam...*






Thursday, May 2, 2013

HOME ORGANIZING : bilik stor SEMENTARA


salam...
entry ni adalah draft yg dah berbulan2 kot..
aku cuma publish kan jer...
maaf yer..
aku tak sempat lagi nak taip entri2 terkini..
tggu keadaan keje tenang sket boleh la kot...
may be after PRU 13..
haaiiiiiihhhh.....

dulu penah aku cter pasal bilik ke-3 umah aku yg aku jadikan stor...
rumah takde stor ni sgt la berserabut...
umah aku ni mmg jenis takde stor penyimpanan...
dan skrg ni ade dua bende yg sgt penting tu aku sediakan kat umah aku tuh...
1. Kicthen cabinet
2. ruang penyimpanan barang
ni sgt2 penting...

haiihh...kalo dah tau penting kenapa tak wat cepat2?
byk sebab...nati len kali aku cter...

 entri ni aku nak cterkan camana aku kemaskan bilik ke-3 yg kecit cenonet tu...
selain berfungsi sbg tempat simpan brg2, bilik tu gak berfungsi sebagai bilik iron...
kdg kala kalo tetamu dtg terlalu ramai bilik ni pon akan berfungsi sbg bilik persalinan gak...
[hah ko..pelbagai fungsi..eerrr]

aku penah cter pasal bilik ni dulu...[kat sini]
  tp tu belum habih..

senang cter aku show pic jer...

[pic sebelom]

 
semak gler kott...
hahhaaa...ko tgk baby cot pun still kat situ...
dan dalam dia penuh aku longgokkan brg2 yg jarang pakai...
sungguh tak pracktical..
errrr..

oleh kerana byk sgt barang,  maka nya ..
aku terpaksa beli box ni utk lbh kemas dan teratur....

box ni leh dapat kat ikea..sebijik RM24. x 6 pcs..
masa aku beli tu ade kaler hijau ngan hitam jer
so, hentam saje..

dan ini

 kalo ikutkan aku nak box yg transperent tu..
ala tutup dia kaler2..
nampak sgt sweet...
tp bila aku kenangkan bilik ni pelbagai fungsi, mungkin ianya tidak sesuai...
sbb kdgkala brg2 kat dalam box tu akan menampakkan ianya lebih berserabut...
 [selain dari harganya juga lbh mahal..hehhe]
so, aku ambik la kaler merah ni...
saiz : A2 size
Price : RM 17/box
[Tesco shah alam]
aku rembat 8 box....


ok,
bila dah dikemaskan jadik la cagini.... 
yg ni aku labelkan guna maskin tape..[sementara]


tp kan mmg DASAR aku ni suka melebel...
senang tuk aku cari brg sebenarnya
 hah mula lah makcik melebel2.
sungguh seronok...
memandangkan tulisan tangan sgt tak cantik,
kena la aku bertaip bagai tuk labelkan box2 nih..
aku guna power point jer..tak yah photoshop ke hape...
just label ker kottt!

ni bila dah disusunaturkan...
pada pandangan mata aku ianya lbh KEMAS & TERATUR


 [pic selepas]

sebenarnya aku nak belikan rak kayu Ikea tu nak isikan box2 aku ni..
senang tuk amik brg paling bwh...
 tp belom berkesempatan ke IKEA..

Penyelesaian susunatur box ni utk sementara waktu :
1. box paling ringan kat tempat paling atas...
2. brg yg paling kerap kegunaannya juga di tempat paling atas...
[tu jer]

errrmmm... now bilik ni dah lapang sket...
if kalo ade terlalu ramai tetamu dan sanak saudara datang..
boleh la guna nak solat ker..persalinan ker.. 

rumah yg sgt kecik begini la caranya memaksimakan ruang...

mana pegi babycot??
aku dah bukak dan lerai satu2..
letak sajer kat bwh katil bilik aku..[ngeh2]
nak jual tak sampai hati plak...
[pemberian atuk utk cucunya]

 okeh..bagaimana???
boleh la...sekadar sedap mata memandang...
dah kata duit pon tak berapa nak byk...
kita gunakan cara yg paling murah tuk nampak kemas dan teratur!




peace yaaaaw!!!





p/s : ade yg ty aku ni rmh sendiri @ umah sewa...mungkin sbb byk mende takde... hehhehe.. 
ini umah sendiri.. [beli secara tak sengaja]
rumah jenis town house...kat shah alam..

nape tak renovate : selain faktor duit...ade sbb lain yg lagi MAJOR.
nati aku citerkan yer..







 

Wednesday, May 1, 2013

:: selamat hari pekerja ::



 SELAMAT HARI PEKERJA KEPADA SEMUA

seronok bila dapat cuti umum di tgh2 minggu..
rasa cam seminggu tu sgt pendek...
keje lg 2 hari pastu cuti lg...
heh...

aku???
pon cuti cam org lain...
tp otak aku ni berpusing pikir keje yg selambak kat opis...
bila cuti jer keje pun tertangguh... perrrggghhhh..
esok mcm lipas kudung la aku...
eeerrrr...

aaahhhhh...tak nak pikir...kata cuti kan...
ptg2 cagini, bosan pulak duk sorang2..
arissa ngn abahnya tido...
aku??...jarang sgt tuk aku tido di siang hari...[percaya tak]


nati bila 2 orang kesayangan aku tu bangun nak ajak kuar..
pening kott duk berkurung kat lam umah ni...
gaji dah dapat kan???
hooreeeyyy!!! nak menyoppingkan diri...

teringat pulak cerita sebentar td...

aku call kg..sembang ngan adik aku...
saje aku nyakat : "dok gi sekoloh ker ari ni..cuti ni tuk org bekerja jer..adik kan student..kena la gi sekoloh"
loghat ganu seh....

adik aku jawab :

" kalo gi sekoloh sape nok ajor adik..cikgu kan pekerja..."

eeerrrr...betul gak ek???

hahahhahahahaha


.senyum.