Wednesday, April 24, 2013

potty training & wean off -cakap jujur ngan anak-




ari ni  aku bz gler!
huuh! esok meeting..ari ni bos mule la kalut...

ok..abaikan...
skang aku nak cter proses aku ceraikan susu arissa...
dah lama nak share...tp asyik terlupe...

dulu2 aku slalu pikir caner nak lalui proses ni..
yer ar...dah 2 tahun lebih anak ko duk ngempeng ngn ko kan...
tp, alhamdullillah...
sangat-sangat mudah sebenarnya..

masa awal2 tu aku ade letakkan asam jawa..
tp, sekali dua jer kot...
aku ckp kat arissa nen ummi sakit nak letak ubat...
ko tau pastu ..kalo dia nak ngempeng dia pandang aku...
then dia ckp "ummi sakit ke?? tak nak la" 
aku pulak pandang muka anak jer mule ar rasa sedih...
dah mule ar ngengade nak touching2..

 aku ade gak pikir...leh ker tipu anak2 ni...
eerrr..
aku pon tukar plan..
ckp yg dia dah besar...nati insyaAllah nak jadi kakak... [ni aku reka jer dulu]
korang jgn pikir bukan2
skrg ni lain pulak jawapannye... bila aku suakan nen kat dia..
" tak nak la ummi...icha dah besar"

tengok...

bdk2 ni mmg cepat belajar...
tak perlu pon nak tipu2...hati kita mak2 ni pon rasa tak tenang...

dan aku pon kurang sket la rasa rindu-rinduan bonding antara kami...
heh..

ok bab potty training plak...
skrg ni masih lagi melalui proses "latihan ke tandas" ni...
kalo wiken arissa mmg tak pakai diapers lg..
dah pandai ckp kalo nak buang air...
terus ke toilet..dia pandai sendiri...aku tak sempat nak train dia...
tp tu hajat kecik la....
kalo hajat yg besar dia akn mintak aku pakaikan diapers
then membuang dalam tuh...

hahhaha
  aku masih dalam proses mengajar dia membuang di toilet..
tp masih belum berjaya...

eerrr... tak pe..byk masa lagi...

aku rasa aku akn gunakan kaedah yg sama masa arissa nak bercerai susu dulu...


gambar terkini arissa...
" cepat2 belajar ke toilet ye sayang...ummi nak cut kos diapers..muahahahhaha"









 
 

2 comments:

mama ila said...

xpe slow2...pasni ummi xpayah beli diapers dah.. sekurang2 nya skang nie..untuk hajat kecik dah lepaskan..hehehe.. good girl =)

ch@ said...

Cerdik btl anak dara akak tu. Auni dh ok la, latihan ke tandas. Cuma tang mlm tu je, terbabas.