Monday, April 15, 2013

:: An@k KaMpung ::

hi all's...
cerita balik kampung ari tu...
seronok hokeh!

mmmm...tetiba jer kan???
hahhaa..ntah pape!

bukan ape pun...aku just nak shared keterujaan anak aku tgk lembu...
hahahhaa...lembu jer kot... "city girl" sgt ke ko nih arissa ooooiii....
eksaited sgt2!..pagi2 bangun tido jer ajak tgk lembu...
kejar ayam itik... haih!!!

 ummi rileks..sbb ade sepupu arissa yg akan melayan karenah dia...


tak pe...
aku mmg nak ajar anak aku suasana kampung yg sebenar...
nak dia tau bertapa best nyer hidup kat kg!
sebenarnya aku pon rindu suasana kampung ni...
tingat nostalgia aku kecit2 dulu...

aku rindu tanah kelahiran aku!
wah...tanah kelahiran kata kau! ayat...kemain!!!!

masa kecit2 dulu kitorg adik beradik dan sepupu2 duk umah nenek...[arwah mok]
suasana pantai...tanah berpasir...pokok kelapa...
korang bayangkan....best kan...
ptg2 gi pantai...mandi..carik kulit siput...carik remis...
kalo badan gatal2 setakat kena obor2 tu mmg tak heran langsung!
hebat kan kami...

bila dah besar sket family aku berpindah...duk perumahan FELCRA...
jauh nun di pedalaman....nak keluar pekan pon ambik masa sejam...
takde public transport...
hidup la kami adik beradik ngan suasana kampung di kelilingi ladang sawit!!!
life kami cuma disitu...
cuma bila cuti panjang dan hari raya kami semua akan balik umah nenek...
kdg kala nenek dtg jenguk kami...
tp kami tetap bahagia walau digelar orang "HULU"...
mandi sungai..masuk semak...main perang ngn buah senduduk...
setakat lintah pacat tu dan lali ngan kami...

Alhamdullillah w'pon org kg...kami adik beradik tetap boleh masuk "U"..
biarpon hanya universiti tempatan...
bila kami adik beradik dah berjaya dan ade rumah tangga sendiri..
mula lah kami melangkah keluar dari kampung...
aku di shah alam...adik aku sorang kat ipoh..sorang lg kat sarawak...
yg bongsu tggu mak ayah aku kat kg! masih sekolah...

sekarang,
kampung aku pon dah berubah wajah...
tak sama cam dulu...
tak de lagi bdk2 mandi sungai...sungai pon dah naik semak lalang...
balik kg tgk bdk2 pon dah bergajet sana sini...
internet hujung jari kata kau! lbh canggih dari kakak2 yg dah berkeje...
masa begitu pantas...

tu cerita kampung aku...
baru2 ni balik kg suami...
sg petani...
pon dah agak maju..tp masih ade rasa suasana kampung...

 kami meluangkan masa jejak sedara mara yang ade kat Sik..
sebuah daerah terpencil di Kedah...

sampai disitu aku terpegun ngn suasana kg yg mmg membuat kan aku rindu zaman kanak2 aku...
ya... ini lah kampung...
rumah yg dikelilingi pokok2...
redup...sejuk...
siap anak aku leh mandi sungai lg...
 

 budak kecit nih lagi teruja....






p/s : korang  membesar kat kampung cam aku tak???  rindu nak balik kg!!!!








5 comments:

With Julia said...

Uwaaa ju langsung x membesar suasana kg cm tuh..besor je dh kt banda kuala lumpuq....sungguh terharu baca blog kak jaja...suasana yg cukup seronok jika dikenang kembali kan...arrissa pasti seronok!

Aty_Fared said...

yer ar kak..sekarang susah nak jumpe kampung yang betul2 kampung..kampun saye pon kat badar..haaiihh.....kesian qaleef tak merasa tengok lembu depan mate...ngeeee

e k i n ♥ y u s r i said...

kg ekin pon ade pondok2 cm2
syok je lepak petang2
sambil makan jemput2
hehehe

mama ila said...

Wahhhh..mmg bestkannn!! ada pondok2 bagai...ila kannn..xder kampung..hohoho..sbb parent ila org ganu jugop...sedare mare pun duk ganu..umah parent ila pun ganu..ila ngan en somi pun org ganu..hehehehe..sudahnya semua kat sini....

mama ila said...

ehhh..kampung jugak kannn...hahaha..cumanya xderlah yg betul2 rumah kampung n ada pondok2cenggitu...