Friday, July 6, 2012

biLa aNak MembeRontak!


Ptg semalam my asben ada share artikel pasal ank yg merajuk ni kat FB…
lupa plak nak check sumber dr mana…

sbb arissa sgt..sgt…sgt… suka merajuk skang ni….
Kdg2 berpanjangan sampai 2-3 jam…kdg2 x de sbb….
Pada awalnya just think positif “proses pembesaran agaknya”…
PD MASA YG SAMA KITORG CUBA CARIK BERAPA BYK INFO & SOLUTION TUK MENGATASI MASALAH NI…

DAN…akhirnya…

Jom baca ni…
Alhamdullillah…agak berkesan…sgt2 membantu sebenarnya…

Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:

1- pegang dia seperti dalam gambar ini.

2- bisikan anda sayang dia dan understand perasaan dia.

3- baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kpd nya dan anda.

4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang

5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.


4 comments:

aTy _faRed~ said...

mekaseh info..terus simpan kat otak..kalau satu hari terpakse melaluinyer..sangat bergune info ni..:)

Noli@Ibu Wafa said...

oo gitu..tenkiu2..;)

izla said...

telah mengalaminya semasa pembesaran aiman dan sekarang akan mengalaminya untuk zarif pulak.
salah satu proses pembesaran

LYAfrina said...

SALAM liza...
lya kesini ;-)

tip ni sgt2 bagus.. i like.. sbb asya pon ada mcm ni gak..kdg2 merajuk x tentu pasal.. adaklanya jd sgt2 sensitip.