Tuesday, July 10, 2012

aku membuat kuih!! :-)


JENG..JENG…JENG…

Wah korang!!.. aku rasa gempak gler leh siap kan kuih bebola ni…
aku tak pasti..bebola ni di kategorikan "biskut or kek or kuih"
hentam jer la labu...yg aku tahu ia sejenis makanan..hehehe

Ni keje opismate aku lar…
Dorang ni sebok ber “cookies2” bagai…
Yer la nak raye  dah kan…
eh..pose pun belom la! [laju jer nak raya].hahhahah…
aku ni bab biskut raya ni, aku senang order mengoder jer….
Aku mmg tak rajin langsung tuk wat biskut2 ni..

Tp kan…
Opismate aku bg resepi yg senang gler tuk aku wat kek bebola..
Kek plak dah…aku lupa la ape..
eh..yer ke nama nya cam gitu…eerr… ntah la…tp bebola la….
Aku panggil bebola jer la senang!!!

Mmg senang…
Gigih la aku wat wiken baru nih....

Bahan pun tak byk la…
Biskut marrie, susu segar, coklat masakan…
Tu jer…
Pastu ade la hiasan-hiasan manik ke..kacang ker…

Weh teruja aku…aku ni kan  tak suka sgt masak2 ni…
Akurasa korang semua rileks jer stakat bebola nih…
Tp aku teruje tahap gaban kot!!
Aku suke nak tgk yg dah siap jer…
Tambah plak kuih yg cantik2 n kiut2 ni…hahhahah
Kuih pun nak cantik2! Ape apa ntah!

Jom tgk hasil air kakitangan aku!

 bahan yg aku guna...
gambar yg atas kiri tu aku dah campur biskut marrie ngn coklat..
yg kanan tu dah campur susu...
bawah ni aku guna manik kaler2, coklat rice & kuaci (hiasan)
dlm bekas kuning tu kuaci aku blend!

 pastu aku bulat2 kan dos td tu..
aku golek2 kan atas bahan hiasan...
kuaci yg x blend tu dia xnak lekat kat bebola tuh...
so, ade 3 jenis jer... :-)

 tadaa!!! hasilnya...
tak de la semeriah mana...
rasa lbh kurang kek batik...

 ni budak kecik yang kutip manik2 tu jer...
dia tak makan kuih aku tuh,,,,
hahhahahah.....


korang, cuba ar!!! 
senang jer ni!



6 comments:

Ryn said...

mmg senang...mcm sedap je tengok...hehehe

Noli@Ibu Wafa said...

wahh semangat buat biskut ehh kek ehh..haha...rugi la tak mkn..bak cni la auntie nak..hihi

cik dah faridah said...

boleh buat ni...hehehe..idea utk biskut raya nnt..heheh

as ♥ Leenda said...

dulu2 sllu berangan kalau dpt anak pompuan, nak train dia masak2 kt dapur..boleh tolong2 kt dapur..

tapi, chef banyak lelaki kan..
ok asyraf, jom tolong mummy masak..hoho..

izla said...

yang chocolate rice tu nampak best.
tapi malas. cane tu? hantar sikit la kat sini

!k@ said...

tengok pun dah eksited ni..share la resepi..nak buat sama..